![]() |
Karadeniz Bölgesi Vikipedi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karadeniz Bölgesi VikipediKaradeniz Bölgesi Vikipedi Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Karadeniz Bölgesi Vikipedi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karadeniz Bölgesi Vikipedi1993 Yeşilköylü Hayri Karalı'nın "Kapandı Gitti Çağı" adlı destanı Şerevaz, pepeçura, kastaniça kabağı Sacayak, pelki, hosti kapandı gitti çağı Kunci, minci, korkoti, koleti unutuldi Malahtara likmene hasret kaldı gazyağı Bulme, mabeyin, darni, kot, tiyetr hopeçi Gerdel, lahmi, pulama, küpün ağzında peçi Çali, çupi, kutuni, davli ve kondoridan Şimdi bahsettuğumde, güleyi bizum paçi Luas, şokali, lobya, pafuli, perçem andi Metuşi, sehter, çiten altındakiler yandi Zimilaçi tikeni, kardeşi handospara Benun gibi fukara siğran yedi uyandi İskemi, seke, konsol, evun temele taşi Çiçili, kolistavra, langonanın kardaşi Furnesi tumulisi, çumuşi çilbur yerken Palezunun yaninda dururdu ekmeğaşi Murmurisle nanuris, uyuturdi bizleri Pumburi, şepidinun hala bende izleri Çilipuli ve puli, karatavuk çişona Alemediye dondi makoçinun gözleri Geçen zaman içinde, değişti bizdeki dili Şimdi bu sözcükleri, ister oku, ister sil Rizeli arkadaşum, anam babam kardaşum Alem bilmese bile, ne deduğumi sen bil Rize Güneysu’da genç yaşta ölenler üzerine çok destan yazılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yirmi üç kişi düştük denize Kimi Mapavrili kimisi Rize Duyan halimizi ağlasın bizi Bizi ağlamiyan kimi ağlasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karadeniz suyun karadır kara Haramdır üstünden alınan para Ne yazık çalışır fakır fukara Bizi ağlamiyan kimi ağlasun ![]() ![]() ![]() ![]() Koca su dalgası derinden geldun Sinop Vapuru’nu ortadan deldun Nice çocukları yetim koyverdun Bizi ağlamiyan kimi ağlasın [/size] [/size]Rehim Efendi’nin yazmış olduğu, mizahi destanlara iyi bir örnek olan Pirelerun Destanı Ey kardaşlar yaktı benum canımı pireler Kesti dünyada sağlıktan gümanumı pireler Taciz etti bu cihanı ahiyle vahim benim Çekti içtiler ne ki var kanımı pireler Bilmez idim bunları ben meğer çok yer hilesi Bir değil beş değil hemen ne ki var hep cümlesi Bir taraftan sardı beni bütün tahta kehlesi Aldı gittiler yataktan yorganımı pireler Gittim tuttum ikisini kolu bağlı getirdim Baktım yatakta yorgan yok ateş yaktım oturdum Dedim şimdi ne edelim çok salavat getirdim Baktım gene geldi sardı dört yanımı pireler Gece idi göremedim yatağıma yattılar Tuttu üçü ikisini kulağıma attılar Kaldırdılar horona beynimi oynattılar El ayağından kestiler dermanımı pireler Yağmur yağdı yatakları koyamadım güneşe O gün varidi bir işim kalktım gittim o işe Geldim baktım omuz vermiş herbiri bir kırışe Böyle kav yaktı eritti tabanımı pireler Akşam oldu küçük büyük hep yanıma doldular Ben ağladım onlar bakup birbirine güldüler Kalktılar cemaat ile cenazemi kıldılar Ölmüş iken yine sardı dört yanımı pireler Kurdular sandalyaları odamda oturdular Vurdular davul zurnayı dünyayı baturdiler Çıkamadım ellerinden işimi bitirdiler Koliva gibi ettiler hep tenimi pireler Evvel öyle günde idim hep kokardım bir gül gibi Bir meclise oturanda söylerdim bülbül gibi Şimdi ellerim koynuna gezerim sefiller gibi Yaktı göğe çıkardılar dumanumi pireler Hilmiyanın gece gündüz artar derdi elemi Söyler layıksız sözleri hep güldürdüler alemi Geldi pire mollaları ellerinde kalemi Hem okudu hem yazdılar destanımı pireler |
![]() |
![]() |
|