Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Marmara Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dilovası, ilçesi, kocaelinin, tanıtımı

Kocaelinin Dilovası İlçesi Tanıtımı

Eski 10-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dilovası(antik isim:Lbyssa) Gebze ilçesinin 8 km doğusunda, İzmit'in 25 km batısında yer alır Kocaeli Yarımadası'nın güney kıyı şeridinde yaklaşık 2000 hektarlık bir alan üzerinde kurulmuştur 2008 ylında çıkan kararla Gebze'den ayrılıp ilçe olmuşturİlçe olması ile beraber kaymakamlık belediye binası bünyesinde kurulmuş ve Dilovası'nın ilk kaymakamı Hasan Göç[2] olmuştur2009 yerel seçimleri sonucunda Dilovası Belediye başkanı Cemil Yaman[3] olmuştur

Tarihçesi

Dosya:Mimar Sinan Köprüsüjpg

Mimar Sinan Köprüsü[4]Dilovası , adını Diliskelesi sahilinde karanın denize doğru yaptığı dil şeklindeki çıkıntıdan almaktadır Diliskelesi'nin en önemli özelliği İzmit Körfezi'nin karşı kıyıya en yakın [5]yerinin burada olmasıdır Hersek burnu ile Diliskelesi arasındaki deniz mesafesi çok kısa olduğu için Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorlukları zamanında önemli yerleşim yeri olan Bursa ve İznik'e en kısa ve hızlı yoldan ulaşım bu noktadan sağlanmıştır Dilovası-Hersek Burnu arasında trafiği rahatlatmak için asma köprü yapılacaktır

Dilovası 'nda yaşayan imparatorlukların bıraktıkları eserler Liyssa Kalesi,Liyssa İskelesi(Diliskelesi) ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı Mimar Sinan Köprüsü[6][7]dür

Cumhuriyet Döneminde Dilovası

1955 yılında yapılan E-5 karayolunun bu bölgeden geçmesiyle bölge değer kazandı

1960 yıllarında Dilovası’nda sanayileşme başlamış olup 1980 li yıllarda nüfus hızla artarak gecekondulaşmayla birlikte kentleşme başlamıştır

Dünyada ve Türkiye de isim yapmış birçok sanayi tesisi Dilovası nda faliyet göstermektedir

31 Aralık 1986 tarihinde belde olan Dilovası , TBMM nin 22 Mart 2008 tarihinde çıkardığı 5747 sayılı kanunla[8] İlçe hüviyetine kavuştu

Coğrafi Konum

Dilovası'nın Kocaeli ilindeki konumuDosyajpg

Dilovası-Hersek Burnu arasında yapılacak asma köprü[9]Kocaeli iline bağlı Dilovası ilçesi Körfez ilçesinin batısında Gebze İlçesinin doğusunda yer almakta olup Güneyinde İzmit körfezi, Kuzeyinde Gebze ilçesi yer almaktadırAnadolu yakasını Avrupa yakasına bağlayan Deniz,Kara ve Demiryolları ilçemizden geçmektedir Ayrıca Ülkemizin önemli deniz limanları (9 adet) ilçemizde olup Sabiha Gökçen Havalimanı ilçemize 30 km mesafede bulunmaktadırUlaşım imkanlarının, ticaret merkezleri ile her yönden bağlantı kurmaya elverişli olması, Dilovası ilçesinde sanayileşmenin gelişmesini sağlamıştır Dilovası-Hersek Burnu arasında TEM ve E-5 trafiğini rahatlatmak için asma köprü yapılacaktır[10]

Dilovası İlçesi'nin bazı merkezlere olan uzaklıkları:

Dilovası-İstanbul :45 km

Dilovası-Kocaeli :35 km

Dilovası-Gebze :10 km

Nüfus [değiştir]

Dosyajpg

Havadan Dilovası[11]1960 lı yıllara kadar Dilovası, geniş tarım alanları ve orman alanlarıyla kaplı olduğundan yerleşim yeri mevcut değildiBölgede sanayileşme başlamasıyla fabrikalarda çalışan işçiler bu bölgeye yerleşmişlerdir1980 den sonra Fabrika sayısı ile birlikte, bölgede yaşayan nüfusta hızla artmıştır

1985 yılında nüfus 10600 iken

1990 yılında 19780 'e

1997 yılında 36267 'ye

2008 yılında 43974[1]'e ulaşmıştır

2009 yılı itibariyle yerleşik nüfus sayısı 50000 in üzeri tahmin edilmektedirYapımı devam eden Organize Sanayi Bölgesinin tamamlanmasıyla sadece bölgede çalışan nüfus sayısının 100000 olacağı tahmin edilmektedir'

Eğitim-Öğretim

[12]İlçemizde toplam 13 İlköğretim Okulu,2 Adet Çok Programlı Lise,1 adet Anadolu Lisesi bulunmaktadır353 öğretmenin görev yaptığı 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında 10510 öğrenci eğitim ve öğretim yapmaktadırBu öğrencilerin 5616 adedi erkek4894 adedi kızdırToplam derslik sayısı 260 adettir16 adet derslik okul öncesi eğitim için kullanılmaktadır

İlköğretim Okulları

Akşemseddin İÖO

Can Gülmen İÖO

Çerkeşli Nuh Çimento İÖO

Dilovası İÖO

Hasan Ali Yücel İÖO

Kayapınar İÖO

Köseler İÖO

M Zeki Obdan İÖO

Mübeccel Çolakoğlu İÖO

Polisan İÖO

Solventaş İÖO

Yıldız Mah İÖO

Ziya Toplan İÖO (Tavşancıl)

Ortaöğretim Okulları

Dilovası ÇPL handan

Marshall Boya ÇPL

Yahya Kaptan Anadolu Lisesi

Sağlık

İlçe merkezinde 3 Sağlık Ocağı[14] ,Tavşancıl da 1 ve Çerkeşlide 1 adet Sağlık Evi olmak üzere toplam 5 adet resmi sağlık kuruluşu bulunmaktadır

1 nolu sağlık ocağında 3 doktor 7 ebe 1 hemşire 1 sağlık memuru bulunmaktadır

2 nolu sağlık ocağında 2 doktor 1 hemşire 5 ebe ile 1 laborant bulunmaktadır

3 nolu sağlık ocağında 1 doktor 5 ebe bulunmaktadır

Tavşancıl ve Çerkeşli Sağlık evlerinde ,Sağlık Ocaklarından 1 'er doktor haftada bir defa görev yapmakta, sağlık ocaklarından görevlendirilen 1 'er ebe ise hergün görev yapmaktadır

1 adet özel sağlık polikliniğinde 7 uzman doktor ve diğer teknik elemanlar çalışmaktadırİlçede 5 adet eczane bulunmaktadır

Ekonomik Durum

[16]Dilovasını ilçesinin ekonomisi sanayiye dayalıdırİlçemiz sınırlarında 5 adet OSB ve 1 adet Sanayi sitesi mevcuttur5 OSB nin 4 tanesinde altyapı çalışmaları sonuçlanma aşamasına gelmiştirDilovası OSB faal durumdadırDilovasında faliyet gösteren sanayi kuruluşlarından bazıları Türkiyenin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır Uluslararası birçok markanın da üretim yeri Dilovası dır

Sanayi

[17]Dilovası ilçesinde kurulan Organize Sanayi Bölgeleri yaklaşık 2200 hektarlık sanayi alanını kapsamaktadırDilovası OSB de 193 sanayi kuruluşu ve 20000 çalışanı ile ülke ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır

Dilovası ilçemizde faliyet gösteren OSB ler

Dilovası OSB : 822 hektar

Kimyacılar OSB : 226 hektar

Makinacılar OSB : 540 hektar

Kömürcüler OSB : 120 hektar

Mermerciler Sanayi Sitesi : 470 hektar

İlçemiz E-5 karayolu , TEM karayolu ve Demiryolu taşımacılığına uygun bağlantılarıyla, özellikle bölge sınırlarında bulunan 9 adet kuru ve sıvı yük tahmil ve tahliyesine uygun yüksek liman kapasitesiyle yatırımcılar için cazip bir OSB olmuştur

İlçemizde faliyet gösteren limanlar

Kroman Çelik AŞ -İstanbul Demir Çelik AŞ -Total AŞ - Solventaş AŞ -Altıntel Melamin AŞ -Poliport AŞ -Yılport AŞ - Kızılkaya AŞ ve Belde AŞ dir

Dilovası OSB Karma OSB olup, bölgede ağırlıklı olarak metal ve kimya sektöründe sanayi kuruluşları yer almaktadır

İlçemizde Faliyet gösteren en büyük sanayi kolları

Cam Sanayi

Temel Kimya ve Plastik Sanayi

Demir Çelik ve Döküm Sanayi

Madeni Eşya Araç Gereç Sanayi

Motorlu Taşıt Yapımı ve Yan Sanayi

Endüstriyel Elektrikli Makina ve Cihazlar Yapımı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com