10-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meksikadaki Gizemli Topraklar
meksikadaki gizemli topraklar

Çok kültürlü Mexico City
Şehrin merkezindeki Zocalo denilen Anayasa meydanında, 1573'te tamamlanmış görkemli Katedral ve Ulusal Saray yer alıyor Önce İspanyol Valilerin sonra da Devlet Başkanlarının konağı olan Ulusal Saray Mexico City'nin en görkemli binalarından ve aynı zamanda ünlü Meksikalı ressam Diego Rivera'nın duvar resimleriyle tanınıyor Ulusal Antropoloji Müzesi büyüklüğü ve zengin içeriği ile dünyanın en önemli müzelerinden Aztek ve Maya kültürlerinin yanısıra onların öncesine ait de son derece zengin bir koleksiyona sahip Aztek ve Mayaların peşindeki uzun yolculuğumun başlangıç noktası da bu müze
Dev Piramitler
Mexico City'ye 50 km uzaklıktaki Teotihuacan'a girdiğimde, karşılaştığım piramitlerin görkemi şaşırtıyor beni M Ö 600'lerde kurulmaya başlandığı tahmin edilen kente, 1,5 km uzunluğundaki Ölüler Caddesi'nden giriliyor Buradaki en büyük yapı 65 metre yüksekliğindeki Güneş Piramiti Bunu Ay Piramiti, Kale ve Tüylü Yılan Tapınağı takip ediyor Mexico City'den Oaxaca'ya geçiyorum Aztek öncesi medeniyetlerden Zapoteklerin en önemli kenti, dinsel ve politik merkezi Monte Alban Oaxaca yakınlarında Monte Alban'da tapınakların, karmaşık astronomik hesaplara göre biçimlendirildiğini anlatıyor rehberim Burada ayrıca Zapotekler ve Aztekler tarafından geliştirilen, futbolla basketbol arası bir top oyununun oynandığı saha var Dini boyutu da olduğu sanılan bu oyunun sonunda, kaybedenlerin Tanrılara kurban edildiği söyleniyor
Geçim kaynağı pazarcılık
Ertesi gün pazar ve tüm gezi boyunca beni en çok etkileyecek yere, San Cristobal de las Casas'a varıyorum Ulaşılması güç yüksek dağların içindeki ormanlık bir bölgede kurulu bu küçük ve sevimli kasabanın sakinleri Meksika'nın yerlileri San Cristobal'den 12 kilometre kadar uzaktaki San Juan Chamula köyüne gidiyorum Köyde her şey sanki yüzyıllar öncesinden kalma Meydanda büyük bir Pazar kurulu ve köylüler burada sadece kendi üretimlerini satıyorlar Çeşitli meyveler, tarım ürünleri, kendi dokudukları kumaşlar "Köyün idaresi merkezi hükümetten bağımsız bir "İhtiyarlar Heyeti"ne ait Pazarda asayişi beyaz kovboy şapkalı gönüllüler sağlıyor Burada alınıp satılan yegane çağdaş ürün ise Coca Cola
Maya şehrine ziyaret
Ertesi gün orman içinde kalması nedeniyle iyi korunmuş görkemli Maya örenyeri Palanque'yi geziyorum Buradaki piramitin içinde uzun bir tünelle ulaşılan bir mezar odası var Maya uygarlığının en önemli yapıtlarından olan Uxmal ve Kabah kalıntıları hakkında da maalesef çok fazla bilgi yok Gezinin sonuna doğru benzersiz bir Maya şehri olan Chichen Itza'ya ulaşıyorum Şehre 6 YY'da Mayaların yerleştiği, 11 YY'da da Toltekler tarafından istila edildiği sanılıyor Örenyerlerinde Tolteklere ait "Tüylü Yılan" tanrı figürüyle, Mayaların Yağmur Tanrısı figürü bir arada görülüyor Şehir 14 YY'da nedeni bilinmeyen gizemli bir şekilde terkedilmiş Buradaki 18 teraslı, 365 basamaklı ve her yüzünde 52 panelin bulunduğu ünlü piramit-kale, Maya takvimini simgeliyor
|
|
|