![]() |
Namazda Ve Secde Anında Duanın Ölçüsü Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazda Ve Secde Anında Duanın Ölçüsü Nedir?Namazda ve secde anında duanın ölçüsü nedir? Hakkında Namazda ve secde anında duanın ölçüsü nedir? Namazda ve secde anında duanın ölçüsü nedir? İstediğimiz gibi dua edebiliri miyiz? Farz namazlarda duanın ölçüsü: Namazın teşehhüdünde “et tahiyyatu, allahümme salli, allahümme barik, Rabbena Atina ve rabbenağ firli” dualarının dışında başka dualar okunabilir mi? Dualarda efdal olanları bunlardır ![]() ![]() «Allahım! beni falan kızla evlendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duada bu ölçüyü dikkate alanlara göre, «Allahım! Bana çok mal ver» derse, namazı bozulur ![]() ![]() ![]() Bunun için Sünnete uygun duaları ezberleyip okumak daha uygundur ![]() ![]() ![]() Ancak bu konuda genel kaideyi unutmamak gerekir: Teşehhüde oturduktan sonra, yani «Et-Tahiyyat’ı» okuduktan veya onu okuyacak miktar oturduktan sonra halkın sözüne benzer anlam ve ölçüde yapılan dualar namazı bozmaz, ancak kişi böyle yapmakla namazdan çıkmış olur ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayet yoluyla sabit olan dualardan biri de, Ebu Bekir Sıddîk (R ![]() ![]() Resûlullah (A ![]() ![]() «allahümme, innî zalemtu nefsî zulmen kesîren ve innehu lâ yağfîru'z-zünube illâ ente, fağfir lî mağfireten min indike verhamnî inneke ente'l-ğafuru'r-rahîm ![]() Türkçe anlamı: «Allahım! Ben kendime çok haksızlık ettim ![]() ![]() ![]() Büyük sahabi İbn Mes'ud (R ![]() ![]() «allahümme innî eselüke mine'l-hayrî küllihî, ma alimtü minhu vema lâ a'lemu ve euzu bike mine'ş-şerrî küllihî ma alimtu mînhu vema lâ a'lemu ![]() Türkçe anlamı: «Allahım! Bildiğim, bilmediğim bütün hayırları Senden dilerim ![]() Bildiğim ve bilmediğim bütün şer ve kötülüklerden Sana sığınırım ![]() Et-Tahiyyat ve bazı dualardan sonra şu duayı da yapmak müstehabdır: «Rabbî'c'alnî mukîme's-salâtî ve mîn zürriyyetî rabbenâ ve tekabbel duaî rabbanâ, iğfir lî veli valideyye ve lil mü'minîne yevme yekumu'l-hisab ![]() Türkçe anlamı: «Rabbimiz! Beni de, soyumu da namaz kılanlardan eyle ![]() ![]() ![]() (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/263-265 ![]() |
![]() |
![]() |
|