![]() |
İstanbulun Şile İlçesi Tanıtımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstanbulun Şile İlçesi Tanıtımıİstanbulun Şile İlçesi Tanıtımı Şile, İstanbul iline bağlı bir ilçedir ![]() ![]() ![]() Etimoloji Yunanca bir kelime olan şilenin anlamı yaban çiçeğidir ![]() Tarihi İlçede iskân çok eskiye dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şile antik çağda iki defa istilaya uğramıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19 ![]() ![]() ![]() ![]() Coğrafî Özellikler Kocaeli Yarımadasının Karadeniz kıyısında yer alan ilçenin, Doğusunda Kandıra, Güneyinde Gebze, Batısında Beykoz ve Çekmeköy, Kuzeyinde ise Karadeniz bulunmaktadır Rakımı 126 metre olan Şile'nin yüzölçümü 755 km²'dir ![]() ![]() İklim İkinci derecede deprem bölgesi içinde yer alan Şile, Karadeniz iklimi ile Akdeniz iklimi arasında geçiş iklimi özelliğini gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllık ortalama yağış toplamı 75 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortalama Veriler Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Ort ![]() Ort ![]() Ort ![]() Yağışlı Gün Sayısı 17,3 14,9 13,0 11,3 7,6 6,4 3,9 5,6 7,0 11,3 13,7 16,9 Turizm Turizm, Şile'nin ekonomisi için çok önemli bir gelir kaynağıdır Denizi ve tarihî değerleriyle özellikle yaz aylarında turizm ağırlık kazanmaktadır Tarihi ve Kültürel Mekânlar Şile Kalesi Şile Feneri : Türkiye'nin en büyük, dünyanın da ikinci büyük feneridir ![]() Şile Evleri Sarıkavak Kalesi (Hasanlı Köyü) Heciz Kalesi Yeşilvadi Hanımsuyu Çeşmesi Osmanlı Hamamı Kilise Kalıntısı Vaftiz Yeri (Yeniköy) Kilise Kalıntısı (Yeniköy) Lahit Mezar (Sortullu Köyü) Papazın Çeşmesi (Kabakoz Köyü) Gezilecek Yerler Şile'den bir görünKumsal ve Plajlar : Şile merkez olarak 10 km ![]() ![]() Değirmençayırı Şelalesi : İlçeye 33 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onbir göller vadisi : İlçenin görülmeye değer önemli doğal güzelliklerinin yer aldığı alanlardan birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kumbaba Tepesi : İlçenin en önemli turistik ve doğal fizyoterapi doktoru denen Kumbaba Tepesi, 60 rakımlı kırmızı - turuncu renkli, demir/bakır alaşımlı ve radyonktriteli kumları olan bir tepedir ![]() ![]() ![]() ![]() Ağlayan Kaya : Ağlayan Kayalar, Şile Feneri'nin 600 m ![]() ![]() Mağaralar Sofular Mağarası : Sofular köyünde bulunur ve Roma dönemine aittir ![]() Meşrutiyet Mağarası : Şile meşrutiyet köyünde bulunan mağara yatay ve kuru bir mağaradır ![]() Meşrutiyet Yarığı Ekşioğlu Mağarası : Şile çayırbaşı köyünde F23-d2 paftada 75 m ![]() ![]() ![]() Karabeyli İnleri : Karbeyli köyü elmalıtarla mevkiinde ![]() Sığır Çopulu Mağarası : Sortullu köyü mevkiinde yatay ve kuru bir mağaradır ![]() Gölcük İni : Sortullu köyü mevkiinde yatay ve kuru bir indir ![]() Radıç Çopulu : Göksu köyü ile hacıllı arasında dikey ve kuru bir mağaradır ![]() Eski Köy Yeri Mağarası : Sortullu hacıllı arasında kısmen dikey ve çoğunlukla yatay olup kuru bir mağaradır ![]() Yukarı Kışla Mağarası : İnkese mağarasının 100 m ![]() ![]() İnkese Mağarası : Sortullu köyünün 1 ![]() ![]() Suşıkan Mağarası : İnkese mağarası ile bağlantılıdır ![]() Soğuksu Mağarası : Hacıllı köyünün 500 m ![]() ![]() Gürlek Mağarası : Hacıllı köyünün güney doğusunda yatay ve yarı aktif bir mağaradır ![]() Gökmaslı Mağarası : Gökmaslı köyünün 300 m batısında yol kenarındadır yatay ve kuru bir mağaradır ![]() Şile deniz mağaraları : Şile adalarından ocaklı adanın batısında Ocaklıada Mağarası, Şile limanının doğusunda Tersane (Yalı) Mağarası, Şile burnunun güneyinde Feneraltı(Fusa) Mağarası, Şile harman kaya burnu batısında Akşam Güneşin Mağarası, Şile doğusunda Yay burnu güneyinde Tavanlı 1 Mağarası, Tavanlı Mağarası, ayrıca Kabakoz deniz inleri, Kilimli inleri, Malkaya deliği gibi bir çok mağara vardır ![]() Şile Festivali Her yıl geleneksel olarak kutlanan Şile bezi kültür ve sanat festivali Şile ve Şile halkı ile özdeşleşmiş ve bir gelenek haline gelmiştir ![]() ![]() Şile bezi kültür ve sanat festivali uluslar arası alandada kendini kanıtlamış bir festivaldir, kutlandığı dönemde bir birinden ünlü sanatçılar, modacılar bu festivalde boy göstermektedir ![]() Ana teması şile kültürü ve şile bezi olan bu festival uzun yıllardır şile belediyesi tarafından tertip edilmektedir ![]() Konaklama Turizm bilincinin gelişmesiyle birlikte artan turizm hareketlerine bağlı olarak ilçenin ilk turistik belgeli konaklama tesisi 1953 yılında Kumbaba Motel adıyla hizmete girmiştir ![]() ![]() Eğitim Anaokulları Yıldırım Beyazıt Anaokulu (Şile) İlköğretimler 75 ![]() Balibey İlköğretim Okulu (Şile) Kanan İlköğretim Okulu (Ağva) Teke İlköğretim Okulu (Teke Köyü) Ş ![]() ![]() Necda Moralıgil İlköğretim Okulu (Doğancılı Köyü) Üvezli Yıldız Aytaman İlköğretim Okulu (Üvezli Köyü) Çayırbaşı Fatma Seher Hanım İlköğretim Okulu (Çayırbaşı Köyü) Ahmetli Yahşi Bey İlköğretim Okulu (Ahmetli Köyü) Liseler Ağva Lisesi (Ağva) Şile İMKB 50 ![]() Anadolu Öğretmen Lisesi (Şile) Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi (Şile) Şile Tekstil Meslek Lisesi (Şile) Üniversiteler Işık Üniversitesi (Şile) Askeri Er Eğitim Merkez Komutanlığı (Şile) Diğer Kurumlar Şile İMKB Halk Eğitim Merkezi Şile Rehberlik ve Araştırma Merkezi İMKB Halk Eğitim M ![]() Şile Belediyesi Şile Turizm Danışma Sağlık [değiştir] Şile Devlet Hastanesi Ağva Sağlık Ocağı Ayazağa Sağlık Ocağı Kurucaşile Sağlık Ocağı Özel Şile Polikliniği Özel Şilem Uzman Polikliniği Nüfus 2008 nüfus sayımına göre nüfusu 28 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar 1940 1945 1950 1955 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1997 2000 2007 2008 Şile Nüfusu 18,621 17,688 16,196 16,994 18,175 18,098 19,427 18,648 20,424 19,310 25,372 27,385 32,522 25,169 28 ![]() Ünlüler Zeki Müren Feyyaz Uçar M ![]() İsmet Ay Fuat Ergin |
![]() |
![]() |
![]() |
İstanbulun Şile İlçesi Tanıtımı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstanbulun Åžile İlçesi Tanıtımıİstanbul Åžile İlçesi Åžile: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balıkçı köyü olarak kurulan Åžile’nin târihi çok eskilere dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekonomisi ormancılık, turizm, balıkçılık, meyvecilik ve ÅŸile bezi dokumacılığına dayınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|