Hakkari Yöresel Yemekleri, Hakkaride Ne Yenir |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hakkari Yöresel Yemekleri, Hakkaride Ne YenirHakkari Yöresel Yemekleri, Hakkaride Ne Yenir Hakkarinin yöresel Yemekleri Yöreye özgü yemek çeşidi olarak pirinç, darı veya bulgur karışımı bir nevi katı ayran çorbası olan gulul, bir çeşit işkembe ve bağırsak dolması olan kepaye sayılabilir KIRİS Malzemeler 500 gr kemikli et, 2 büyük kuru soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, 3 çorba kaşığı domates salçası, 1 su bardağı besni üzümü, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı ceviz içi, 1 su bardağı sumak, Nane, kekik, Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber, İçli köfte malzemesi: 500 gr orta yağlı kıyma, 2 su bardağı pirinç, Tuz, İç malzemesi: 500 gr kıyma, 1 soğan, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, Yarım su bardağı ince Çekilmiş ceviz içi, Nane, kekik, kimyon, Tuz, karabiber, kırmızıbiber Yapılışı: * Nohudu, 2 su bardağı pirinci ve ceviz içini akşamdan ayrı kaplarda ıslatın Ertesi gün nohutun suyunu değiştirip haşlayın Üzümü bol suyla yıkayıp 1 saat suda bekletin 1 su bardağı sumağı 3-4 bardak kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzün Bir tencerede kemikli eti pişirin * İç malzeme için; soğanı temizleyip küp küp doğrayın Tavada sıvıyağı kızdırıp kavurun Kıyma ve baharatları ilave edip kavurmaya devam edin Ceviz içini ekleyip tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın * İçli köfte için; pirinci robottan geçirin Kıyma ve tuz ilave edip yoğurun Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın Elinizi ıslatıp parçaları yuvarlayın Baş parmağınızla ortasını çevirerek açın Hazırladığınız iç malzemeden 1 kaşık koyup köfteyi kapatın Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin * İki soğanı temizleyip küp küp doğrayın Büyük bir tencerede tereyağı ve sıvıyağı kızdırıp soğanı kavurun 3 kaşık domates salçasını ekleyip karıştırın * Tencereye sırasıyla, tuz, baharat, sumak suyu, kemikli et, nohut ve ceviz içini ilave edin Su kaynayınca köfteleri ve üzümü ekleyin Kısık ateşte 1 saat pişirin Sıcak olarak servis yapın Köftesir Malzemeler 500 gr köftelik ince bulgur 1 su bardağı un 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı Bir tutam tuz Kavurmalı sos için: 100 gr kavurma 2 soğan 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çorba kaşığı domates salçası Nane kırmızı pulbiber Üzeri için: Sarımsaklı yoğurt 1 İnce bulguru tepsiye alın Eritilmiş tereyağını ekleyin Azar azar un ve su serperek içli köftenin dış kısmı kıvamında yoğurun Malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi ıslatarak avuç içinde şekillendirin Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün Bir tencerede su kaynatıp köfteleri haşlayın 2 Kavurmalı sos için; soğanları temizleyip kıyın Kavurmayı küçük küçük doğrayın Tereyağı ve sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı kavurun Salça kavurma ve baharatı ekleyip karıştırın 3 Köfteleri servis tabağına alın Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin Yoğurdun üzerine kavurmalı sosu ekleyip servis yapın |
|