![]() |
Samsuna Has Deyimler Ve Atasözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Samsuna Has Deyimler Ve AtasözleriSamsuna Has Deyimler ve Atasözleri SAMSUN VE ÇEVRESİYLE İLGİLİ DEYİMLER Ismarlama dua kabul olunmaz ![]() Hastalık şaşırtır , ölüm yıkar ![]() Gelen atın başına vurulmaz ![]() Ekim on git tarlaya kon ![]() Dağ adamı ,hasta eder sağ adamı ![]() Çalışan el bilinmez ![]() Canavar derisinden post olmaz ![]() Bekle eşiği, bulasın ışığı ![]() Merdivensiz dama , tüfeksiz ava çıkılmaz ![]() Nasipsiz lokma yenmez ![]() Öküz olacak dana , varır öküzün yanında yatar ![]() Parasız pazara ,imansız mezara gidilmez ![]() Aslıhu , neslihu =(Aslı neki , nesli ne olacak)(Çırakman-Samsun) Sabahleyin yağmur yağarsa git yoluna , ikindiden sonra yağarsa gir foluna ![]() Tarlada izi olmayanın yemekte(harmanda)yüzü(gözü)olmaz ![]() Umut kalacağına emek kalsın ![]() Uçan kuştan haber sorulmaz ![]() Yazın yaşa , kışın taşa oturma ![]() Ay , gün görmemiş ![]() Aynı güneşte çamaşır kurutmuş ![]() Boş teneke gibi don don etmek ![]() Böyle baba , böyle oğul ![]() Çok yaptık yalanı , yarım kalsın kalanı ![]() Dış kapının mandalı ![]() Diline sirke sarımsak ![]() ![]() Dost eli ![]() El ağzıyla kuş tutmak ![]() El alem çuvala girmiş , sendemi girecen ![]() El arkası yerde etmek ![]() Elmanın irisi , kalmadı gerisi ![]() Enceği , böceği dolmuş ![]() Göz büyütmek ![]() Gözlerini içine çevirmek ![]() Hazıra vezir ![]() İstedim vermedi ,çaldım görmedi ![]() Kaçanda yiğit , kovanda ![]() (Manda)Komaş çıktığı çardağı , hocalardı bardağı ![]() Kuyruğu göründüğü zaman gerisi çıkar ![]() Meteliksiz uyku ![]() Samsun ve Çevresiyle İlgili Atasözleri Abdal Abdalın ne umduğunu ister ne bulduğunu ![]() Acele eden kancık kör doğurur ![]() Acı sirke kabına , tatlı söz sahibine ![]() Acı sirke kabını ekşitir ![]() Ağaç, kurdu içinde besler ![]() Ağzı yımbıldıyanın sırtı gümbürder ![]() Akşamdan gelen sabah er gider ![]() Aldatan aldanır ![]() Allah Kemal , güzellik cemal ![]() Allah süsücü hayvana boynuz vermez ![]() Altın parayı gümüş parmak tartar ![]() Arkadaşı dıştan değil içten seç ![]() Aslan varken kediye ciğer düşmez ![]() At ağasına göre şahlanır ![]() ![]() Atan eşek ise de plarını üstüne atma ![]() ![]() Atanın önünden geçeni Allah sevmez ![]() Ateşin üzerine ateşle gidilmez ![]() At kişnemeyince tay gelmez ![]() Avare durmaktan , bedava çalışmak iyidir ![]() ![]() Bilenle bilmeyen bir olmaz ![]() Bir ağacın altında bir sürü(bir koyun)yatar(barınır) ![]() Bir ekmeklik unun varsa erbabına yaptır ![]() ![]() Bir kaşıkla yedi kişi yemek yemiş, biride çatlamış ![]() Bir koca koyun başı bişişleyin, dokuz toklu başı bişer ![]() Can yanınca tay anasını geçer ![]() Çalışan kul mahrum kalmaz ![]() Çamur olmayan yerde hamur olmaz ![]() Çarık çarıkla ![]() ![]() Çocukla itin hatırı kalmaz ![]() Çuvalın ağzı dururken dibi açılmaz ![]() Dağ başında çam kadı , pelit müftü ![]() Damlayı hor görenin yurdu yanar çöl olur ![]() Demir kapı ağaç kapıya muhtaç olur ![]() ![]() Dost beğenmeyen dostsuz kalır ![]() Dost bizi iyi yola öğütleyendir ![]() Dünya duayla kurulmuş ![]() Düşmanı olmayanın arkadaşı da yoktur ![]() Düşüne düşüne görmeli işi ![]() Ekmek buldun ye ![]() ![]() Ekmeksiz köpeksiz ev olmaz ![]() El gözü taşı eritir ![]() Elden kalan elli gün kalır ![]() Elmayı görmeden taş atma ![]() Emanetin canı az olur ![]() ![]() Eşeğin büyüğü ahırda(Damda durur ![]() ![]() Evdeki buzağı öküz olmaz ![]() Ev yıkanın evi olmaz ![]() Gün geçer , kin geçer ![]() Her şey incelikten ,insan kabalıktan kırılır ![]() Hesabın küçüğü büyüğü olmaz ![]() Hop demekle hutbeye(minareye-kubbeye)çıkılmaz ![]() İtin iyisi ölüsünü göstermez ![]() Kasım yüz , gerisi düz ![]() Kazanmayınca kazan kaynamaz ![]() Kısmeti kesik köpek , kurban ayında sılaya gider ![]() Kışın koca öküze bakmazsan , yazın derisini yüzersin ![]() Kız gittiği ,oğlan bittiği yerde ekmek yer ![]() Kork korkmazdan utan utanmazdan ![]() Kumarbazın sermayesi küfürdür ![]() Saygı sayana , terbiye alana göredir ![]() Sen işi bırakma , iş seni bıraksın ![]() Soydum ektim soyuna çekti , soyundum ektim yine soyuna çekti ![]() Su damlaya damlaya suyu deler ![]() Turpun seyreği iyidir ![]() Üç elli yaz belli ![]() Ulular köprü olsa basıp geçme ![]() Yığını yakan harmana yetişmez ![]() |
![]() |
![]() |
|