Ordunun Yöresel Yemekleri, Orduda Ne Yenir |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ordunun Yöresel Yemekleri, Orduda Ne YenirOrdunun Yöresel Yemekleri, Orduda Ne Yenir Pancar (karalahana) Çorbası Malzeme 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz Yapılışı Pancar temizlenip yıkanır İnce ince doğranır Bir tencerede yağ eritilirİncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur Üzerine malzemenin miktarına göre su ilave edilirPancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır Sonra doğranmış pancar ile önceden haşlanmış fasulye katılır (Fasulye yerine mevsimine göre ve ailenin ekonomik durumuna göre posul, mısır yarması, bulgur, pirinçte katılabilir)Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür Diğer elle tahta kaşıkla topraklanmaması için devamlı karıştırılırYemek ocaktan indirilmeye yakın bir parça biber ilave edilirArzuya göre iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilirDaha sonra servis yapılır Mısır Çorbası Malzeme 1 kg kırma beyaz mısır 1 litre ayran 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı kuru fasulye Yapılışı Akşamdan suya bırakılan kırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanırBir tencere su konularak kaynatılırHazırlanan malzemeler kaynayan suya katılırPiştikten sonra dinlemeye bırakılırAyrı bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmiş kırma mısır ve fasulye karışımı konulurServis yapılacağı sırada yağ eritilerek yemeğin üzerine dökülürNane ve tuz ilave edilir Pancar (Karalahana) Sarması Malzeme 2 bağ pancar ½ kg kıyma 4 baş orta büyüklükte soğan 1 çağ bardağı pirinç Yağ, tuz ,karabiber, maydanoz Yapılışı Pancar saplarından ayrılır Temizlendikten sonra kaynayan suya konularak hafif diri kalacak şekilde haşlanır Bir süzgeçte süzülür Soğuk suda bekletilir Hafif sıkılarak bir kaba alınır Ayrı bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, yıkanmış pirinç, saçlı, tuz,karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile yoğrulur Pancarın damarlı taraflı içe gelecek şekilde hazırlanan iç arasına konulur Çok sıkı olmamak kaydı ile normal bir şekilde küçük küçük sarılır Bir tencereye düzgün olarak dizilir Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir (Kaynar su tercih edilir) Üzerine sarmayı bastırmak için kapağı örtülüp kaynamaya bırakılır Önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir Pancar (Karalahana) Diblesi Malzeme 2 bağ pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç (veya bulgur) Zeytinyağı, tuz, karabiber Yapılışı Pancar temizleyip yıkanır İnce ince kıyılır Kaynamış suyun içine rengi kararmasın iye hemen tuz ilave edilir Pancar kaynayan suya atılır Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç konulur Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır Ocaktan alınarak süzülür Topraklanmaması için devamlı karıştırılır Soğumaya bırakılır Diğer taraftan, arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur İncecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur Haşlanan pancarlar acı biber de ilave edilerek karıştıra karıştıra pişirilir Sakarca Kayganası Malzemeler Sakarca (3 bağ) Yumurta (1 adet) Tuz1yemek kaşığı (20 gram)Mısır Unu 4 yemek kaşığı (100 gram) Sıvıyağ ½ çay bardağı (100 gram) Yapılışı Sakarcalar temizlenip, yıkanır Kaynayan tuzlu suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır Suyu süzdürülür Sonra ince ince doğranır İçine yumurta, mısır unu gerekirse bir tutam tuz ilave edilip, karıştırılır Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerek kaygana şeklinde kızartılır Sıcak dilimlenip servis edilir Hamsi Kayganası Malzemesi Hamsi (Taze veya Salamura)½ kilogram Yumurta(3 adet) Yeşil Soğan(1 bağ) Un (2 yemek kaşığı) Maydanoz (6-7 dal) Karabiber Süt (1 su bardağı) Yapılışı Hamsi ayıklanır, kılçıkları çıkarılıp üç-dört parçaya ayrılır İçine yeşil soğan maydanoz ince ince doğranır Yumurtalar kırılır, tuz ve karabiber ilave edilip, sütle açılır Krep kıvamında hazırlanır Tavaya çok az sıvıyağ koyulup, kızdırılır Daha sonra hazırlanan karışımdan 1-2 kepçe dökülür İnce bir şekilde yayılır ve kızartılır (Kızarırken tava yavaş yavaş sallanmalı) Bir tabak yardımı ile alt üst çevrilir Kızaran kayganalar düz servis tabağına alınır Hazırlanan krepler bitene kadar kızartma işlemine devam edilir Kızaran kayganalar üst üste konulup, dilimlenir Yada tek tek rulo şeklinde sarılıp, servis tabağına yerleştirilir Arzuya göre yeşil soğan, salata ve marul ile süslenerek servis yapılır Pancar (Karalahana) Döşemesi Malzemeler Pancar (Kara Lahana2 bağ) Soğan (2 adet) Pirinç veya Bulgur (1 çay bardağı) Kıyma yada Kemikli Et (250 gram) Salça (1 yemek kaşığı) Tereyağ (1 yemek kaşığı) Sıvıyağ (1 fincan) Acı biber (1-2 adet) Tuz Yapılışı Pancarlar ayıklanıp, yıkanır İnce ince doğranır Kaynar suya atılarak 2-3 dk Haşlanır Süzgece alınır Soğanlar ince doğranır Kıyma ile kavrulur Yağ ve salça ilave edilir Haşlanmış pancarlar bu karışımla 2-3 defa karıştırılarak üzerine sıcak su konulup harlı ateşte pişmeye bırakılır Içine ayıklanıp yıkanmış pirinç yada bulgur ve acı biber ilave edilerek yeterince pişirilir Kuru Yufka Böreği Malzemeler Kuru Yufka (Ordu Yöresinde Yapılan) 9 adet, Sıvıyağ (1 çay bardağı )ı,peynir (300 gr) Maydanoz ½ demet Yapılışı Kuru Yufkalar hafif tuzlu suda ıslatılır Teflon Tavaya sıvıyağ konur, üstüne 3 kat yufka döşenir Üçüncü katın ortasına peynir ve maydanoz karışımından yapılan harç konulur Kısık ateşte alt üst edilerek kızartılır Sıcak olarak servis yapılır |
|