|
|
Konu Araçları |
osmaniye, osmaniyede, yemekleri, yenir, yöresel |
Osmaniye Yöresel Yemekleri, Osmaniyede Ne Yenir |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmaniye Yöresel Yemekleri, Osmaniyede Ne YenirOsmaniye Yöresel Yemekleri, Osmaniyede Ne Yenir Osmaniye Yöresel Yemekleri Tirşik Malzemesi 1 kg Tırşik yaprağı 1 kase yoğurt 1 kg nohut ile dövme 1 çorba kaşığı tuz4 yemek kaşığı un Yeterince su Yapılışı: Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir İyice karıştırılır üzerine un eklenir Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır Söğürme Malzemesi 1 kg patlıcan 1 kg soğan 1 kg yeşil biber Yapılışı: Bu malzemeler közde pişirilir Daha sonra ufak,ufak doğranır Ekşi, tuz ve biber ilave edilerek karıştırılır Afiyetle yenir Börek Çorbası Malzemesi 3 kg un 1 kg soğan 1 kg taze kıyılmış et 2 çorba kasesi nohut 2 çorba kasesi dövme 1 yemek kaşığı salça 1 tatlı kaşığı tuz ve biber 1 tatlı kaşığı nane 1 su bardağı sıvı yağ Yeteri kadar su Yapılışı: 2 kg un yoğrularak hamur haline gelir Hamur yuvarlak açılır Açılan hamur kare, kare kesilir Daha sonra içi hazırlanır Soğan incecik kıyılır, taze kıyılmış et salça, tuz ve biber ile karıştırılır Kare biçimindeki hamurun içine az, az koyulup yumulur Nohut ile dövme yıkanıp tencerenin içine boşaltılır Yapmış olduğumuz hamur tencereye aktarılır Isıtılan sıcak su tencereye aktarılır Dövme ve nohudu pişene kadar kaynar kaynayana kadar salçası yakılır Çorbanın üzerine dökülür Yemek hazır hale gelir Teleme Malzemesi 1 kg süt 4-5 adet incir kozalağı Yapılışı: Süt pişirilmeden incir kozalakları sütün içine konularak karıştırılır Süt yoğurt kıvamına gelinceye kadar bu işlem devam eder Süt yoğurt kıvamına geldikten sonra teleme beş dakika sonra hazırdır El Turşusu Malzemesi 1 adet kabak 5-6 adet patlıcan 5-6 adet yeşil biber 3-4 diş sarımsak Bir miktar sumak ekşisi Yeterince tuz Yapılışı: Sebzeler yıkandıktan sonra küp, küp doğranır Doğranan bu sebzeler bir miktar su ile 15-20 dakika kadar haşlanır Haşlanan sebzeler süzülerek biraz suya tutulur Bir kabın içine sebzenin miktarına göre su konulur Suyun içine bir miktar sumak ile 3-4 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ilave edilirEl turşusu bu işlemlerden 15-20 dakika sonra hazırdır Yüzük Çorbası Malzemesi 1 kg kadar un Yeterince su ve tuz Nohut ve ekşi İç harcı için : Yarım kg kuru soğan 250 gr kıyma Yarım demet maydanoz Yeterince tuz ve karabiber Sosu için : 1 su bardağı yağ Yarım yemek kaşığı salça 4-5 diş sarımsak Bir miktar kuru nane Yapılışı: 1 kg un kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır İç harcı: Yarım kilo kuru soğan ince, ince kıyılır Kıyılan bu soğanın içine kıyma, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılırÖnceden hazırlanan hamur küçük pazı haline getirilerek kare, kare kesilir Bu karelerin içine hazırlanan harç konularak hamurun ağzı kapatılır Bu hamur dinlenmeye bırakılır Bir miktar nohut haşlanırNohut haşlandıktan sonra su ilave edilir ve su kaynatılır Kaynayan suya hazırlanan hamur konularak su birazda hamur ile kaynatılır Hamur kaynadıktan sonra bir miktar ekşi ilave edilir Sosu : 1 su bardağı yağ yakılarak içerisine sakça, sarımsak ve kuru nane eklenirHazırlanan bu sos çorbanın üzerine dökülür Böylece çorba hazır hale gelir Tutmaç Malzemesi 2 adet yumurta 2 su bardağı un İnce irmik Süzme yoğurt Yağ, et, havuç Kereviz, soğan Yapılışı: Yağ tavada eritilir Yağ kızınca etler katılıp, sote edilir Havuç, kereviz ve soğan ilave edilerek, üzerine su katılıp etler iyice pişirilir Suyu süzülür Tavadaki havuç, kereviz ve soğan alınıp, yoğurt hazırlanıp bekletilirBir tencereye tuzlu su konulup, tutmaçlar hafif haşlanırTutmaçlar tabaklara koyulup kızgın yağ üzerinde gezdirilirÖnceden yapılan sos üzerine dökülür Sarma İçi Malzemesi Bir miktar ince bulgur Bir baş kuru soğan Yarım kilo kadar domates Bir demet maydanoz Yeşil soğan 1,5 çorba kaşığı salça 1 su bardağı yağ Yeterince tuz Yapılışı: Bir baş soğan halka, halka doğranırBir su bardağı yağ ile bir süre kavrulur Daha sonra salça ve küp, küp doğranmış domates ilave edilir Bir sürede bunlar kavrulur Sonra tuz ve biber eklenir Bu işlemler bittikten sonra, bu malzemelere göre bulgurun miktarına göre su ilave edilir Su kaynamaya bırakılır Su kaynadıktan sonra bir kabın içindeki bulgura kaynamış olan su ilave edilir Bulgur suyu çektikten sonra üzerine önceden doğranmış yeşil soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır Süllüm Malzemesi 1 kg ıspanak 1 kaşık tuz 1 kg yoğurt 1 baş sarımsak Yapılışı: Ispanak iyice kaynatılarak süzekte süzülür Daha sonra sarımsaklı yoğurt karıştırılır Sonra yoğurt ile soğumuş ıspanak karıştırılarak tuz ilave edilir Yenmeye hazırdır Ekşili Malzemesi Nohut, Dövme Kuru ve yeşil fasulye Patlıcan, kabak Lahana, salça Sarımsak, yoğurt Yapılışı: Nohut, dövme, kuru ve yeşil fasulye bir tencerede haşlanır Üzerine su konularak kaynatılırYağ ve salçayı bir tavada kavurup kaynayan tencereye boşaltırız Ezilmiş sarımsaklarda atılır Dinlenmeye bırakıldıktan sonra servise hazırdır Analı Kızlı Malzemesi 1 kg ince bulgur 250 gr dövülmüş et 4 su bardağı un 1 tatlı kaşığı biber salçası Tuz, karabiber, kimyon 1 bardak su 1 Yumurta İçi için: 1 kg kıyma 1 kg soğan (ince doğranmış) 1 tatlı kaşığı biber salçası 250 gr tereyağ Tuz, karabiber, kırmızı biber Sosu için: 6 su bardağı et suyu 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 su bardağı nohut 2 yemek kaşığı tereyağ 1 yemek kaşığı nane 2 bardak limon suyu Yapılışı: Bulgur ıslatılır Tuz, karabiber, kimyon ve biber salçası ile yoğrulur Et suyu ilave edilerek yoğurmaya devam edilir Kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar alıp el ıslatılarak bu parçalar açılır İçine hazırlanan harç koyularak yuvarlanır Daha sonra pişirilir Çakıldaklı Malzemesi Yarım kg biber Yarım kg patlıcan Yarım kg fasulye Yarım kg domates Yarım kg dövme Yarım kg nohut 2 tane patates Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranırDövme ve nohut iyice yıkanır Isıtılmış su tencereye aktarılır Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur Toğba Malzemesi 1 kase nohut 1 kase dövme 2 çorba kaşığı un 1 top nane 3 kg yoğurt Yapılışı: Yoğurt su ile iyice çırpılır Çırpıldıktan sonra iki çorba kaşığı un ilave edilir Dövme ile nohut tencerenin içine atılır Ocakta Dövme ile nohut pişene kadar karıştırılır Sonra nane ince,ince kıyılır Çorbanın içine atılırYemeğimiz tabaklara konarak nefis çorbamız afiyetle yenir |
|