![]() |
Kars'ta Tarım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kars'ta TarımKars'ta tarım Kars'ta tarım Kars ekonomisi çok büyük oranda tarıma ve hayvancılığa dayalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() İlde geçimini tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile sağlayanların oranı yaklaşık %80 civarındadır ![]() ![]() ![]() Çok eski tarihlerden itibaren tahıl tarımı ve mera hayvancılığının temel ekonomik yapıyı belirlediği Kars tarımsal yapısının deseninde bazı değişimlerin yaşandığı dönem olarak 1878 sonrasını görmekteyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca kullanılan çeşitli tarımsal teknikler buğday ve arpa üretiminde verim artışına yol açarken mısır patates ve pirinç ekimi de hızlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanılan yeni teknikler ve tarımsal nüfusun artışının getirdiği ürün patlaması Kars-Tiflis arasında kurulan demiryolu vasıtası ile Rusya' ya aktarılıyordu ![]() Kars'ın 1920'de yeniden Türk topraklarına katılması sonrasında pazar imkanını kaybeden tarımsal üretim duraklamış ve yeniden kendine yeterli bir yapıya dönmüştür ![]() Arazi Dağılımı Kars ilinin 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlin tarım arazisinin yaklaşık %98' i tarla alanı olarak kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() DSİ etüdlerine göre ildeki ekonomik olarak sulanabilir tarım alanının toplam tarım alanı içindeki oranı %398 civarındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 342 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TARIM ÜRÜNLERİ Tahıllar Kars'ta tarla ürünleri üretiminde gerek ekiliş alanı gerekse üretim bakımından tahıllar ilk sırada gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() 1925-1926 Devlet Salnamesinde ilde o dönemde 38 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1999 yılına gelindiğinde gerek ekilen alan ve gerekse elde edilen ürün açısından bir artış gözlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplam tahıl üretiminin %4544sini buğday %5564'ini arpa teşkil eder ![]() ![]() ![]() Bu üretim değerleriyle Kars ili 1997 yılında üretim değerleri açısından Türkiye genelinde buğdayın %044'ünü arpanın ise %116'sını üretmekte iken pazarlanan tarla ürünleri değeri bakımından ise buğdayda Türkiye toplamının %04'ünü arpanın ise %106'sını üretmektedir ![]() TARIMSAL MEKANİZASYON Kars ilinde modern tarım araçları kullanımına Rus işgali altında bulunduğu dönemlerde başlanmış 1884-1913 döneminde ekilebilir topraklar iki katına çıkmıştır ![]() Cumhuriyet döneminde tarımsal mekanizasyon daha da artmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1998 yılına gelindiğinde ildeki bazı tarım araç-gereçlerinin sayısı şu şekildedir: Karasaban 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarımsal mekanizasyon açısından 1966 yılı ile 1996 yılını karşılaştırdığımızda modern tarım araçlarının sayısında ve oranında büyük artışlar görülmesinin yanında 1966'da ilde hiç bulunmayan slaj makinesi motopomp gibi modern araçların tarımsal faaliyette kullanılmaya başlandığı gözlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|