|
|
Konu Araçları |
açıklamaları, ait, antalya, bilgiler, hikayeleri, ile, ilgili, iline, türküler |
Antalya İline Ait Türküler Ve Hikayeleri Ve Açıklamaları İle İlgili Bilgiler |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Antalya İline Ait Türküler Ve Hikayeleri Ve Açıklamaları İle İlgili BilgilerAntalya İline Ait Türküler Ve Hikayeleri Ve Açıklamaları İle İlgili Bilgiler Ah bir ataş ver cigaramı yakayım Sen salın (sallan) gel ben boyuna bakayım Uzun olur gemilerin direği Ah çatal olur efelerin yüreği Drama koprusu Hasan dardir gecilmez Soguktur sulari Hasan bir tas içilmez At martinini Debreli Hasan daglar inlesin Drama mahpusunda Hasan Karakedi dinlesin Mezar taslarini Hasan koyun mu sandin Adam öldürmeyi Hasan oyun mu sandin At martinini Debreli Hasan daglar inlesin Drama mahpusunda Hasan dostlar dinlesin Drama koprusu Hasan dardir daracik Çok istemem Yanko Çorbaci bin bes yüz liracik At martinini Debreli Hasan daglar inlesin Drama mahpusunda Hasan Karakedi dinlesin Drama koprusunu Hasan gece mi geçtin Ecel serbetini Hasan ölmeden mi içtin At martinini Debreli Hasan daglar inlesin Drama mahpusunda Hasan dostlar dinlesin Denizin Dibinde Hatçam Demirden Evler Ak Gerdanın Altında Çiftedir Benler Al Kınalı Parmaklar Da O Beyaz Eller Yolcuyu Yolundan Anam Eyleyen Dilber Dalga Dalga Dalga Dalga Dalgalanıyor Hatçamı Görenler Anam Sevdalanıyor Alçaklara Duman Çökmüş Yükseklere Buz Gel Sarılalım Kaçalım ince Belli Kiz Yüce Dağ Başında Hatçam Ekin Ekilmez Yağmur Yağmayınca Anam Kökü Sökülmez Ellerin Köyünde Hatçam Kahır Çekilmez Doldur Ağuları içelim Hatçam Dalga Dalga Dalga Dalga Dalgalanıyor Hatçamı Görenler Anam Sevdalanıyor Ovalara Duman inmiş Göremedin Mi A Kız Kendi Saçını Öremedin Mi Arvallinin Önünde De Pınarlar Harlar Hatçam Çıkmış Pencereye Ay Gibi Parlar Ben Hatçamı Yitirdim Dumanlı Dağlar Gözlerimin Pınarları Durmadan Çağlar Onu Onu Onu Onu Onun Onuna Ben De Yandım Hatçanın Basma Donuna Alçaklara Karlar Yağmış Üşümedin Mi Sen Bu İşin Sonunu Düşünmedin Mi TÜRKÜ HİKAYESİ Denizin Dibinde Hatcam – Çeltikçi yöresi Burdur’dan Antalya’ya doğru giderken yaklaşık 38 km uzaklıkta bulunan Arvallı, yeni adı ile Bağsaray köyünde geçer hikaye Hikayeye göre Hatçe isminde bir güzel kadın köyün meydanındaki duvarında çift oluklu pınar bulunan bir evde otururTürküde sözü geçen pınar bu pınardır Hatçe güzel ve alımlı bir köy güzelidir Köyün çobanı Hatça’ya gönlünü kaptırır O da çobanı sever Ne var ki Hatçe evlidirKader onları bir türlü bir araya getirmemiştir Her ne kadar olumsuzluklar çok olsa da aşklarına engel olamazlar ve bir zaman sonra birlikte kaçmaya karar verirler Çobanla birlikte kaçarak Antalya’ya yerleşirler Yaklaşık 5 ay sonra yakın bir köyde (Kayış) de buna benzer bir olay gerçekleşir ve İbrahim Can isimli mahalli sanatçı bu türküyü yakar Ah vur ataşı gavur sinem ko yansın Arkadaşlar uykulardan uyansın Uzun olur gemilerin direği Ah çatal olur efelerin yüreği Uzun ve yorucu bir seferden dönen Dumlupınar denizaltısı, Nağra Burnu açıklarında İsveç bandıralı Nabuland Şilebi ile Çarpıştı Sessiz, soğuk ve bulanıktı gece Başından aldığı şiddetli darbe ile Dumlupınar birkaç saniye içinde sulara gömüldü Gemideki 81 kişilik mürettebattan sağ kalan 22 kişi, geminin arka bölümündeki torpido dairesine sığındı Mahsur kalanların su yüzüne fırlattıkları telefon şamandırasıyla gemi ile irtibat sağlandı Sağ kalan 22 kişiyi kurtarmak için herkes seferber oldu Bu arada oksijeni idareli kullanmaları için, gereksiz yere konuşmamaları, şarkı türkü söylememeleri ve sigara içmemeleri konusunda uyarılar yapıldı Ancak saatler süren kurtarma çalışmalarının sonunda, umutların tükendiği anda karanlıkta bekleyen 22 kişiye, herşey yine aynı sözcüklerle anlatıldı; konuşabilirler, türkü söyleyebilirler ve hatta sigara bile içebilirler Şamandıradaki telefon hattının öbür ucundan, tüm Türkiye, denizaltıda tevekkülle ölüme yapılan hüzünlü ama başı dik türküsünü dinledi |
|