![]() |
Kur'an Da Namaz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Da NamazKur'an da Namaz Hakkında Kur'an da Namaz KURANDA NAMAZ mehmet soysaldı Salât “saliye” fiilinden türemiş olup sözlükte dua etmek, yalvarmak, istiğfarda bulunmak gibi anlamlara gelir ![]() ![]() Salât Kur’an’da pek çok ayete zikredilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca 3 yerde mâzi fiili olarak “sallâ” (Kıyâme 75/31; A’lâ 87/15; Alak 96/10) şeklinde 4 yerde muzâri fiil olarak “yusallî, ve yusallûne” (Nisâ 4/103; Âl-i İmran 3/39; Ahzab 33/43, 56) şeklinde 4 yerde de emir olarak “felyusalli- salli-sallu” (Nisâ 4/102; Tevbe 9/103; Ahzab 33/56; Kevser 108/2) şeklinde bir yerde de “la tusalli” (Tevbe 9/84) şeklinde, nehy-i hâzır olarak geçtiğini müşâhede etmekteyiz ![]() Salât kelimesinin Kur’an-ı Kerim’de kullanıldığı manalara gelince; eğer salât Allah’tan olursa “rahmet ve kulunun şanını yüceltmek” manasına gelmektedir ![]() “Allah ve melekleri, peygambere salât etmektedir ![]() ![]() ![]() “İşte Rablerinden salâvat ve rahmet hep onlaradır ve doğru yolu bulanlar da onlardır ![]() Bu ayet-i kerime’de geçen “salâvat”ın manası “bağışlamalar” demektir ![]() ![]() Daha önce de bahsettiğimiz gibi, eğer salât meleklerden olursa, “dua ve istiğfar etmek” manasındadır ![]() -“Bedevî Araplardan kimi de var ki Allah’a ve ahiret gününe inanır, verdiğini Allah katında yakın dereceler kazanmağa ve Resulün dualarını almaya vesile sayar ![]() Ayet-i kerimedeki “Salavâti’r-Rasul” “peygamberin ona duası ve istiğfarı” manasındadır ![]() ![]() ![]() “Onların mallarından bir miktar sadaka al ki onunla onları temizleyesin, yüceltesin ve onlara salât et; çünkü senin salâtın, onları(n ızdıraplarını) yatıştırır ![]() ![]() Yukarıdaki ayette “ve salli aleyhim”in (onlara salât et) manası, “günahlarının bağışlanması için onlara dua ve istiğfar et” ![]() ![]() “Eğer Allah’ın, bazı insanları diğer bazılarıyla (bertaraf etmesi) savması olmasaydı, içlerinde Allah’ın ismi çok anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler yıkılırdı ![]() İlim ehli bu ayetteki “salâvat”tan kastedilen mana hakkında ihtilaf etmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz manasına gelen “salât” ise, Kur’an-ı Kerim’de 80 ayetten fazla yerde geçmektedir ![]() ![]() “Namazı bitirdiğiniz zaman ayakta, oturarak ve yanlarınız üzerinde (uzanarak) Allah’ı anın; güvene kavuştuğunuz mu namazı (tam) kılın ![]() ![]() “Namazı kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle beraber eğilin ![]() “İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin ![]() “Yavrucuğum, namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçir ve başına gelene sabret ![]() ![]() Yukarıdaki ayetlerde de görüldüğü gibi Kur’an namaz üzerinde çok durmuştur ![]() ![]() ![]() Kur’an, namazı imân ve takvâ’nın bir gereği saymıştır: “İşte o kitap kendisinde hiç kuşku yoktur; takva sâhipleri için yol göstericidir ![]() ![]() Namazı huşû’ ile ve sürekli olarak kılan mü’minleri övmüştür: “Namazlarını saygı ile kılan mü’minler başarıya erdiler ![]() “Ve namazlarını koruyan mü’minler başarıya erdiler ![]() Kur’an, namazı kitab ve vakitli farz olarak nitelendirmiştir: “namaz mü’minlere vakitli bir kitabtır (vakitli olarak kılmaları yazılmıştır)” (Nisâ 4/103) Allah’ın diğer emir ve nehiylerinin yararlarını vurgulayan Kur’an, namazın ahlâkî ve sosyal yararlarına da işaret etmiştir: “Ey inananlar sabırla ve namazla yardım dileyin ![]() ![]() “O kitap’tan sana vahyedileni oku, namazı kıl ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah Peygamber’ine, üzüntü ve tasalarını namazla tedâvi etmesini emretmiştir: “Andolsun, onların söylediklerine senin canın sıkıldığını biliyoruz ![]() ![]() Hiç kuşkusuz iman ve kalb huzuru ile kılınan namaz, insanı kötü düşüncelerden, korku ve ızdıraptan kurtarır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Fırat Ünv ![]() ![]() ![]() Dipnotlar: 1- Bkz ![]() ![]() 2- et-Taberî, Ebû Câfer Muhammed b ![]() ![]() 3- et-Taberî, age ![]() ![]() 4- Ateş, Süleyman, Yüce Kur’an’ın Çağdaş Tefsiri, VII, 196 ![]() 5- et-Taberî, age ![]() ![]() 6- et-Taberî, age ![]() ![]() 7- Bkz ![]() ![]() ![]() 8- İbn Kesîr, Tefsir, III, 415 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Da Namaz |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Da NamazNamaz ilgili ayetler 1)Rabbim beni namazında sürekli kıl soyumdan olanlarıda ![]() ![]() 2)Namazları ve orta namazını(üstlerine düşerek titizlik göstererek)koruyun ve Allah’a gönülden boyun eğiciler olarak(namaza)durun(bakara suresi 238) 3)Onlarki Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir;kendilerine isabet eden musibetlere sabredenler,namazı dosdoğru kılanlar ve rızık olarak verdiklerimizden infak edenlerdir(hac suresi 35) 4)İman etmiş kullarına söyle:alışverişin ve dostlugun olmadıgı o gün gelmezden evvel dosdogru namazı kılsınlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden gizli ve açık infak etsinler(İbrahim suresi 31) 5)Ehline(ümmetine)namazı emret ve onda kararlı davran ![]() 6)Allah Resulu(sav)buyurdularki: “Namaz dinin diregidir” ![]() ![]() ![]() 7)Allah resulu (sav)buyurdularki Allah’ın en çok sevdiği amel vaktinde kılınan namazlardır 8)Onlarki yeryüzünde kendilerini yerleştirir iktidar sahibi kılarsak,dosdogru namazı kılarlar,zekatı verirler,magrufu emrederler,münkerden sakındırırlar ![]() ![]() 9)Sabır ve namazla yardım dileyin bu şüphesiz husu duyanların dısındakiler için agır (bir yük)dır ![]() 10)Suçlu-günahkarları;Sizi su cehenneme sürükleyen-iten nedir?onlar biz namaz kılanlardan değildik dediler ![]() 11)Peygamber(sav)buyurdularki;namaz dinin diregi, müminin miracı, cennetin anahtarı ve gözümün nurudur ![]() 12)Sana kitaptan vahyedileni oku ve namazı dosdogru kıl gerçekten namaz çirkin utanmazlıklardan alı koyar ![]() ![]() 13)Gerçekten ben Allah’ım benden baksa ilah yoktur;su halde bana ibadet et ve beni zikretmek için dosdogru namaz kıl(Taha suresi 14) 14)Onalar gaybe inanırlar namazı dosdogru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler(Bakara suresi 3) 15)Ey iman edenler Sabırla ve namazla yardım dileyin ![]() ![]() 16)Ey Meryem Rabbine ibadet et;secdeye kapan (onun huzurunda)egilenlerle beraber sende egil(ali imran suresi 43) 17)De ki:Şüphesiz benim namazım ibadetlerini dirimin ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah’ın dır ![]() 18)Onlar namazı dosdogru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler(enfal suresi 3) 19)Nerde olursam(olayım)beni kutlu kıldı ve hayat sürdüğüm müddetçe bana namazı ve zekatı emretti(Meryem suresi 31) 20)Dosdogru namazı kılın ,Zekatı verin ve elçiye itaat edin umulurki rahmete kavusturulmus olursunuz |
![]() |
![]() |
|