![]() |
Malatya Kayısısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Malatya KayısısıMalatya Kayısısı Malatya Kayısısı Kayısının Tarihçesi; Tarihi kaynaklara göre Türkistan Orta Asya ve Batı Çin’i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısı coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkelerde Avrupa Orta Asya Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15’inin yapıldığı Türkiye’de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır ![]() Malatya Elazığ Erzincan bölgesi Kars Iğdır bölgesi Akdeniz (Mersin Mut Antakya) bölgesi Marmara Bölgesi Ege Bölgesi İç Anadolu Bölgesi Bu bölgeler içerisinde Malatya Elazığ Erzincan bölgesi dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir ![]() ![]() KAYISI BAHÇESİ TESİSİ Giriş Kayısı derin iyi geçirgen iyi havalanan sıcak ve besin maddelerince zengin kumlu tınlı humuslu toprakları seven bir meyvedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bahçe Yerinin Seçimi -İlkbaharın geç donlarından etkilendiği için ova ve çukur yerlerden ziyade yamaç ve sırtlar tercih edilmelidir ![]() -Güney güneydoğu ve güneybatı yönlerine dikilmelidir ![]() -Irmak kenarlarından soğuk havaların toplandığı veya sis çöken çukur yerlerden kaçınılmalıdır ![]() -Kayısı ağır ve çok nemli killi topraklar hariç olmak üzere derin geçirgen iyi havalanan sıcak ve besin maddelerince zengin ince dokulu tınlı veya tınlı-kireçli humuslu topraklarda en iyi şekilde yetişir ![]() Dikime Hazırlık Kayısı bahçesi tesis edilecek arazi ilkbaharda krizma edilerek veya derince birkaç kez alt üst etmek suretiyle işlenir toprak sonbahara kadar dinlenmeye bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() Dikim Şekilleri Bahçe tesis edilecek yerin şekli arazinin meyili ara ziraatı yapılıp yapılmayacağı gibi durumlar göz önüne alınarak dikim şekillerinden biri tatbik edilir ![]() ![]() Kare Şeklinde Dikim En çok kullanılan dikim şeklidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dikdörtgen Şeklinde Dikim Bu şekilde dikim ara ziraatı yapılmak istenildiğinde tercih edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçgen Şeklinde Dikim Üçgen şeklindeki dikim meyilli ve yamaç araziler için uygundur ![]() ![]() ![]() ![]() Fidan Seçimi -Tercih edilen çeşit ismine doğru olmalıdır ![]() -Sertifikalı fidanlar dikilmelidir ![]() ![]() -Fidanlar bir yaşında olmalıdır ![]() -Gövde pişkin ve düzgün gözler iyi teşekkül etmiş olmalıdır ![]() -Aşı yeri kapanmış kökleri bol saçak köklü olmalı ve bu saçak kökler dağılmış bulunmalıdır ![]() -Gövde ve kökler yaralı bereli olmamalıdır ![]() -Hastalık ve zararlılardan arındırılmış olmalıdır ![]() Dikim Zamanı -Kış soğuklarının fazla olmadığı yerlerde sonbahar dikimi yapılmalıdır ![]() a)Toprak ve iklim dikime daha uygundur ![]() b)Kış yağışlarından istifade edip tutma oranı yüksektir ![]() c)Erken gelişme sağlanır ![]() -Mevsim uygun değil soğuklar fazla ise ilkbahar dikimi yapılmalıdır ![]() Fidanın Dikilmesi -Fidan dikilecek çukurlar sonbaharda yağışlardan önce açılmalı ve havalanması sağlanmalıdır ![]() -Çukurlar 60 cm ![]() ![]() ![]() -Çukurlar açılmadan önce toprak işlenir ![]() ![]() -Dikilecek fidanların çukurları açılırken üstten çıkan toprak bir tarafa alttan çıkan başka bir tarafa yığılarak birbirine karışmaması sağlanır ![]() -Dikim yapılmadan önce fidanlara mutlaka dikim budaması yapılmalıdır ![]() -Dikim budaması kök ve sürgün budaması şeklinde uygulanır ![]() -Kök budamasında köklerdeki yara yerleri beyaz ve sağlam dokular meydana çıkıncaya kadar kesilir ![]() ![]() ![]() -Sürgün budamasında gövde üzerindeki yan dalların tümü dipten kesilir ![]() ![]() ![]() -Dikim için ilk olarak fidanın dikileceği yerin 15 cm ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Malatya Kayısısı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Malatya Kayısısı-Dikim esnasında dikim tahtası kullanılmalıdır ![]() -Herek dikildikten sonra çukurun dibine (çukurun üst yüzünden alınmış toprağa 1/3 oranında yanmış çiftlik gübresi karıştırılarak hazırlanan) harçla bir tümsek yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dikimde dikkat edilecek en önemli husus; Aşı yerinin toprak hizasından 2-3 parmak yukarıda bulunacak şekilde dikim yapılmasıdır ![]() KAYISI BAHÇESİ BAKIMI Meyvecilikte devamlı ve kaliteli mahsul alınabilmesi için bahçe bakımlarının tekniğine uygun olarak yapılması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak İşleme -Sonbaharda yaprak dökümünden sonra bahçe yüzeysel olarak kültüvatör veya küçük bahçe pulluğu ile sürülür ![]() ![]() -İlkbaharda meyveler fındık büyüklüğüne geldiğinde ve yabancı otların çoğunluğunun çıktığıyağışların bol olduğu dönemde (Mayıs) sıra araları yine aynı şekilde sürülür ve sulama çanakları ile karıklar hazırlanır ![]() -Toprak işleme zamanı çok önemli oluperken toprak işlenmesi yani tam çiçeklenme dönemi sürüm yapılması çiçek ve meyve dökülmesine neden olur ![]() -Toprak işlenirken ağacın gövdesine ve köklerine zarar verilmemesi için sürüm yüzeysel yapılmalıdır ![]() -İlkbaharda toprak işlemesi mutlaka muhtemel don tarihlerinden sonra yapılmalıdır ![]() ![]() Budama -Çoban sopası haline getirilerek (Tepesi 110-120 cm ![]() ![]() -İlk dal toprak seviyesinden 50-60 cm ![]() ![]() ![]() -Hasatmücadele ve bakım işlerinin kolay olması için ağaç mümkün olduğu kadar alçaktan taçlandırılmalıdır ![]() ![]() -Sis ve saoğuk havanın toplandığı taban arazilerdedereve çay kenarlarında tesis edilecek bahçeler yüksek (70-80 cm) taçlandırılmalıdır ![]() -İlk 2-3 yılda şekil budaması yapılarak şeklini almış ağaçlarda ilerleyen yıllarda budama pek fazla yapılmaz ![]() -Şiddetli budamalarda ağaç zamk çıkarır ve gelişemez ![]() ![]() -Budamadan sonra yara yerleri mutlaka aşı macunu ile kapatılmalıdır ![]() ![]() Sulama -Toprak yapısınayağış durumuna göre değişmekle beraber yaz içerisinde Malatya bölgesinde 3-5 defa sulama yapılmalıdır ![]() Birinci sulama çağala devresinde İkinci sulama hasattan 15 gün önce Üçüncü sulama hasattan hemen sonra Dördüncü sulama Ağustos ayında Beşinci sulama Eylül ayında yapılmalıdır ![]() -Ağacın sağlığı için suyun ağaç gövdesine değmemesine dikkat edilmelidir ![]() -Sulama sabahın erken saatlerinde veya akşamgece yapılmalıdır ![]() -Suyun dengesiz verilmesi meyvelerde çatlamalaradökülmelere ve kalite bozukluğuna yol açar ![]() ![]() -Ağacın kök boğazı çevresine 50 cm kadar yarıçaplı küçük bir çanakağaç tacı izdüşümü genişliğinde ikinci bir çanak açılır ve su bu iki çanağın arasına verilir ![]() Gübreleme -En uygun gübreleme toprak ve yaprak analizi sonucu elde edilen bilgilere göre yapılan gübrelemedir ![]() ![]() -2-3 yılda bir sonbahardadekara 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi (Hayvan Gübresi) verilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() -Ticari gübre kullanımı da yine analiz sonucuna göre ek*** bitki besin maddelerinin karşılanması amacıyla yapılmalıdır ![]() -Azotlu gübre kullanımında kullanılacak gübre miktarının yarısı Şubat-Mart aylarındadiğer yarısı da Mayıs-Haziran aylarında verilmelikullanılan gübre tırmık veya çapa ile toprağa hafifçe karıştırılmalıdır ![]() -Fosforlu gübreler erken ilkbahar veya sonbaharda verilmeliağaç taç izdüşümündeki daire çevresine 15-20 cm ![]() ![]() ![]() Malatya’da En Çok Yetiştirilen Bazı Kayısı Çeşitleri ve Özellikleri Malatya’da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir ![]() ![]() ![]() Ayrıca Hasanbey Çöloğlu Çataloğlu Şekerpare Yeğen Hacıkız Paşamişmişi ve Turfanda diğer önemli Malatya kayısılarındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurutmalık çeşitlerden Hacıhaliloğlu Soğancı Çataloğlu ve Kabaaşı orta irilikte meyve oluşturmaktadır ![]() Kayısı çekirdeği kabuk ve içten meydana gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısının Besin Değeri ve İnsan Sağlığına Yararları Kayısı ihtiva organik ve anorganik maddeler vasıtasıyla insan sağlığına olumlu etkilere sahip bir meyvedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısıdan elde edilen ürünler Minimal işlenmiş kayısı Dondurulmuş kayısı Kayısı konservesi pulpu ve nektarı Kayısı meşrubatları kayısı pulp konsantresi Kayısı jöle reçel marmelatı ve kreması Yeşil kayısı turşusu ve kayısı pestili Toz ve kuru kayısı (çir gün kurusu ve patik) Kıyılmış ve doğranmış kuru kayısı ürünleri Ekstruzyon kayısı mamulatı ve kayısı şekerlemeleri Kayısı ekstraktı ve esansı Kayısı pasta kek dondurma ve gofret türü mamulatı Kayısı Hasadı Kurutulması ve Pazarlaması 1 ![]() ![]() Silkeleyerek hasatta ağaç altına branda serilse bile meyvelerin zedelenmesini ve aynı olgunlukta toplanması sağlanamaz ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Kayısıcılığın Problemleri ve Islah Çalışmaları Malatya kayısıcılığındaki sorunlar; Kültürel uygulamalar teknolojik imkanlar muhafaza pazarlama nakliye ve ihracat alanında görülmektedir ![]() Yetiştiricilikte en önemli problem ilkbahar geç donlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Teknolojik problemler ise hasar sırasında meydana gelen zedelenmeler kükürtleme işleminin kontrolsüz şartlarda yapılması sebebiyle standardizasyonun sağlanmaması sayılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() MALATYA TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ’NCE KAYISININ PAZARLAMA SORUNLARI KONUSUNDA YAPILAN ÇALIŞMALAR 2002 Yılında yapılan çalışmalarla kayısının yaş olarak pazarlanması pazarlamadaki sorunlara büyük ölçüde çözüm olmuş İhracatçı Firmalarla olan diyaloglarla 2003 yılında daha fazla miktarda yaş kayısının pazarlanmasıyla bu sorunun büyük ölçüde giderilmesi cihetine gidilmektedir ![]() Kuru kayısı ihracatında yaşanan en büyük problem ise kayısıdaki kükürt oranının yüksekliği olup bu konuda 2003 yılında yapılması programlanan çalışmalar şunlardır; Doğru Kükürtleme konusunda yayım çalışmaları Broşür – Afiş - Liflet hazırlanması ve üretim sezonundan önce çiftçilere dağıtımının sağlanması Eğitici TV programlarının düzenlenmesi Kükürtleme konusunda Panel düzenlenmesi Pilot bölgeler belirlenerek ihracatçılarında katılacağı üretici toplantıları düzenlenmesi AB normlarına uygun düşük kükürtlü kuru kayısıların alıcılar tarafından tercih edileceğinin ve daha yüksek fiyatla alınacağının ihracatçı firmalarla beraber hazırlanacak deklarasyonlarla ilan edilmesi ![]() |
![]() |
![]() |
|