Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahrar, fırkasıtürk, osmanlı, partisi, siyasal

Osmanlı Ahrar Fırkası-Türk Siyasal Partisi

Eski 08-11-2009   #1
Şengül Şirin

Osmanlı Ahrar Fırkası-Türk Siyasal Partisi

Osmanlı Ahrar Fırkası-Türk siyasal partisi

Osmanlı Ahrar Fırkası-Türk siyasal partisi (14 eylül 1908-30 ocak 1910) Prens Sabahattin'in yandaşı olarak bilinen Nurettin Ferruh (Alkend), Ahmet Fazlı, Celalettin Arif, Mahir Sait ve Kıbrıslı Tevfik, Nazım ve Şevket Beyler tarafından kuruldu Parti başkanlığı Prens Sabahattin'e önerildiyse de, kabul etmedi Parti, prensin Paris'te kurduğu Teşebbüs'işahsi ve adem-i merkeziyet cemiyeti'nin görüşlerini sürdüren bir çizgi izledi

Bu görüşlerden biri olan yerinden yönetim (adem-ı merkeziyet) ilkesi, ittihatçılar'ın sert eleştirileriyle karşılaştı Ahrarcılar, ermeni komitacılarıyla işbirliği yapmakla ve bölücülükle suçlandılar 1908 seçimlerinde ittihat ve Terakki karşısında yenilgiye uğrayan partiye, seçimlerden sonra İsmail Kemal, Dr Rıza Nur, Kirkor Zöhrap gibi mebuslar katıldı

Muhalif basın, partiyi destekledi Osmanlı gazetesi de partinin yarı-resmi yayın organı niteliğindeydi 31 Mart vakasını desteklediği ileri sürülen parti, olayların gelişmesi karşısında hesap vermek durumunda kaldı Prens Sabahattin ve Ahmet Fazlı Bey bir süre tutuklandılar Divanıharp, Mevlanzade Rıfat Bey'i on yıl "sürgün cezasına çarptırdı Parti büyük bir sarsıntı geçirdi, dağıldı Genel sekreter Nurettin Ferruh, fırkanın kapandığını bir bildiriyle duyurdu Fiilen altı ay yaşayabilen Ahrar, ilk muhalif ve liberal parti olarak siyasal yaşamda iz bıraktı

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com