![]() |
Gaziantepte Kaybolan Meslekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gaziantepte Kaybolan MesleklerGaziantepte kaybolan meslekler Gaziantepte kaybolan meslekler GAZİANTEP'TE KAYBOLAN MESLEKLER Teknolojik gelişmeler bazı mesleklerin geçerliliğini ortadan kaldırmaktadır ![]() ![]() TAŞ YONTUCULUĞU Yapıların taş kullanılarak yapıldığı dönemlerin gözde mesleği taş yontuculuğu günümüzde unutulmak üzere olan mesleklerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() KEDENECİLİK Kedene çifte koşulan beygirlerin boyunlarına takılan özel yapılmış halka biçimindeki alettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAKUNYACILIK Takunya ıslak zeminlerde giyilen üstü tasmalı yüksek tabanlı tahta ayakkabılardır ![]() ![]() ![]() ![]() KÖRÜK İMALATI Ateşi canlandırmak için açılıp kapandıkça hava üfleyen ahşap ve deriden yapılmış bir alettir ![]() ![]() TENEKECİLİK Tenekeden çeşitli eşyalar yapan ustalar vardı bunlara tenekeci denirdi ![]() ![]() Tenekeci soba borusu huni pekmez ve yağ kapları gibi çeşitli aletler yapar ![]() Tenekeciler aynı zamanda zarar gören yıpranan teneke kapları tamir ederler ![]() ![]() ŞERBETÇİLİK Güneye özgü olan şerbet meyan kökünden yapılır ![]() ![]() ![]() Sırtta taşınan tuluk denilen şerbet kabı sarı bakırdan ya da galvanizli sacdan yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEBBAĞCILIK (SEPİCİLİK) Hayvan derisini kullanılır duruma getirme işine tobakalama bu işi yapan kimselere de tabak ustası denir ![]() ![]() ![]() Günümüzde deriyi tabakalama işlemi modern makinelerle yapılmaktadır ![]() ÇIKRIKÇILIK Çıkrık kol kuvveti ile iplik eğirme ve sarma aletidir ![]() ![]() Ağaç tornalarda özel olarak yapılan veya kendir sapından kesilip üzerine iplik sarılan içi delik ahşap ya da kendir sapına terdek denir ![]() ![]() İğ bakanak adı verilen rulman görevini yapan organik parçaların arasında döner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önceden birçok Antepli evinde çıkrıkla ip sarardı ![]() ![]() HARATÇILIK Kol ve ayak gücüne dayarak yapılan ağaçtan alet ve araç yapanlara harat denirdi ![]() ![]() ![]() ![]() SEMERCİLİK Motorlu araçların yaşama girmesi ile at ve eşeğin taşımacılıkta işlevini yitirmesi bu mesleği tarihin tozlu sayfaları arasında yer almasına neden oldu ![]() ![]() Semerin temel unsuru berdi denilen bir tür kamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunların yanında semerin bir de tahtadan iskeleti vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KÜLEKÇİLİK Yoğurt süt pekmez gibi yiyeceklerin konulduğu tahta saplı kaplara külek adı verilir ![]() ![]() ![]() Sonra talaş mangallarında ısıtılır ![]() ![]() ![]() YEMENİCİLİK Üstü kırmızı ya da siyah keçi derisinden tabanı ise köseleden yapılan topuksuz hafif kaba ayakkabılara yemeni denir ![]() ![]() Yemeni yapılacak ham deri mazı yaprağı ve sumakla tabaklanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KALAYCILIK Bakır mutfak aletleri bir süre sonra çabuk oksitlenip bozulurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEPETÇİLİK Yiyecek ve eşya taşınan sepetler saz ya da küçük yeşil ağaç dalarından örülerek yapılır ![]() ![]() Küfeler söğüt veya kestane dallarının yarılarak oluşturulan dilimleri örülerek yapılır ![]() KÜPÇÜLÜK Küpler her türlü iklim şartlarına uzun süreli dayanabilme özelliğine sahiptir ![]() ![]() ![]() Küp toprağı iki üç çeşit killi toprak ve keçi kılının karışımından meydana gelmektedir ![]() ![]() ![]() Çamur haline gelen karışım geniş bir örtüyle sarılır ve beklemeye alınır ![]() ![]() ![]() Çamurun şekilenmesi köylerde kadınlar tarafından elle yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küpün Pişirilmesi Kuruyan ve son şeklini alan küpün en az 48 saat pişirilme işleminin yapılması gerekir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|