![]() |
Artvin Yöresel Yemekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Artvin Yöresel YemeklerArtvin yöresel yemekler Artvin yöresel yemekler A) HAMUR İŞLERİ 1 ![]() Mayalı hamur mantı kıvamında yarım avuç içi büyüklüğünde puf böreğine benzer şekilde açılır ve içine az yağlı kavurma konur, mantı gibi pişirilirYoğurtsuz ve üzerine yağ dökülmeden yenir 2 ![]() Ülkemizin diğer yörelerinde de yapılan su böreği Artvin'de de yapılır tere yağı ve içine konan Çiçil (uzayan) peynirle yapılması yöreye özgüdür 3 ![]() Bayat ekmek üzerine tercihe göre tere yağlı sos dökülür ![]() 4 ![]() Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tere yağ veya ayran konur ![]() ![]() 5 ![]() Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir ![]() 6 ![]() Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek ![]() 7 ![]() Az yoğurtla açılan hamur için tercihe göre kavrulmuş un, öğütülmüş fındık ya da ceviz konarak burma şeklinde tepsiye halkalar halinde dizilir ![]() ![]() 8 ![]() Özellikle esmer buğday unu ile tuğla örülü fırınlarda odun ateşinde pişirilen son zamanlarda yaygın Trabzon ekmeği büyüklüğünde lezzetli ekmektir ![]() ![]() 9 ![]() Ağırlıklı sahil ilçeleri dışındaki yerlerde, esmer buğday unu ile tuğla örülü yer altı tandır fırınlarda çalı ateşi ile pişirilen lezzetli bir ekmek türüdür ![]() ![]() 10 ![]() Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir ![]() ![]() 11 ![]() Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür ![]() ![]() 12 ![]() Fırın, pileki veya tandırda ekmek pişirmeden önce ince hamurdan yapılmış pide karın kısa sürede pişirilir ve taze tere yağı ile yenir ![]() 13 ![]() Ağırlıklı sahil ilçelerinde, içine pırasa, salça, vb sebze konarak fırında pişirilir ![]() 14 ![]() Özellikle yuvarlak veya kayık şeklinde,üzeri açık veya kapalı içine tercihe göre peynir, kavırma, kıyma, yumurta konularak veya sade (yağlı) taş fırında tere yağla pişirilir ![]() 15 ![]() İçine kavrulmuş un, kırılmış ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür ![]() 16 ![]() İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır ![]() ![]() ![]() 17 ![]() İnce boru şeklinde kıvrılarak bir 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır ![]() ![]() ![]() 18 ![]() İçine kaymak konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür ![]() 19 ![]() Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top eklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir ![]() 20 ![]() Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir ![]() 21 ![]() Mayalı hamur muska veya eksem şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir ![]() ![]() 22 ![]() İçine öğütülmüş ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür ![]() B) ÇORBALAR ![]() 1 ![]() Nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır ve özellikle Artvin'in iç kesimlerinde yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır ![]() 2 ![]() Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır ![]() ![]() 3 ![]() Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Kesme (parça halinde içi boş mantı) su yerine süt katılarak yapılan bir tür çorbadır ![]() 5 ![]() İçine erişte biçiminde kesilmiş ev mantısı katılarak siyah mercimek ile yapılır ![]() ![]() 6 ![]() Çinçar (ısırgan otu) ile yapıla daha çok sahil ve sahile yakın yerlerde yaygındır ![]() 7 ![]() Şalgam (pancar) otu, un, yoğurt ve/veya taze kaymak bulamaçı ile yapılan bu çorba türü daha çok dağ köylerinde yaygındır ![]() C) YEMEKLER 1 ![]() İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur ![]() ![]() 3 ![]() İpsiz taze fasulye güneşte kurutur ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir ![]() 6 ![]() Taze fasulye bol bal kabağı katılarak çok az tuz ve şeker ile pişirilir ![]() 7 ![]() Taze fasulye, içine çok az bulgur pişirilir ![]() 8 ![]() Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir ![]() 9 ![]() Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir ![]() ![]() ![]() ![]() 10 ![]() Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler zeytinyağda pişirilir ![]() 11 ![]() Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak kızartılır ![]() 12 ![]() Pilavlık pirinç ve ince doğranmış bal kabağı birer sıra tencereye konur ve karıştırılmadan az ateşte pişirilir ![]() ![]() 13 ![]() Şalgam (pancar) patates yemeği gibi çok az pirinç ve salça ile pişirilir ![]() 14 ![]() Özellikle fasulye turşusu ince ince doğranarak soğan (ve pırasa) ile çok az yağ ile buğulanarak kavrulur ![]() ![]() 15 ![]() Pirinç ve önceden ayıklanmış salamura veya taze hamsi ile birer sıra tepsiye dizilerek fırında pişirilir ![]() 16 ![]() Pilavlık pirinç ve ince doğranmış özellikle fasulye turşusu az ateşte pişirilir ![]() ![]() 17 ![]() Kuru soğan ve limon halkalar halinde tepsiye bir sıra dizilir, üzerine ayıklanmış hamsi sıralanır ![]() ![]() 18 ![]() Özellikle sahil kesiminde hamsi sezon dışı kullanılmak üzere salamura olarak saklanır ![]() ![]() 19 ![]() Özellikle iç kesimlerde az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() D) TAVA YEMEKLERİ 1 ![]() Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su ve tere yağ/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Uzayan(civil) peynir eritilmiş tere yağda bir müddet pişirildikten sonra üzerine çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler mısır ekmeği ile afiyetle yenir ![]() 4 ![]() Uzayan(civil) peynir ve tervihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tere yağda bir müddet pişirilir ![]() 5 ![]() Bayat ekmek terağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde kahvaltıda yenir ![]() 6 ![]() İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine (tercihe göre sarmısaklı) eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir ![]() 7 ![]() İçine çok az süt konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Artvin Yöresel Yemekler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Artvin Yöresel Yemekler8 ![]() Kışlık olarak hazırlanan kavurma üzerine çırpılmış yumurta konarak tavada pişirirlir ![]() 9 ![]() Bakır sahan (tabak) içine konan tere yağ içine köy yumurtası konup üzeri bir başka sahan ile örtülerek kendi halinde pişmeye bırakılır ![]() 10 ![]() Yumurta tercihe göre sade veya sebzeli omlet şeklinde tavada pişirilir ![]() E) DİĞER 1 ![]() Yeni doğum yapmış ineğin sütünden yapılan ve kendine özgü bir tadı olan yoğurt ![]() 2 ![]() Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir ![]() 3 ![]() Yörede Çoruh şeriidnde yetişen zeytinlerin en kalitelisii özellikle az ısıda fıırnda çok az kavrulur ![]() ![]() 4 ![]() Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz/fındık içine su katılmamış yoğurt ile karıştırılır ![]() ![]() 5 ![]() Suda haşlanmış ıspanak veya pazı yaprağı cacık şeklinde yenir ![]() 6 ![]() Taze tuzsuz lor üzerine yöre pekmezi dökülerek tahinli pekmez kıvamında kahvaltılık olarak yenir ![]() 7 ![]() Karlı kış günlerinde yazdan haşlanarak kurutulmuş mısır taneleri suda pişirilerek kaşıkla eğlencelik olarak sıcak yenir ![]() 8 ![]() Kayalık ve yüksek alanlarda yetişen otsu bir bitki olan "çaşur" turşu şeklinde salamura olarak kahvaltıda veya diğer öğünlerde yenir ![]() ![]() 9 ![]() Diğer illerde "sucuk" olarak da bilinen üzüm veya dut şırası, fındık veya ceviz içi ile yörede yapılan "kümenin" kendine has bir lezzeti vardır ![]() 10 ![]() Küme maltının bez üzerine yayılarak (özellikle ceviz ve fındık konmaksıızn)kağıt kalındığında kurutulmuş şeklidir ![]() 11 ![]() İçine ceviz veya fındık konmamış sade pestilin kalınca kesilip kurutulmuşudur ![]() 12 ![]() Pekmez veya koyu marmelat mısır unu veya beyaz un ile malt kıvamında ateşte pişirilir; tercihe göre sıcak veya soğutularak (üzerine fındık veya ceviz konarak) yenir ![]() 13 ![]() Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve özellikle uzun kış günlerinde çerez gibi yenir ![]() 14 ![]() Yöre ormanlarında yetişen köknar ağacı reçinesi sakız olarak çiğnenir ![]() ![]() F) TATLILAR 1 ![]() Pekmez veya şeker nişasta az su ile tere yağda malt kıvamında pişirilir, sıcak servis yapılır ![]() ![]() 2 ![]() Köy yumurtası, tere yağ, süt ve şekerle yapılan karışım birkaç kat yufka arasına konarak fırında pişirilir ![]() ![]() 3 ![]() Saçda kavularak kurutulmuş yufka aralarına öğütülmüş ceviz veya fındık konarak yapılır; pişirildikten sonra üzerine baklava ağdası dökülür ![]() ![]() 4 ![]() Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve ile yapılır ![]() 5 ![]() İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır ![]() ![]() 6 ![]() İnce boru şeklinde sarılmış yufka birkaç santim genişliğinde kesilerek kurutulur ve yıl boyunca saklanır ![]() ![]() 7 ![]() Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve (özellikle kayısı ve erik kurusu) içine öğütülmüş ceviz veya fındık katılarak çok az su ve tere yağ ile tavada karıştırmadan pişirilir ![]() ![]() 8 ![]() Bütün elma veya ayva özellikle kış aylarında fırında pişirilir ![]() 9 ![]() Kızdırılmış tere yağına bal, pekmez veya şeker ağdası ilave edilerek sıcak yenen tatlıdır ![]() 10 ![]() Dilimlenmiş elma çok az su şeker ve su ile pişirilir, üzerine öğütülmüş fındık veya ceviz dökülerek servis yapılır ![]() |
![]() |
![]() |
|