![]() |
Doğu Anadolu Bölgesine Ait Ozanlar Kimlerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğu Anadolu Bölgesine Ait Ozanlar Kimlerdirdoğu anadolu bölgesine ait ozanlar kimlerdir Doğu Anadolu Ozanları Ülkemizde halk şairleri ve halk hikayecilerinin en çok yetiştiği yöre Ardahan’dır bunun bir çok sebebi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1-Aşık Şenlik – 1850 yılında Çıldır’ın suhara ( yakınsu) köyünde dünyaya gelmiştir ![]() ![]() ![]() Ehli İslam olan işitsin bilsin Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana İstese uruset neki var gelsin Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana Asker olan bölüh bölüh bölünür Sandınızmı Kars Kalesi alınır Boz atlar üstünde kılıç çalınır Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana 2-Aşık Zülali – 1873 yılında Posof’un Suskap ( Aşık Zülali) köyünde doğmuştur aşıklığının yanında İstanbul da ağabeyinin yanında eğitim görmüş Arapça ve Farsça öğrenmiş ![]() ![]() Devrin en önemli aşıklarından Çıldırlı Aşık Şenlik, Narmanlı Aşık Sümmani savaşların ve felaketlerin olduğu dönemin çocuğu olarak yetişti ![]() ![]() Üstadından öğüt istersen gönül Var otur yanında kal ağır ağır Herkesin ağzından akmaz şeker bal Düşünde edebin al ağır ağır Bakarsın yok iken var olduk neden Vücut yavaş yavaş tam olur beden Çekirdek topraktan biter bir fidan Büyüdükçe açar dal ağır ağır Yöremizin ünlü iki aşığı 1890 yılında Çıldırın Suhara köyünde bir araya gelerek bir atışma yaparlar ![]() ![]() Şenlik Yine fikrim hayallandı uğraşır nara ile Tabipsiz derdi çekerim melhemsiz yara ile Arz ediben gitsem eğer pirin öz diyarına Menzilim bin yıllık yoldur tükenmez bir ay ile Zülali Yaman baktım çekti leşker bir ulu duğra ile Fethetti burcu semayı döğüşür sahra ile Sağolmaz yara çekeriz nah-nuyi kısmette biz Eğerki eflatun gelse tabib-i kübra ile Şenlik Serçe şahan ile eylermi savaş Sana kim dediki fil ile uğraş Yüzünden kar yağar gözünden ateş Şenlik gibi kahramanı gördün mü Zülali Der Zülali dön bak önünde ne var Kaçılmaz dört yanın çevrili duvar İster olsun ağzı kanlı canavar Ben yırtıcı çok aslanı görmüşüm ![]() |
![]() |
![]() |
|