Truva Hakkında Genel Bilgiler |
10-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Truva Hakkında Genel BilgilerTruva 19 Mart 2006 Geçtiğimiz Mart ayında Çanakkale'ye gitmiştim Dönüşte uğradığımız Truva'nın fotoğraflarını ise şimdi yayınlıyorum Tırnak içindeki ifadeler gezdiğimiz yerlerdeki bilgi panolarından alınmıştır Hava 18 Mart'ın aksine günlük güneşlikti Şansımıza kazı alanında bir rehber grubuyla karşılaştık Bu sezon için eğitim alıyorlardı Başlarındaki tecrübeli rehber nerede ne söylemeleri gerektiğini anlatıyordu Benim için çok bilgilendirici oldu Rehberlerin peşine takılıp, ören alanını onlarla gezdim Gelelim Truva'ya Eski Yunanca Troya (Τροία Troia) veya İlion (Ίλιον),Latince Troia veya Ilium Homer tarafından yazıldığı sanılan iki manzum destandan biri olan İlyada'da bahsi geçen Troya savaşına geçtiği antik yerleşimin adı olup bugün antik İda Dağı'nın (Kaz Dağı) eteklerinde Çanakkale ili sınırları içersinde yer almaktadır Bugünkü Hisarlık (39°58′N 26°13′E) mevkinde 1870lerde Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilen antik şehrin kalıntılarının, zamanla pek çok katmandan oluştuğu ve Homerik Troya'nın 7katman olduğu anlaşılmıştır Troyalılar, Sardis kökenli Herakleid hanedanının yerine geçmiş ve Anadolu'yu 505 yıl boyunca Lidya krallığı Candaules (MÖ 735-718)dönemine dek yönetmişlerdir İonlar, Kimmerler, Frigyalılar, Miletliler onlardan sonra Anadolu'da yayılmış, ardından MÖ 546 yılında Pers istilası gelmiştir |
|