![]() |
Makbul Olan Sabirda Ölçü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Makbul Olan Sabirda ÖlçüMakbul Olan Sabirda ÖlÇÜ Hakkında Makbul Olan Sabirda ÖlÇÜ Sabır, ilâhî imtihanların elem ve ızdırabından şikayette bulunmayı terk etmektir (1) ![]() ![]() ![]() ![]() Esaretin acısına, cehaletin zararına, tembelliğin zilletine göğüs germek, sabır değil "katlanmak" tır ![]() ![]() ![]() ![]() Makbul olan sabrı anlama ve uygulamada İslâmi ölçüleri şöyle sıralayabiliriz: a) İbadetleri yaparken karşılaştığımız zorlukları yenmek: Dinimizin bizlere yüklediği vazifeleri yaparken karşılaştığımız sıkıntıların büyüklüğünü veya çokluğunu görüp ibadeti ihmal etmek asla doğru değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Günahlara bulaşmamak için ahlâkî salâbet göstermek: Gençliğini veya tahrik edici haricî sebeplerin fazlalığını öne sürüp günah işlemekte kendini mazur olarak göstermeye kalkışmak, iddia sahibine haklılık kazandırmaz ![]() ![]() c) Belalara tahammül etmek: Âhiret hayatına göç etmiş bir yakınımızın hicranına, bir hastalığın ızdırabına, sel ve yangın gibi afetlerin sonuçlarına tahammül göster-mek, "sabır" dır ![]() ![]() ![]() Bu mevzuda ölçü teşkil edecek bir başka husus da derde müptela olduğumuz ilk andan itibaren, tahammül sınırını aşan bir sözden ve davranıştan sakınmaktır Vicdanların mürebbisi ve akılların muallimi bulunan Peygamberimiz, bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: "Makbul olan sabır, (dertle) ilk karşılaşılan andan itibaren yapılmış olandır" Sözlerimizi sabırla ilgili olarak kaleme aldığımız bir manzume ile renklendirmek isteriz: Sabır güzel bir huydur, Her işte ona uy, dur; Sabretmeyen bir kişi, Her hayırdan mahrumdur Kâmil iman sahibi, Kitapların kâtibi, Sabırla muvaffaktır, Kürsilerin hatîbi ![]() Rençber yapar harmanı, Hasta bulur dermanı, Muzafferdir sabırla, Savaşın kahramanı ![]() Medresede talebe, Cehle eder galebe, Sabra yoldaş bir insan, Sahip olur edebe ![]() İmândaki kemâlî, Ahlâktaki hoş hali, Kazanırsın sabırla, Göstermezsen ihmâli ![]() "Zengin olayım" dersen, Hacca gitmek dilersen, Bil ki muhtaçsın sabra, Oruç tutmak istersen ![]() Tekkedeki bir derviş, Feyizli yola ermiş, Sabırla hem seyrini, İkmâl eyleyivermiş ![]() (1) Tarifat-ı Seyyid Şerif Gürcani, sh ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Makbul Olan Sabirda Ölçü |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Makbul Olan Sabirda ÖlçüPeygamber Efendimizin (sav) Taif’de yaptığı sabır duası: ALLAH’ım ! kuvvetimin tükendiğini Sana arzediyorum ![]() ![]() ![]() gücümün azaldığını, insanların gözünde küçük düştüğümü Sana şikayet ediyorum ![]() ![]() ![]() Ey Merhametlilerin En Merhametlisi ![]() ![]() Sensin ezilmişlerin Rabbi ![]() ![]() Sensin benim RABBİM ![]() ![]() beni kimlerin eline bıraktın? bana gaddarlık yapan yabancıların eline mi? yoksa, davamı ipotek edecek bir düşmana mı? eğer Sen bana gücenmedinse, kesinlikle bunlara aldırmıyorum ![]() ![]() ![]() lakin iyiliğin beni rahatlatacaktır ![]() ![]() ![]() Senin nuruna sığınırım; karanlıkları aydınlatan nuruna, dünya ve ahiretimi kurtaracak nuruna ![]() ![]() ![]() gelecek gazabın, bana ulaşacak öfkenden kaçıp kurtulacak bir sığınak arıyorum ![]() ![]() ![]() Sana sığındım, yeter ki razı ol ![]() ![]() ![]() güç ve kuvvet Sendendir, yalnız Senden ![]() ![]() ![]() Rasul-i Ekrem aleyhisselam öyle bir peygamberdi ki , Taif'te mubarek yüzüne taşlar fırlatan nasibsizler için Cibril-i Emin yeryüzüne inerek -''Emret ya Rasulullah ,onların altını üstüne getireyim ''deyince -''Hayır,Onlar bilmiyorlar, Bilselerdi böyle yapmazlardı '' diyebilecek kadar fazilet sahibiydi ![]() ![]() ![]() nefsimizi yerecek en ufak bir söze dahi katlanamayan bizler,sanırım taşlansak taşlayanı katletmek için elimizden geleni ardımıza koymazdık ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|