![]() |
ŞEYTAN GÜNAH İŞLETMEK İÇİN NE KADAR MÜCADELE VERİYOR |
![]() |
![]() |
#1 |
b@ron
|
![]() ŞEYTAN GÜNAH İŞLETMEK İÇİN NE KADAR MÜCADELE VERİYOROKUDUM HAYRETLER İÇİNDE KALDIM ŞEYTAN GÜNAH İŞLETMEK İÇİN NE KADAR MÜCADELE VERİYOR ŞEYTANIN HİLELERİ Muhyiddin´i Arabî (Muhyiddin-i Arabi´nin "Seceret´ül Kevn" adlı eserinden iktibas edilmiştir ![]() Alemlerin Rabbi olan Allah´a hamd olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() - Bir gün Resülullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ev sahibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine, herkes Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Bu seslenen kimdir, bilirmisiniz? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - En iyi bilen Allah ve Resulüdür ![]() ![]() ![]() ![]() - "O, laîn İblistir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buyurunca; hemen Hz ![]() - Ya Resülullah, bana izin veriniz onu öldüreyim ![]() Dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Dur ya Ömer, bilmiyor musun ki; ona belli bir vakte kadar mühlet verilmiştir ![]() ![]() ![]() Sonra şöyle buyurdu: - "Kapıyı ona açın gelsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Bundan sonrasını ondan dinleyelim; yani Ravi´den ![]() - Kapıyı ona açtılar, içeri girdi ve bize göründü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, selam verdi, onun bu selamına Resulullah (s ![]() ![]() ![]() - "Selam Allah´ındır ya laîn ![]() ![]() ![]() Sonra ona şöyle buyurdu: - "Bir iş için geldiğini duydum; nedir o iş?" Şeytan şöyle anlattı: - Benim buraya gelişim, kendi arzumla olmadı ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() - "Nedir o mecburiyet?" Şeytan anlattı: - İzzet sahibi Rabbın katından bana bir melek geldi ![]() - Allah-ü Teala sana emir veriyor: Muhammed´e gideceksin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra ![]() ![]() ![]() - Söylediklerine bir yalan katarsan, doğruyu söylemezsen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte ![]() ![]() ![]() ![]() Arzu ettiğini bana sor ![]() ![]() ![]() * * * Bundan sonra, Resüiullah (s ![]() ![]() ![]() - "Madem ki, sözlerinde doğru olacaksın ![]() Şeytan şu cevabı verdi: - Sensin, ya Muhammed ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Benden sonra, en çok kimlere buğuzlusun ve sevmezsin? ![]() ![]() - Müttaki bir gence ki ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra, sual cevap aşağıdaki şekilde devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() - "Sonra kimi sevmezsin?" - Kendisini sabırlı bildiğim, şüpheli işlerden sakınan alimi ![]() ![]() ![]() -"Sonra? ![]() ![]() - Temizlik işinde ![]() ![]() ![]() ![]() -"Sonra? ![]() ![]() - Sabırlı olan bir fakiri ki; ihtiyacını hiç kimseye anlatmaz ![]() ![]() ![]() ![]() - "Peki, bu fakirin sabırlı olduğunu nereden bilirsin? ![]() ![]() Ya Muhammed, ihtiyacını kendi gibi birine açmaz ![]() sabredenlerden yazmaz ![]() ![]() ![]() - "Sonra kim? ![]() ![]() - Şükreden zengin ![]() - "Peki, ama o zenginin şükreden olduğunu nasıl anlarsın? ![]() ![]() - Onu görürsem ki, aldığını helal yoldan alıyor ve mahalline harcıyor ![]() O şükreden bir zengindir ![]() * * * Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Peki, ümmetim namaza kalkınca, senin halin nice olur? ![]() ![]() - Ya Muhammed, beni bir sıtma tutar ![]() ![]() - "Neden böyle olursun; ya laîn? ![]() ![]() - Çünkü bir kul, Allah için secde edince bir derece yükselir ![]() - "Peki, ya oruç tuttukları zaman nasıl olursun? ![]() ![]() - O zaman da bağlanırım ![]() ![]() - "Peki, ya hac yaptıkları zaman nasıl olursun? ![]() ![]() - O zaman da, çıldırırım ![]() - "Peki, ya Kuran okudukları zaman nasıl olursun? ![]() ![]() - O zaman da, eririm ![]() ![]() - "Peki, ya sadaka verdikleri zaman halin nasıldır? ![]() ![]() - Ha, işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Neden öyle testere ile ikiye biçilirsin, ya Eba mürre?" Bunun üzerine İblis: - Onu da anlatayım ![]() ![]() ![]() Dedikten sonra anlatmaya başladı: - Çünkü sadakada dört güzellik vardır ![]() 1- Allah-ü Teala, sadaka verenin malına ihsan eyler ![]() 2- O sadaka, veren kimseyi halkına sevdirir ![]() 3- Allah-ü Teala, onun verdiği sadakayı, cehennemle arasında bir perde yapar ![]() 4- Allah-ü Teala, belayı, sıkıntıyı ve ahları ondan defeder ![]() * * * Bundan sonra, Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Ebubekir için ne dersin? ![]() ![]() - O bana, cahiliyet devrinde bile itaat etmedi ![]() ![]() ![]() - "Peki, Ömer b ![]() ![]() ![]() İblis buna da şu cevabı verdi: - Allah´a yemin ederim ki, her gördüğüm yerde ondan kaçtım ![]() - "Peki Osman b ![]() ![]() ![]() - Ondan utanırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Peki, Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() - Ah, onun elinden bir kurtulsam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Ümmetime saadet ihsan eden; seni de taa, belli bir vakte kadar şaki kılan Allah´a hamd olsun ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - Heyhat, heyhat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, onların kan mecralarına girerim ![]() ![]() Onların tümünü azdırırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Sana göre ihlas sahibi olan muhlis kullar kimlerdir? ![]() ![]() Bu suale İblis şu cevabı verdi: - Bilmez misin? ya Muhammed, bir kimse ki, dirhemini ve dinarını sever ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimseyi görürsem ki; dirhemini ve dinarını sevmez; övülmekten, medh edilmekten hoşlanmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kul, malı ve övülmeyi sevdiği süre, kalbi de dünya arzularına bağlı kaldığı müddet, o size vasfım yaptığım kimseler arasında bana en çok itaat edendir ![]() Bilmez misin ki; mal sevgisi, büyük günahların en büyüğüdür ![]() Bilmez misin ki; ya Muhammed, baş olma sevgisi yine büyük günahların en büyükleri arasındadır ![]() İblis, anlatmaya devam etti: - Ya Muhammed, bilmez misin? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onların bir kısmını ulemaya gönderdim ![]() Bir kısmını gençlere yolladım ![]() Bir kısmını da, meşayiha saldım ![]() Bir kısmını da, ihtiyar kadınlara musallat ettim ![]() Gençlere gelince; aramızda hiçbir anlaşmazlık yoldur ![]() ![]() Çocuklara gelince ![]() ![]() ![]() ![]() Bizimkilerin bir kısmını da, abidlerin başına dert ettim ![]() ![]() Onlar, bunların yanına girer; halden hale sokarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İblis, bundan sonra, aldattığı bir rahibin hikayesini anlatmaya geçti ![]() - Bilmez misin, ya Muhammed, Rahip Barsisa; tam yetmiş yıl ihlas ile Allah´a ibadet etti ![]() Bu ibadetleri sonunda, ona öyle bir hal ihsan edilmişti ki: Her dua ettiği hasta, duası bereketi ile şifayap oluyordu ![]() Onun peşine takıldım; hiç bırakmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu o kimsedir ki; Allah-ü Teala aziz kitabında, ona şöyle anlatır: - " ![]() ![]() ![]() -Kafir ol ![]() ![]() ![]() Dedi ![]() - Ben, senden uzağım ![]() ![]() ![]() Rabbi olan Allah´tan korkarım ![]() ![]() * * * İblis, bundan sonra, bazı kötü huylar üzerinde durdu ![]() ![]() ![]() ![]() YALAN: - Bilmez misin ya Muhammed, yalan bendendir ve ilk yalan söyleyen de benim ![]() Her kim yalan söylerse ![]() ![]() ![]() ![]() Her kim yalan yere yemin ederse ![]() ![]() ![]() ![]() Bilmez misin ya Muhammed, ben Adem´e ve Havva´ya yalan yere Allah adına and içtim ![]() - "Muhakkak, ben size nasihat ediyorum ![]() ![]() Dedim ![]() ![]() ![]() ![]() GIYBET- KOĞUCULUK: Gıybet ve koğuculuğa gelince ![]() ![]() ![]() ![]() NİKAH ÜZERİNE YEMİN ETMEK: - Her kim, talak üzerine yemin ederse ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her kim, talakı ağzına alırsa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NAMAZ: - Ya Muhammed, namazı an bean tehir edene gelince ![]() ![]() ![]() ![]() O, her ne zaman ki, namaza kalkmak ister; tutarım ![]() ![]() Derim ki: - Henüz vakit var ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece o: Vaktinin dışında namazını kılar ![]() ![]() ![]() ![]() Şayet o kimse, beni mağlup ederse ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, bunda da, beni mağlup ederse ![]() ![]() ![]() ![]() - Sağa bak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ? Sen, ebedi yaramaz bir iş yaptın ![]() Derim ve böylece onun huzurunu bozarım ![]() Sen de bilirsin ki ya Muhammed, her kim namazda sağa ve sola çokça bakarsa, Allah onun namazını kabul etmez ![]() Bunda da ona mağlup olursam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu işi, ona yaptırmakta da, başarı kazanamazsam; bu sefer cemaatle namaz kılarken onun yanma varırım ![]() Orada onun başına bir gem takarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() işte ![]() ![]() ![]() ![]() O kimse, bunda da beni yenerse ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunda da, ona mağlup olursam ![]() ![]() ![]() ![]() Şayet o, bu esneme esnasında elini ağzına kapamazsa ![]() ![]() ![]() ![]() İşte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yapar ![]() * * * Şeytan bundan sonra, konuşmasına devam etti: - Sen, ümmetin hangi saadetinden ferah duyarsın ki? ![]() ![]() Ben onlara, ne tuzaklar kurarım ![]() ![]() ![]() ![]() Miskinlerine, çaresizlerine ve zavallılarına giderim ![]() ![]() - Namaz size göre değil ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra da hastalara giderim: - Namaz kılmayı bırak ![]() ![]() ![]() ![]() - "Hastalara zorluk yok ![]() ![]() ![]() Buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şayet o, hastalığında namazını terk ederek ölüp giderse ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra şöyle dedi: -Ya Muhammed, eğer bu sözlerime yalan kattımsa, beni akrep soksun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İblis bundan sonra, konuşmalarına devam etti ve şöyle dedi: -Ya Muhammed, sen ümmetin için ferah mı duyuyorsun? Halbuki ben onların altıda birini dininden çıkardım ![]() * * * Bundan sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya laîn, senin oturma arkadaşın kim?" - Faiz yiyen ![]() - "Dostun kim?" - Zina eden ![]() - "Yatak arkadaşın kim?" - Sarhoş ![]() - "Misafirin kim?" - Hırsız ![]() - "Elçin kim?" - Sihirbazlar ![]() - "Gözünün nuru nedir?" - Karı boşamak ![]() - "Sevgilin kim? - Cuma namazını bırakanlar ![]() * * * Resulullah (s ![]() ![]() ![]() - "Ya laîn, senin kalbini ne kırar?" - Allah yolunda cihada koşan atların kişnemesi ![]() ![]() ![]() - "Peki, senin cismini ne eritir?" - Tevbe edenlerin tevbesi ![]() "Peki, ciğerini ne parçalar, ne çürütür?" - Gece ve gündüz, Allah´a yapılan bol bol istiğfar ![]() - "Peki, yüzünü ne buruşturur?" - Gizli sadaka ![]() - "Peki, gözlerini kör eden nedir?" - Gece namazı ![]() - "Peki, başını eğdiren nedir? - Çokça kılınan cemaatle namaz ![]() * * * Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() - "Sana göre insanların en saadetlisi kimdir?" - Namazlarını bilerek kasten bırakanlar ![]() - "Peki, sana göre insanların en şakisi kim?" - Cimriler ![]() - "Peki, seni işinden ne alı koyar?" - Ulema meclisleri ![]() - "Peki, yemeğini nasıl yersin?" - Sol elimle parmaklarımın ucu ile ![]() - "Peki, sam yeli estiği zaman ve ortalığı sıcaklık bastığı zaman çocuklarını nerede gölgelendirirsin?" - İnsanların tırnakları arasında ![]() * * * Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Rabbinden neler talep ettin?" - On şey talep ettim ![]() - "Nedir onlar, ya laîn?" - Şunlardır: 1- Allah´tan diledim ki, beni adem-oğullarının malına ve evladına ortak ede ![]() ![]() ![]() ![]() - "Onlara ortak ol ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her besmelesiz kesilen hayvan etinden yerim faiz ve haram karışan yemekten de yerim ![]() Şeytandan Allah´a sığınılmayan malın da ortağıyım ![]() Cinsi münasebet anında; Allah´a şeytandan sığınmayan kimse ile birlikte hanımı ile birleşirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her kim hayvana binerken, helal yola gitmeyi değil de, aksini isteyerek binerse, ben de onunla beraber binerim ![]() ![]() Bu da Ayet-i Kerime ile sabittir ![]() - "Onlar üzerine süvarilerinle, piyadelerinle yaygara çıkart ![]() ![]() ![]() 2- Allah-ü Teala´dan diledim ki: Bana bir ev vere ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Diledim ki; bana bir mescid vere ![]() ![]() 4- Benim için bir okuma kitabı vermesini istedim ![]() ![]() 5- İstedim ki; benim için bir ezan vere ![]() ![]() 6- Diledim ki; bana bir yatak arkadaşı vere ![]() ![]() ![]() 7- Diledim ki; bana yardımcılar vere ![]() ![]() ![]() ![]() 8- İstedim ki; bana kardeşler vere ![]() ![]() ![]() - "O kimseler ki; mallarını boş yere harcarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ara Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() - "Eğer söylediklerini, Allah´ın kitabındaki ayetlerle isbat etmeseydin ![]() ![]() Bundan sonra İblis devam etti: 9- Ya Muhammed, Allah´tan diledim ki, ademoğullarını ben göreyim; ama onlar beni göremeyeler ![]() ![]() 10- Diledim ki; ademoğullarının kan mecralarını bana yol yapa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu isteklerimi verdi ![]() - Hepsi sana verildi ![]() Buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sona İblis şöyle anlattı: - Benim bir oğlum vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim bir oğlum daha vardır ki; onun adı da; MÜTEKAZİ´dir ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela: Bir kul, gizli bir taat işlerse ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra İblis şöyle anlattı: - Hangi kadın olursa olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Elini kolunu dışarı çıkar; göster ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() iblis, bundan sonra Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() - Ya Muhammed, bir kimseyi delalete sürüklemek için elimde bir imkan yoktur ![]() Ben, ancak vesvese veririm ve bir şeyi güzel gösteririm ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer delalete sürüklemek elimde olsaydı; yeryüzünde: - Allah´tan başka ilah yoktur ve Muhammed Allah´ın resulüdür ![]() Diyen herkesi, oruç tutanı ve namaz kılanı hiç bırakmazdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sen, Allah´ın halkı üzerinde bir huccetsin ![]() ![]() ![]() ![]() Said olan kimse, taa, ana karnında iken saiddir ![]() ![]() Saadet ehli kılan Allah ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Bunlar, taa, sonuna kadar böyle değişik şekilde devam edecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Allah´ın emri behemehal yerini bulan bir kaderdir ![]() ![]() ![]() Bundan sonra, Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Ya Ebamürre, acaba senin bir tevbe etmen ve Allah´a dönmen mümkün değil mi? Cennete girmene kefil olurum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine İblis şöyle dedi: - Ya Resûlullah, iş verilen hükme göre oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seni peygamberlerin efendisi kılan, cennet ehlinin hatibi eyleyen ve seni halkı içinden seçen ve halkı arasında bir gözde yapan, beni de şakilerin efendisi kılan ve cehennem ehlinin hatibi eyleyen Allah´tır ![]() ![]() Ve İblis, cümlelerini şöyle tamamladı: - İşte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evvel, ahir, zahir, batın, alemlerin Rabbı olan Allah´a hamd olsun ![]() Efendimiz Muhammed Nebiye Allah salat eylesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün peygamberlere selam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|