![]() |
Kars Folklor Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kars Folklor TürleriKars folklor türleri Kars, geleneksel oyunlar bakımından en zengin illerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() Halk oyunları Kars, halk oyunları yönünden bar bölgesine girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bara Artvin ve Kars yörelerinde "yattı" denilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Kimileri öbür illerde de bir takım ayrılıklarla oynanan barlar şunlardır: Düz Bar, Ağır Bar, Bar Sekmesi, Tütiye, Mahmudiye, Aşırma (Tek Ayak Bar ), Üç Ayak Bar, Çember Sıçratma (Tik Bar), Bekir-Bengi, Karapürçek, Ters Bar, Tek Tamzara, Çift Tamzara, Sarhoş Barı, Daldalar, Tavuk Barı, Ezingah Deresi, Kars'ın Önü, Durna Barı, Hoşbilezik (Altun Yüzük), Mustafa Barı, Kotan Barı, Can Maral (Göçergin Vurdum), Zencirli Köroğlu, Dur Yerinde (Şüregel Barı), Ardahan Barı, Yayla Barı, Köroğlu Barı, Koçarı Barı, Temur Ağa, Deliloy, Laçın Barı, Papuri (Pağpuru), Sallama, Gülüm Oğlan, Ay Işığı, Bir Gül Ektim, Diz Kırma, Kır-Al, Boyakçının Gelini, Hey-Narı, Kundurayı Mor Boyarlar, Şerbeti Kaldı Tasta, Bu Gelen Nahır mıdır, Sorul, Almalı Dağlar, Senalar, Bizim Bağda, İndim Derede Durdum, Dağdan Kestim Değnek; Karapapak denilen Türkmenlerin oynadığı Terekeme, Ağır Terekeme, Tellice, Lezgi (Hangi), Koloş, Orta Çala, Süsen Sümbül, Kalender, Memmet Bağır, Almadere, Çil Horuz, Düz Yallı, Narı, Şanalım, Kesme; Azerbaycan asıllı toplulukların oynadığı Edilceben Senem , Ceylani, Askerani (Gence), Mirzayi, Kaşengi, Lezgi, Beşacılar, Nez Beri (Naz Barı), Lale, Kuçeler (Köseler), Enzeli, Karabağ, Uzun Dere, Arzuman, Iğdır Yallısı, Sincani (Zengani), Gumurü Yallısı, Gulbi; Doğu Anadolu'dan gelen toplulukların oynadığı Delilo, Koççeri, Göle'nin Düzü, Hay Molo, Nare, Lorke, Gaçke Barı, Kule, Hey Narı, Berzini, Çepik, Hekari gibi halk oyunları oynanmaktadır ![]() ![]() Bunların en bilinenleri şöyle oynanır Lezgi Azeri oyunlarındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pappuri Yerli oyunlardandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk figürlerdeki sağa sola sallanarak yürüme, küçük bebeklerin yürüyüşünü andırdığından, oyuna bebek anlamına gelen, "pappi"dcn türeyen Pappuri denildiği sanılmaktadır ![]() Üç Ayak Yerli barlardan Üç Ayak , hareketlilik ve çeviklik gerektiren bir oyundur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Terekeme Adını Kars'la yerleşmiş bir Türk boyu olan Terekemelerden (Karapapak) almıştır ![]() ![]() ![]() Döne Erkek ve kadın birlikte oynanan yerli oyunlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yar döne, döne, döne N'oldu sevdiğim sene Laçın-Ters Laçın Barı Kızli-erkekli oynanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türküsü şöyledir Laçın bana laçın bana Destele ver saçın bana Ters Laçinde ise Lohoy lohoy laçıno Dönder gelsin laçıno Kıskanç Bir erkek ve iki kız, tarafından oynanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koçare Koçare, erkeklerin oynadığı canlı oyunlardandır ![]() ![]() ![]() Neymin naymın koçarı Niye oldun koçeri Köpekler seni dişler Bekleme gel içeri Paşa göçtü Kars, Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra hareketli ve askeri bir merkez olmuş, halk ordu ile içiçe yaşamıştır ![]() ![]() ![]() Döndürme Bu oyuna kimi yörelerde döndürme, kimi yörelerde çöğütme denilmektedir ![]() ![]() Kızlar Çoban itin gudursun Arkacında sır dursun Eğer seni almazsam Seni yıldırım vursun Erkekler Alma attım yiyesen Şu sepetin göyersen Eğer bana gelmezsen Seni kızken ölesen Kızlar Oğlan bir kara hindi Duvar dibine sindi Toprak başına oğlan Kızlar üstüne güldü Kemal Paşa Atatürk'ün 6 Ekim 1924'te Kars'a gelişinde ezgilenen türkü eşliğinde, kızlı erkekli oynanmaktadır ![]() Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa Askerin, milletin, devletinle bin yaşa Serfiraz ettin bu kademleri Mes'ut eyledin KARS' a gelmeyi Hoş gelişlerin, bu görüşlerin Tebrik eyleriz, tebrik eyleriz Cephede mitralyöz ayna gibi parlıyor Sarkistan Türkleri sancak elde bekliyor Marş marş askere kurban Marş ileri, dönmez geri Türk'ün askeri, Türk'ün askeri Sağdan sola, soldan sağa Al da bayrağı düşman üstüne Gelenekselleşen bu oyun daha çok milli bayramlarda oynanmaktadır ![]() ![]() Halay Kimi yörelerde oynanan halay Ağrı, Bitlis ve Muş yöresindekilerle büyük benzerlik gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() Şekeroğlan başlıcalarıdır KAYNAK: kars ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|