Hakkari Türküleri |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hakkari TürküleriHakkari Türküleri Hakkari Türküleri TİYAR DERESİ Aman bu dere tiyar deresi Kızlar geliyor elinde testi Testiler yerde kızlar halayda Çeker halayı a canım Tiyar Efesi Aman amanım canım cananım Aman amanım a canım serhat zozanım Gelin a dostlar dere boyuna İçinde bakın tatlı suyuna Elde testi ile sallanan yarim YAR GÜZEL Yar güzel can güzel Gül bahçesi sarı gül Yar güzel can güzel Her gül bir güzel bülbül Yar güzel can güzel O güzel benim yarim Yar güzel can güzel Söyle yarime gelsin Yar güzel can güzel Söyle gelsin o bekler Yar güzel can güzel Oynayalım beraber Yar güzel can güzel Çal oynasın yiğitler Yar güzel can güzel Oynayalım beraber BERÇELAN TÜRKÜSÜ-(Kürtçe) Heyran dê rabe biçin zozana Keprokê çêkin şaxên berana Qifla ser memika vedikin didana Heyran dê rabe biçin kêrîya Keprokê çêkin şaxên nêrîya Qifla ser memika vedikin tilîya BERÇELAN TÜRKÜSÜ Hayran haydi kalk yaylaya gidelim Evimizi koç boynuzlarından yapalım Göğsün kilidini dişimizle açalım Hayran haydi kalk yamaçlara gidelim Evimizi teke boynuzlarından yapalım Göğsün kilidini parmakla açalım MEMO Hay Hay Hay Memo Memo aslan abbasî Canım lo Memo Memo aslan abbasî Hay Hay hay Memo Memo giymiş kirasi Canım lo Memo Hay hay hay Memo Kör olası annesi Canım lo Memo Kör olası annesi Hay hay hay Memo Sendin Serhadın Beyi Canım lo Memo Harap ettin kaleyi Esme Seher Yeli Esme Esme seher yeli esme Değer tellere tellere Bozulsun düşmanın fendi Düştüm ellere ellere Yardan ayrılan (y)üz gülmez Sarhoş olan sözün bilmez Yar adını desem olmaz Düşer dillere dillere Irak yollar yakın olsa Her güzelde hakkım olsa Dostum Lokman Hekim olsa Baksa hallere hallere Emrah'ım da okur yazar Hak kelamın kimler bozar Ayna almış perçem düzer Benzer güllere güllere (Kervan) Sabahın uykusu derin uyku Hayırdır babakimin hışmı üzerimizdeki Kervan yoldayüreğim yanıyor nine Gurbetin soğuğu üzerimizdeki Yaram derin Haydi fistanını giy üstüne Masallar anlat Yurdumuz ve gurbet üzerine Söyle yolumuz nereye bu yıl Gözümün önüne gelir Çocukluğum arkadaşlarım O yıldızlı gece Dağlar öyle gidiyorlar Zamanın kaderi bu Kervansahipsiz kervan Masalları koynunuza koyun Yolda kervan Tarihimiz yüreğimiz Yalnız değilsin arkadaş Hani nerede yaşlıların ninnisi Nerede arkadaşların şen gülüşü Orası yuvamız bizim Rüyalarımızın yıldızı Gudi (TürkçeYayık) Yayığı sallamaktan Kollarım yoruldu Yayığı sallıyorum Ammo için yağ hazırlıyorum (Deli Elo) Deli Elo Elo Ağa Bıyıkları kaytan sıcakkanlı Elo Ağa Elo'nun kasrı tekmil mermer Tekmil mermer Elo'nun burcu Kuşanmıştı kılıcını vurdular gariban Elo'yo oracıkta Elo'nun kasrı yol ortasında Yol ortasında Elo'nun burcu İçinde kükrüyor iki aslan Yürüyor Elo kılıçla Üstüne gelenlere doğru Kükrüyor iki aslan saldırıyor Elo kılıç elinde vuruluyor oracıkta Haydi Gelsin Gökyüzü gökyüzü Rüzgar vursun uçsun mendil Issızlığın içinde bir gülüm Kaldım kışın ortasında Ey dağbaşındaki genç Garipliğin ne olduğunu bir sen bilirsin Kaldım buralarda biçareyim Kimseler yok nerede bekleyenlerim Ey dağbaşındaki genç Sen bilirsin sıcak yelin ne olduğunu Hey haydi aksın pınar Kimse gelmedi gitmedi Yaşlı dedi: "Delikanlı hoşgeldin" Delikanlı dedi: "Ben yolcuyum rüzgarın peşine düştüm geldim" Bir Ay Doğdu Odadan Yar Zeynep Bir Ay doğdu odadan Yar Zeynep Şavkı vurdu bacadan Yar Zeynep Bu kaş bu göz sendedir Yar Zeynep Esirgesin yaradan Yar Zeynep Ekin ektim çöllere Yar Zeynep Biçtirmedim ellere Yar Zeynep İşte ben gidiyorum Yar Zeynep Bura kalsın ellere Yar Zeynep Ekin ektim gül bitti Yar Zeynep Dalında bülbül öttü Yar Zeynep Ötme bülbülüm ötme Yar Zeynep Yarim elimden gitti Ayvana Serdim Kilim Ayvana serdim kilim Gel otur benim gülüm Ne dedim de darıldın Lal olsun ağzım dilim Ayvan evimdir benim Ayvan meskenim benim Ayvana serdim keçe Yar gele burdan geçe Hak yoluna üç kurban Yar gele burdan geçe Ayvan evimdir benim Ayvan meskenim benim SİZ GELİN GÜL EKELİM Siz gelin gül ekelim He gûlê he gûlê he gûlamın Güllere su verelim Esmerim gülüm benim Üç güzel sudan gelir He gûlê he gûlê gûlamın Ortadaki yar benim Esmerim cananım Gül sümbül benim yarim He gûlê he gûlê he gûlamın Kalmadı ahuzarım Esmeramın gûlamın O nergis benim olsun He gûlê he gûlê he gûlamın Fistanı yeşil olsun Esmerim gülüm benim |
|