![]() |
Doğu Anadolunun Meşhur Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğu Anadolunun Meşhur YemekleriDoğu anadolunun meşhur yemekleri Sile: Patates küçük küçük dogranir ![]() ![]() ![]() ![]() Herle Asi: Bir miktar un tereyaginda iyice kavrulur, üzerine bir miktar su konur ve devamli karistirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Lalanga: Bir miktar patates haslanir ve soyulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Su Böregi: Anadolu'nun muhtelif yerlerinde pisirilen bu böregi Erzurum'da yufkasi ince ve kalinligi az olarak yapilir ![]() ![]() ![]() Tatar Böregi: Hamur iyice yogrulduktan sonra yufka açilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hingel: Yurdumuzun her yöresinde manti olarak bilinmekte ve yenilmektedir ![]() ![]() A-Susuz Hingel: Hamur iyice hasillanir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() B-Sulu Hingel: Hazirlanisi aynen susuz hingel gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() Eksili Dolma: Üzüm yapraklarina karisimli et sarilan bu dolmanin etine biraz Eksi Pestil katilarak doldurulur ![]() ![]() Kesme Çorbasi: Evde hazirlanan hamurdan hazirlanan yufkalar eriste biçiminde kesilir ![]() ![]() Ayran Asi: Bazi yörelerde Yayla Çorbasi denen bu çorbaya Erzurum'da Ayran asi denilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çiris: Ilkbaharda daglarda yetisen yabani bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurta Pilavi: Yumurta pilavinin hamuru hazirlanirken içine yumurta katilir ![]() ![]() Çeç Pancari: Yörede Pancarin yesil saplarina çeç adi verilir ![]() ![]() ![]() Çortuti Pancari: Bu yemek için gerek tursuya vurulmus salgam gerekse taze salgam kullanilabilir ![]() ![]() ![]() Salgam Dolmasi: Salgam, yaprak halinde dilimlenir ve arasina etten hazirlanmis dolmalik karisim konarak pisirilir ![]() Çasir: Çasir, çiris gibi daglarda yetisen buruk bur tadi olan yabani bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Borani: Patatesin her türlü yemegi yapilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kadayif Dolmasi: Kadayifin içerisine dövülmüs ceviz içi konularak dolma gibi sarilir ![]() ![]() ![]() Keleços: Sütün çok bol oldugu yaz aylarinda mayalanan yogurtlar torbalara doldurularak süzme yogurt haline gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Un Hasili: Bir ölçek un, su ile karistirilir ve ates üzerine konur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Doğu Anadolunun Meşhur Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğu Anadolunun Meşhur YemekleriPit Pit Hasili: Çok ince bulgur ve un karistirilir ![]() ![]() ![]() Peynir Kuymagi: Tavada kizdirilmis tereyagina bir miktar taze civil peynir veya yagli peynir konur ![]() ![]() ![]() Un Kaymagi: Bir ölçek un bir kapta sulandirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Pogaça: Pogaç, tandir olan evlerde ve bilhassa köylerde yapilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasuta: Bilhassa dogum yapan kadinlara dogumun akabinde güç kazanmasi için yedirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Keysefe: Malatya kaysisi, hosaf halinde pisirilir ![]() ![]() Pestil Çullamasi: Tatli pestil ufak ufak dogranir, bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir ![]() ![]() ![]() Dut Çullamasi: Bir miktar dut yikanir bir kaba konur ![]() ![]() ![]() Kesmeli Yeşil Mercimek Çorbası Malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek 1 su bardağı erişte (kesme) 1 çorba kaşığı salça 2 çorba kaşığı kuru nanr 2 çorba kaşığı un 1 çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz 8-10 bardak su ya da et suyu Yapımı: Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malatya Usulu Tarhana Çorbası Malzemeler: 250 gr Malatya tarhanası 1 su bardağı siyah nohut Yarnm kg ıspanak 4 çorba kaşığı kavurma 2 su bardağı yoğurt 8 su bardağı su ya da et suyu 1 tatlı kaşığı tuz Yapımı: Bir gece önceden Malatya tarhanası ve siyah nohut yıkandıktan sonra aynı suya ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|