Prof. Dr. Sinsi
|
Kiraz İlçesi İle İlgili Genel Bilgi
KİRAZ İLÇESİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ:
NÜFUSU (MERKEZ) : 11,050
İZMİR'E UZAKLIK : 141 KM
RAKIM : 312 M
YÜZ ÖLÇÜMÜ : 58582 HEKTAR
KÖY SAYISI : 52
İKLİM : Akdeniz iklimi
Yurdumuzun Ege Bölgesi'nde ve İzmir iline bağlı küçük ve şirin bir ilçedir İzmir ilinin en doğusunda ve en içte kalan ilçesidir İzmir'e uzaklığı 141 km dir Rakımı (denizden yüksekliği) 312 m dir 533 km yüzölçümüne sahip olup 52 köyü vardır 30'20'' Kuzey enlemi ve 28',20 Kuzey boylamları arasındadır İlçenin kuzeyinde Salihli ilçesi, doğusunda Alaşehir ilçesi, güneyinde Nazilli ve Beydağ ilçeleri ve batısında Ödemiş ilçesiyle çevrilidir
Her yıl1 Eylül, Kiraz'ın düşman işgalinden kurtuluş günü olarak kutlanır Kutlamalar 1 Eylül parkında yapılır Cumhuriyet devrinde Ödemiş'e bağlı bir bucak olan Kiraz, 1946 yılında belediyelik olmuştur Cumhuriyet döneminde ilçe olarak İzmir iline bağlanmıştır İlçenin eski adı Keles olup 1948 yılında ilçe olurken Kiraz adını almıştır
İlçe merkezi ve birkaç ova köyü dışında tüm köyleri genellikle Bozdağlar üzerinde yer alır Dağlık bir arazi üzerinde yer alması nedeniyle köylerin ulaşım ve sosyal olanakları çok sınırlıdır Köylerin bir çoğuna karayolu ulaşımı ve elektrik 1970lerden sonra sağlanabilmiştir Kınık ilçesi ile birlikte İzmir İlinin en az gelişmiş ilçelerinden biridir
B-KÖYÜN TARİHİ VE COĞRAFİ DURUMU
1 Köyün tarihçesi: Köy, oldukça eski bir yerleşim alanıdır K öydeki kalıntı ve buluntu eşyalar incelemesinde İYON, GREK, LİDYA, PERS, ROMA, BİZANS, SELÇUKLU ve OSMANLI uygarlıklarının hüküm sürdüğü anlaşılmıştır
Köy, 1992 yılına kadar Sarıkaya Köyü'nün bir mahallesi iken bu tarihten itibaren ayrılarak Altınoluk Köyü adını almıştır Eski adı Karacahisar Mahallesi'dir Eskiden burada bir hisar (küçük kale) bulunduğu söylenmektedir
Köyün adının nereden geldiği konusunda ise, zamanında zengin bir hanımın köye bir çeşme yaptırdığı anlatılmaktadır Köy adını bu altı oluklu çeşmeden almaktadır “Altı oluk” söyleyişi zamanla “Altınoluk” halini almıştır
2 Köyün yakın çevresi ve sınırları: Altınoluk Köyü, Kiraz ilçesinin doğusunda, Manisa-Alaşehir'e yakın bir konumdadır Köyün en yakın komşuları Sarıkaya, Çayağzı Tekke, İğdeli köyleridir
3 Köyün durumu: Köy genel olarak dağlık ve ormanlık bir bölgede yer alır Köyün yerleşim bölgeleri dağınık ve engebelidir Köyün okulunun ve camisinin de bulunduğu, merkezi kabul edilen nokta, Kiraz-Alaşehir yolundan 2 km içeridedir Köy, buradan itibaren 4-5 km çaplı bir alana yayılmakta, hatta tepeye doğru uzanmaktadır
Köyün kanalizasyon sistemi yoktur Su şebekesi bulunmamaktadır Suyu bol bir köy olduğundan, köylüler kaynak sularını kullanmaktadır Çoğu eve bu sayede su tesisatı döşenmiş olduğu görülmektedir Bazı evlerde ise evin bahçesindeki çeşmeden akan su kullanılmaktadır
4 Ulaşım: Köyün asfalt bir yolu bulunmakla birlikte evler son derece dağınık olduğundan her yere ulaşan bir yol ağı yoktur Genellikle toprak tarla yolları kullanılmaktadır Kiraz-Alaşehir yolundan ayrılıp köyün merkezine ve oradan yukarı mahalleye uzanan yol, asfalt yoldur Bazı yerleri bozuk olup bakım gerektirmektedir Köyden çevre köylere ya da ilçe merkezine ulaşımın sağlandığı dolmuş ya da otobüs yoktur Aracı olmayan köylü, Kiraz-Alaşehir asfaltına çıkmak için birkaç kilometre yürümek zorundadır
C-KÖYÜN DEMOGRAFİK YAPISI
Köyün nüfusu 339 kişidir
Köyde 148 hane vardır Çoğunlukla ailelerin evlerini kendi tarlalarına yakın yaptıkları görülmektedir Bu nedenle köyde yerleşim dağınıktır
Evlilik yaşı 18-25 arasıdır Köyde tek evlilik görülmektedir Çok eşlilik ve akraba evliliğine rastlanmamaktadır Ailelerde çocuk sayısı 2-5 arasında değişmektedir Genellikle aile planlamasına dikkat edildiği anlaşılmaktadır
Ç-TOPLUMSAL HAREKETLİLİK:
Kiraz 52 köyü olan ve ilçe merkeziyle birlikte 45 000 nüfusu olan bir ilçedir 120 000 nüfus kaydı olmasına rağmen 45 000 nüfusunun olması sürekli göç verdiği anlamındadır Göç verip almamasının tek faydası kendine has özelliklerin korunmasında faydalı olmuştur H i ç göç almadığı için kendine has Anadolu Türk aile yapısını korumuştur Etnik ayrılık olmadığı gibi mezhep farklılığı yoktur İ zmir'e olan uzaklığı, devlet imkanlarını her alanda gelmemesi Kiraz'ın yerinde saymasına neden olmuştur Ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen insanları son derece sıcak kanlı ve misafirperverdir
D-EKONOMİK DURUM:
Dağlık kesimlerde hayvancılık ve daha yükseklerde orman ürünleri ve benzeri ile halk geçimini sağlar Tarım ve hayvancılık iç içedir Köyde fasulye(çakıldak), barbunya, domates, patates (kumpir), kestane, ayva, elma, ceviz, zeytin çokça yetiştirilir En çok büyükbaş hayvancılık yaygındır Hemen herkesin ineği vardır Halk çeşitli zamanlarda civar il ve ilçelere tarım işçisi olarak çalışmaya gitmektedir (Alaşehir'e üzüm kesmeye, Bayındır'a zeytine … gibi)
E-EĞİTİM-ÖĞRETİM DURUMU:
Dağınık bir yerleşime sahip olduğu için taşımalı eğitim yapılmaktadır Bir ilköğretim okulu vardır İlköğretim 2 kademe öğrencileri genellikle İğdeli İlköğretim Okulu'na taşınmaktadır
İzmir'e uzak olmasından dolayı öğretmen değişikliğinin çok fazla olması yalnızca Altınoluk köyünün değil, tüm Kiraz köylerinin ortak sorunudur Ancak son yıllarda Kiraz ilçesinin D sınıfı hizmet bölgesi olması nedeniyle bu sorun büyük ölçüde çözülmüştür
Köyde okur-yazarlık oranı yüksektir Yapılan alan incelemesinde okuma yazma bilmeyen tespit edilmemiştir Köy halkının çoğunlukla ilköğretim mezunu olduğu, ancak ortaöğretim görenlerin de bir hayli fazla olduğu görülmüştür Yüksek öğretim görmüş insanların çoğu köyde yaşamamakla birlikte, köyde eğitim oranının yüksek olduğu görülmektedir
Köylünün eğitime yaklaşımı, ağırlıklı olarak “Zorunlu eğitim süresini tamamlasın, yeter ” şeklinde olmakla birlikte çocuğunu okutmak isteyenler de azımsanmayacak kadar çoktur Okuldan beklenti olarak ise, ailelerin ekonomik destek istedikleri görülmüştür
F-SAĞLIK DURUMU:
Sağlık hizmetleri için köylünün gidebileceği en yakın yer, İğdeli Sağlık Ocağı'dır Araçla en fazla 10-15 dk mesafede olmasına rağmen, aracı olmayanlar için ulaşım problemdir Nitekim hastalanan bir öğrencimin iğne yaptırmak için sabah-akşam iki kez, köyden İğdeli'ye kadar olan 5-6 km yolu hasta hasta yürüdüğünü görmek içimi acıtmıştır
İlçe merkezinde ise Devlet Hastanesi bulunmaktadır
G-AİLELERİN YAŞAMA DÜZEYLERİ
1 Beslenme ve besin maddeleri: Köyün beslenme yönünden şanslı köylerden olduğu söylenebilir Çünkü köyde hem hayvancılık yapılmakta, hem de çeşitli tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir Hemen her köylünün az da olsa ineği, keçisi ya da en azından tavuğu bulunmaktadır Bu sebeple hayvansal gıda açısından pek sıkıntı yoktur Tarım ürünleri olarak fasulye, barbunya, domates, patates (kumpir) çokça yetiştirilir Köyün kestanesi, ayvası, elması, cevizi, zeytini boldur
2 Giysiler ve giyinme alışkanlıkları: Kadınlar ve yaşlılar genellikle şalvar giymekle birlikte genellikle giyim tarzı moderndir
3 Konutların durumu: Köyde evler tek katlı, yığma binalardır Çoğunlukla ailelerin evlerini kendi tarlalarına yakın yaptıkları görülmektedir Halkın çoğu hayvancılık yapmakta ve evlerinin hemen yanında ahırları bulunmaktadır Isınma amacıyla yakıt olarak odun kullanılmaktadır
|