![]() |
Ağrı'da Eğitim Ve Sağlık |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ağrı'da Eğitim Ve SağlıkAğrı'da Eğitim ve Sağlık EĞİTİM Ağrı İlinin tarihi çok eski olmasına rağmen, Eğitim olayındaki gelişmeler Cumhuriyetin ilanından sonra başlamıştır ![]() Cumhuriyetten önce, Ağrı'daki Eğitim Merkezi Doğubeyazıt İlçesiydi ![]() ![]() 1937 yılında yapımı tamamlanan Atatürk Ortaokulu Ağrı İlinde Eğitimin İkinci Kademesini oluştururken, 1954 yılında ilk Lise olarak Şehit Naci Gökçe Lisesi hizmete sokulmuştur ![]() Yetişkinlerinde Okuma-Yazma öğrenmelerini sağlamak amacıyla eğitimlerin bizzat görev aldıkları bu eğitim hizmetlerinde 1956 yılından itibaren Halk Eğitimi Merkezinde başlamıştır ![]() Bu gün için Ağrı' daki Eğitim; ll ![]() ![]() Ağrı Üniversitesi' nin gerçekleşmesi ve Yabancı Dille Eğitim yapan bir adet Kolej' inde açılması sonucu Ağrı İlindeki Eğitim-Öğretim hizmetleri günümüz insanının ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye gelmiş olacaktır ![]() Nüfusun sosyal ve ekonomik niteliklerini içeren 1990 Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre , Ağrı ilinde 6 yaş üzeri nüfus içinde okuma-yazma bilenlerin oranı %56 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1-Ağrı Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 4 adet ilköğretim okulu, 4 adet pansiyonlu ilköğretim okulu ve 3 adet de ilköğretim okulu inşaatı devam etmektedir ![]() 2- Merkezi köy durumunda olup, nüfus yoğunluğu fazla olan öğrenci sayısı 150'nin üstünde olan 46 adet köyümüzün mevcut dersliklerine ilave derslik yapılarak 8 derslikli hale dönüştürülmesi düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() 3- Zorunlu eğitimin 8 Yıla çıkarılmasından sonra genel liselere büyük talep olduğundan mevcut genel liselerimiz ihtiyaca cevap vermemektedir ![]() ![]() SAĞLIK İlde sağlık hizmetleri ; Merkez ilçede 100 yataklı , Diyadin'de 25 yataklı, Doğubeyazıt'ta 50 yataklı, Taşlıçay'da 30 Eleşkirt'te 25 yataklı, Patnos'ta 25 yataklı devlet hastanelerinin yanı sıra , Tutak'ta 25 yataklı sağlık merkezi, il merkezinde 200 yataklı askeri Hastane ile 30 yataklı sigorta hastanesi tarafından verilmektedir ![]() Yataksız sağlık kurumları olarak 125 sağlık evi , 38 sağlık ocağı, 2 verem savaş dispanseri, 1 halk sağlığı laboratuarı, 2 ana çocuk sağlığı ve aile planlama merkezi bulunmaktadır ![]() 1997 verilerine göre ; Ağrı'da yatak işgal oranı %26 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgemizde eğitim ve sağlık hizmetleri yetersizdir ![]() ![]() ![]() Nitekim Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan personel sayısı 434 iken 436 personele daha ihtiyaç vardır ![]() ![]() Nitelikli personel olmayışı, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürmektedir ![]() ![]() ![]() Koruyucu hizmetler başta olmak üzere sağlık hizmetlerinden yararlanma oranlarının arttırılması için mobil sağlık hizmet ekip ve donanımlarının güçlendirilmesi, sosyal güvenlik sisteminin ve yeşil kart uygulamasının yaygınlaştırılması gerekli görülen önlemler arasındadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|