Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Doğu Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitlis, büryan, kebabı

Bitlis Büryan Kebabı

Eski 10-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bitlis Büryan Kebabı




Bitlis Büryan Kebabı

Bitlis Büryan Kebabı

Büryan Kebabı: Anadolu’nun bazı yerlerinde yapılan Tandır Kebabından oldukça farklı olan Büryan Kebabı için “hevür” denilen erkek keçi (teke) eti tercih edilir

Büryan kebabının yapılışındaki en önemli araç olan tandırın ebadı şöyledir: Ham toprakta 25 metre derinliğinde bir çukur kazılır çukurun ağız genişliği 45 cm dip genişliği ise 125 cmdir

Özel olarak seçilen nazik etten gövde halinde parçalanmadan hazırlanan büryan önce iyice yıkanır ve ince tuzla iyice tuzlanır tuzlama işi uzmanlık gerektirmekte olup etin durumuna göre ayarlanmalıdır

Tandırın içinde yakılan ateşin kor haline gelmesi beklendikten sonra tandırın dibine bakır bir kazanda bir miktar su konur Tandırın ağzı gövde halindeki et yerleştirildikten sonra kapakla kapatılır ve etrafı kırmızı çamurla hava almayacak şekilde sıvanır Kapalı ve sıcak ortamda gövde halindeki (5-6 gövde olabilir) etler pişerken kazandaki suyun buharı ile de yumuşak bir hal alır Pişen büryan kebabı kancaya asılarak bıçakla parçalara ayrılır ve böylece servise hazır hale gelmiş olur



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.