Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Akdeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gülnar, ilçesi, mersinin, tanıtımı

Mersinin Gülnar İlçesi Tanıtımı

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gülnar, Mersin ilinin bir ilçesi Toros Dağlarının 950 m yüksekliğinde kurulmuş, üzümü ile tanınan Gülnar, doğal güzellikleri ile görülmeye değer bir Türkmen yayla kentidir Denize 32 km uzaklıktadır

Geçmiş

Gülnar'ın geçmişi Hititler'e kadar dayanmakta, daha sonra da bu bölgeye Asurlular'ın hakim oldukları bilinmektedir Kısa süreler de İran ve Mısırlılar'ın egemenliğinde kalan Gülnar, daha sonra Romalılar'ın yönetimine girmiştir Gülnar'ın bugünkü halkı, 1230 yılında Orta Asya Balkaş gölü kıyısındaki Gülnar'dan göç ederek bu çevreye yerleşen Türkmenler'dir 1461 yılında Silifke ve Mut ile birlikte Gülnar'da, Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı yönetimine katılmıştır 1900'lü yıllarda Adana valilik, Silifke mutasarrıflık, Gilindire ilçe, Zeyne (Sütlüce) bucak merkezi iken; Gülnar, Yörüklerin alımsatım yaptıkları (bir adı da Anaypazarı olan) bir köy idi Gilindire'den yaz aylarında yaylaya çıkan ilçe yöneticileri, Gülnar'ın ilçe olmasını istediler 3 Haziran 1916 tarihinde yapılan bir törenle Gülnar, resmen ilçe olmuştur

Coğrafi Yapı ve Nüfus

Gülnar, doğusu Silifke, batısı Anamur ve Bozyazı , kuzeyi Mut, kuzeybatısı Karaman güneyi Aydıncık ilçeleri ile çevrilidir Gülnar, içel'in güneybatısında Mersin merkeze 150 km uzaklıkta, Taşeli platosu üzerinde yer alır

Gülnar ilçesinin nüfusu, 1990 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam 33714'dür Bu nüfusun 7550'si ilçe merkezinde, 26164'ü köylerde yaşamaktadırTUİK adrese dayalı nüfus sayım sonucuna göre ise nüfus 2008 yılında 8 826 merkez olmak üzere toplam 30 404 tür

Eğitim ve Sağlık

Gülnar'ın eğitim seviyesi yüksek olup, okuryazar oranı %97'dir ilçe merkezinde Mersin Üniversitesi'ne bağlı meslek yüksek okulu, genel lise, süper Lise, imam hatip lisesi, çok programlı lise ve ticaret lisesi, pratik kız sanat okulu, Sütlüce kasabasında çok programlı lise, 3 ilköğretim Okulu, köy ve kasabalarda 25 ilköğretim Okulu bulunmaktadır Bu okullarda toplam 1454 öğrenci ve 271 öğretmen ile eğitim ve öğretim hizmetleri verilmektedir

İlçe merkezinde sağlık hizmetleri, l devlet hastanesi, 1 sağlık ocağı ve ona bağlı 8 sağlık evi ile köy ve kasabalarda, 8 sağlık ocağı ve 4 sağlık evi ile verilmektedir

Ekonomi

Yüzölçümü 166900 hektar olan ilçede, tarım alanı 35110 hektardır Orman ve fundalık alan 84809 hektar, çayır ve mera alanı 130 hektar, tarım dışı arazi 46851 hektardır Tarıma elverişli olan arazide tarla tarımı, bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır Dağlık bölgelerde tahıllardan buğday ve nohut ekilir; bağcılık da önemli bir geçim kaynağıdır Son yıllarda elma, armut ve şeftali de yetiştirilmektedir Ovada turfanda sebzecilik ve seracılık yapılmaktadır Gülnar halkı geçimini çoğunlukla tarımdan sağlar Köylerde "ıstar" ve "çulhalık" denilen dokuma tezgahlarında, yöreye özgü halı, kilim, çul, çuval, heybe, bez gibi çeşitli dokumalar imal edilir (dokunur)

Beldeleri ve Nüfusları

Köseçobanlı :2910 , Kuskan :2856 , Zeyne (Sütlüce):2200 , Büyükeceli (Ovacık):1300

Köyleri

Akova , Ardıçpınar , Arıkuyusu , Bereket , Beydili , Bozağaç , Bolyaran , Çavuşlar , Çukurasma , Çukurkonak , Dayıcık , Dedeler , Delikkaya , Emirhacı , Demirözü , Gezende , Göktürk , Halifeler , Ilısu , Tozkovan , İshaklar , Kavakoluğu , Kayrak , Konur , Korucuk , Kurbağaköy , Mollaömerli , Örenpınar , Örtülü , Şeyhömer , Taşoluk , Tepe , Tırnak , Ulupınar , Üçoluk , Yarmasu , Yassıbağ , Yenice , Koçaşlı , Sipahili , Yanışlı [[pınarbası] , [çiftepınar]

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com