![]() |
İğdır Aralık İlçesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İğdır Aralık İlçesiIğdır Aralık İlçesi Iğdır Aralık İlçesi Aralık 14 Kasım 1920'de Rus işgalindenkurtarılmış olup l Nisan 1960 tarihine kadar Iğdır ilçesinin "Başköy"adı ile bucak merkezlerinden birini oluşturmakta iken bu tarihte "ilçe"yönetim birimi durumuna getirilerek Kars iline bağlanmıştır ![]() Aralık ilçesi; Iğdır ilinin ve aynı zamanda da ülkemizin en doğu uç noktasınıteşkil eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüz ölçümü 611 km2 ve rakımı 825 metre olan ilçenin genel nüfusu 2000 nüfustespiti sonuçlarına göre 21 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Merkez ilçe belediyesi haricinde belediye teşkilatı bulunmayan ilçenin 23 köyübulunmakta olup ilçe merkezi ve köylerde yerleşim genel olarak topludur ![]() ![]() ![]() Dilucu sınır kapısının 28 Mayıs 1992'de açılmasıyla birlikte sınır ticaretiözellikle de mazot ticareti dolayısıyla ilçenin sosyo-ekonomik gelişmesinde önemlibir canlanma sağlanmıştır Aralık Hükümet Konağı Dilucu sınır kapısına 37km ![]() ![]() ![]() Birkaç mezrasının dışında elektriksiz ve telefonsuz köyün bulunmadığı ilçedemerkezde yeterli içme suyu mevcut olup köylerde ise yörenin jeopolitik yapısındandolayı sağlıklı içme ve kullanma suyu bulunmamaktadır ![]() Yataklı tedavi kurumunun bulunmadığı ilçede 2 adet sağlık ocağı 8 adet sağlıkevi bulunmakta olup sağlık birimlerinde 6 hekim 12 hemşire ve ebe 2 sağlık memuruile diğer yardımcı personel görev yapmaktadır ![]() Okuma-yazma oranının %90 dolayında olduğu ilçede merkezde l adet genel lise 2 adetilköğretim okulu köylerde ise 25 adet ilköğretim okulu bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() İlçede her yıl düzenlenen nevruz kutlamaları dışında tiyatro sinema fuarpanayır gibi kültürel etkinlikler bulunmamaktadır ![]() İlçede bir adet Ziraat Bankası Şubesi bir adet Tarım Kredi Kooperatifi ve bir adetde Esnaf Kefalet Kooperatifi bulunmaktadır ![]() İlçenin asayiş ve güvenlik hizmetlerinin icrası için İlçe Emniyet Amirliği veİlçe Jandarma Komutanlığı bulunmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|