Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bozmanın, caiz, durumlar, namazı, olduğu, vacip

Namazı Bozmanın Caiz Ve Vacip Olduğu Durumlar

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Namazı Bozmanın Caiz Ve Vacip Olduğu Durumlar

Namazı bozmanın caiz ve vacip olduğu durumlar
Hakkında Namazı bozmanın caiz ve vacip olduğu durumlar

Namazı bozmak haramdır Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda caizdir

Saldırıya uğrayan veya suya düşen bir insanın yardım istemesi halinde ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur

Davar sürüsüne kurt veya herhangi bir canavarın saldırması, gözleri kör olan veya tehlikeyi fark etmeyen bir kimsenin kuyuya veya çatıdan aşağı düşme tehlikesi ile karşılaşması durumlarında bu gibilere yardım için namazı bozmak caizdir Düşme ihtimali kuvvetli ise o zaman namazı bozmak vacip olur

Ebenin; doğacak çocuğun veya annesinin ölmesinden, yahut bir organının telef olmasından korkması halinde namazda ise namazı bozması, değilse namazı ertelemesi yani kazaya bırakması da yine vaciptir

Canavar, sel, yangın tehlikesinden korkan veya düşmanla karşı karşıya bulunan kimselerin namazlarını ertelemeleri caizdir

Nafile namaz kılmakta olan bir kimseyi, anne veya babası, (onun namazda olduğunu bildiği halde) çağırırsa namazı bozabilir Eğer çocuğunun namazda olduğunu bilmeden çağırırsa namazı bozması vacip olur Eğer farz namazında ise anne veya babasından biri çağırırsa namazı bozmaz Ancak bir tehlike dolayısıyla yardım isterlerse namazı bozmak vacip olur

Bir dirhem gümüş değerinde olan şeyin (başkasına ait olsa bile) çalınma korkusu durumunda farz olsa bile namazı bozmak caizdir

Kadın, namaz kılarken tencerenin kaynayıp yemeğin taşmasından veya çocuğunun ağlayıp acı çekmesinden korkarsa namazını bozabilir
Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet Editör

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com