![]() |
Muş Üzümü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muş ÜzümüMuş Üzümü MUŞ ÜZÜMÜ Muş yöresinde 1800 -1900 yıllarında Sovyetler Birliğinden İlimize getirilerek dikildiği yörenin iklim şartlarına iyi adapte olduğu kaliteli ve bol üzüm üretildiği bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAĞ YERLERİ Son yıllarda uygulanan Muş İli Kırsal Kalkınma Projesi ile Valiliğimizce uygulanan Yeşil Kuşak Projesi kapsamında bağ alanlarının geliştirilmesi ve mevcut olan ekonomik ömrünü tamamlamış bağ alanlarının iyileştirilmesi çalışmaları yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ Siyah beyaz ve mor çeşitleri mevcut olup ince kabuklu çekirdekli buruk tadı vardır ![]() ![]() Siyah Vakkas : Bölgede üretimi en çok yapılan üzüm çeşittir Salkımları orta büyüklükte bol daneli şıra oranı ve albenisi yüksektir ![]() Sînciri ; Dayanıklı bir çeşit olması ve geç hasat edilebilmesi nedeniyle tercih edilen bir çeşittir ![]() Kaşper : Bol verimlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz Üzüm : Beyaz renkli orta iri taneli sulu ve gevrektir ![]() Öküz Gözü : Orta irilikte salkımları sıkı ve dallı koniktir ![]() Güz Üzümü : Geç olgunlaşan dayanıklı ve verimli bir çeşittir ![]() Keçi Memesi: Küçük taneli sıkı salkımlı ve konik yarısı vardır ![]() ![]() BAKIM VE TERBİYE SİSTEMİ îklim toprak yer ve yöney üzüm çeşidi anaç ve mekanizasyon gibi faktörler terbiye sistemi ve bakımla yakından ilgilidir ![]() ![]() Böylece Asma dallarının fazla kardan kırılması önlendiği gibi dalların kar altında kalması nedeniyle soğuklardan zarar görmesi önlenmiş olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Ürün Miktarı ve kalitesi î Bağ alanlarında yıllık ortalama verim 300 kg/da' dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hedef ve Düşünceler : Valiliğimizce yürütülen yeşil kuşak projesi çerçevesinde İl Müdürlüğümüzce yapılan yayım çalışmaları İle bağ evlerinin yapılması yapılan yol su depoları talî boru hatları elektriğin götürülmesi ile bağcılık teşvik edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|