Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bolu, boluda, yemekleri, yenir, yöresel

Bolu Yöresel Yemekleri, Boluda Ne Yenir

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bolu Yöresel Yemekleri, Boluda Ne Yenir




Bolu Yöresel Yemekleri, Boluda Ne Yenir

BOLU YÖRESEL YEMEKLER

Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır Mengen’den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır Atatürk’ün aşçısı da Mengenliydi Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir Bu nedenle Mengen’de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır

Her yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen’de Türkiye’nin tek “Aşçılık Festivali” düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir Özellikle her yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir Yöremizde genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır

BAŞLICA BOLU YÖRESİ YEMEKLERİ

Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, Höşmerim, Mengen Kuzu Güveç, Katık, Kaşık Atmaç, Bakla Çullaması, Paşa Pilavı, Kabak Hoşafı, Kara Kabak Tatlısı, Palize, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Kızılcık Şurubu, Saray Helvası

Bolu Mutfağına Özgü Yemeklerden Bazıları :

Yayla Çorbası :

Bir tencerede tuzlu su kaynatılır Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır Başka bir tencerede pişirilen nohut ta ilave edilir Bir kapta 1 bardak un, 2 kaşık süzme yoğurt ve 1 yumurta karıştırılıp çorbaya yedirilir Ara sıra karıştırılarak pişirilen çorbanın üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek servis yapılır

Yoğurtlu Bakla Çorbası : Bir tencerede kaynayan suyun içine küçük bir soğan rendelenir Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır ve pişirilir İçine un, yoğurt, 1 yumurta ve tuz karıştırılır İyice piştikten sonra üzerine yağ kızdırılıp dökülür ve servis yapılır

Kabaklı Gözleme :

Kat kat açılan iki yufkanın arasına rendelenmiş kabak ve şeker kavrularak sürülür Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine yapışması sağlanır ve sac üzerinde pişirilir Üst üste konulan gözlemeler yağlanıp kalbura bastırılarak şekil verilir Kesilerek kaymakla birlikte servis yapılır

Paşa Pilavı : Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve doğranır İçine 1-2 adet haşlanmış yumurta ve soğan doğranır Maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, yağ ve limon ilavesiyle karıştırılır ve servis yapılır

Coş Hoşafı : Şeker pancarları temizlenir ve kabukları ile iyice suda pişirilir 3-4 saat kaynadıktan sonra kabukları soyulur ve ince ince doğranır Ekşi olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir Soğuduktan sonra makarna veya pilavın yanında servis yapılır

Höşmerim :

Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır Yavaş yavaş un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda kızartılır Üzerine şeker serpiştirilerek servis yapılır

Saray Helvası : Un yağda kavrularak miyane haline getirilir Şeker suda ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatılır Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir Unun ve şekerin birbirine iyice karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir Tepsiye tepilen tatlı baklava şeklinde kesilerek servis yapılır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.