|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
için, kişinin, müslüman, sayılabilmesi, tabiun’dan |
![]() |
Müslüman Bir Kişinin Tabiun’Dan Sayılabilmesi İçin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Bir Kişinin Tabiun’Dan Sayılabilmesi İçinMüslüman bir kişinin Tabiun’dan sayılabilmesi için Hakkında Müslüman bir kişinin Tabiun’dan sayılabilmesi için Müslüman bir kişinin Tabiun’dan sayılabilmesi için TABİÎN ve SONRAKİLERİN AHLÂKÎ KİŞİLİĞİ Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arapça bir kelime olan Tabiun, (Tabiin), birinin izinde yürümek, ona tabi olmak, beraberinde bulunmak, namaz kıldıran imama uyarak namaz kılmak anlamındaki ‘tebia’ fiil kökünden gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslüman bir kişinin Tabiun’dan sayılabilmesi için, sahabileri gördüğünde, görüp işittiğini belleğinde tutabilecek bir yaşta olması gerekir ![]() Tabiun devri hicri 120 tarihlerine kadar devam etmiş olup, İslâm kültür hayatının son derece gelişen ve parlak olan devridir ![]() Sonradan fetvaları taklid edilen ve mezhep imamı olarak kabul edilen kişilerden yalnız İmam Ebu Hanife, Tabiun kuşağındandır ![]() Tabiun’un fazileti Kur’an’a dayanmaktadır: “Muhacirlerden ve Ensar’dan (İslâm’a girmekte) ilk önce geçenler ile bunlara güzelce tabi olanlar… Allah onlardan razı olmuştur, Onlar da O’ndan razı olmuşlardır ![]() ![]() ![]() Ayette geçen ‘Tabi olanlar’ ifadesi, tefsirciler tarafından iki anlamda yorumlanmıştır ![]() ![]() ![]() Fıkıh, Tefsir, Hadis, Sarf, Nahiv ve ahlâk gibi bütün İslamî ilim dalları Tabiun döneminde gelişme kaydetmiştir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ne mutlu beni görüp iman edene ! Ne mutlu beni göreni görene! (3) “Ümmetimin en hayırlıları, benim zamanımda yaşayan Sahabilerdir ![]() ![]() --------------------------------------- (1) Tevbe sûresi, 9/100 ![]() (2) Şamil İslâm Ansiklopedisi ![]() (3) Ahmed b ![]() ![]() (3) Buhari, Fedailu’s-Sahabe, 1 ![]() |
![]() |
![]() |
|