![]() |
Son Dakika Namazı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Son Dakika NamazıSon Dakika Namazı Hakkında Son Dakika Namazı SON DAKİKA NAMAZI Anneannesinin sözleri yankılandı kulaklarında: ''Oğlum namaz hiç bu vakte bırakılır mı?'' Anneannesinin yaşı yetmişe dayanmış, ama ezan okunduğu vakit yerinden sıçrar, yaşından beklenmeyecek bir hızla abdestini alır ve namazını kılardı ![]() Kendisi ise,nefsini bir türlü yenemiyordu ![]() oluyorsa, hep ![]() ![]() ![]() sebeple namazını alelacele eda ediyordu ![]() düşünerek kalktı yerinden, gözü saate kaydı ![]() ezanının okunmasına on beş dakika kalmıştı ![]() iki yöne pişmanlıkla sallayarak, "Yine geciktirdim namazı ![]() ![]() Kıvrak hareketlerle abdestini aldı ve daha elini yüzünü tam kurulamadan kendisini odasına attı ![]() Mecburen, hızlı hareketlerle namazı eda etti ![]() edemedi ![]() bana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kılışı vardı ki, onu hep bir gökkuşağı hayranlığıyla seyrederdi ![]() ![]() ![]() ![]() hicabından renkten renge girerdi ![]() O gün akşama kadar derse girmişti ![]() vardı üzerinde ![]() arasına alıp secdeye durdu ![]() şekil tefekkür etmeyi severdi ![]() oldu ![]() ![]() ![]() öylece ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyamet kopmuştu ![]() ![]() insanlarla doluydu ![]() şekilde etrafı izliyor; Kimi sağa sola koşturuyor, kimisi de diz çökmüş, başı ellerinin arasında bekliyordu ![]() adeta kafesinden kurtulmaya çalışıyor,soğuk soğuk terler döküyordu ![]() mizan hakkında çok şey duymuş ve ahiret hayatı adına bu kavramlar kendisi için köşe taşı olmuşlardı ![]() mahşer meydanında ki ürperti, korku ve bekleyişin bu denli dehşet vereceğini düşünmemişti ![]() Hesap ve sorgu devam ediyordu ![]() okudular ![]() ![]() ismimi mi okudunuz?" dedi dudakları titreyerek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalabalık birden yarılmış, bir yol olmuştu önünde ![]() kişi kollarına girdi ![]() oldukları belliydi ![]() bakışlarla yürüdü ![]() ![]() Melekler her iki yanından uzaklaştılar ![]() önündeydi ![]() geçiyordu gözlerinin önünden ![]() ![]() ![]() ![]() dedi, kendi kendine ve devam etti; " Gözlerimi dünyaya açtım,Hep hizmet eden insanları gördüm ![]() sohbetlerden sohbetlere koşuyor, malını islam yolunda harcıyordu ![]() yemek sofralarının biri kalkıp, bir yenisi kuruluyordu ![]() ![]() hizmete çalıştım ![]() ![]() kıldım ![]() ![]() getirdim ![]() ![]() gözyaşları dökülürken, "Rabbimi seviyorum, en azından sevdiğimi zannediyorum ![]() ![]() ne yapsam az, Cennet'i kazanmama yetmez ![]() düşünüyordu ![]() ![]() Hesap sürdükçe sürdü ![]() ![]() Sırılsıklam olmuş, zangır zangır titriyordu ![]() terazinin ibresindeki neticeyi bekliyordu ![]() ![]() melekler ellerinde bir kağıt, mahşer meydanında ki kalabalığa döndüler ![]() ![]() tutmaz olmuştu ![]() ![]() Heyecandan gözlerini kapamış, okunacak hükme kulak kesilmişti ![]() Mahşeri kalabalıktan bir uğultu yükseldi ![]() yanlış mı duyuyordu? İsmi cehennemlikler listesindeydi ![]() ![]() dona kalmıştı ![]() ![]() koşturdu ![]() boyunca hizmet eden insanlarla birlikte oldum ![]() beraber koşturdum ![]() ![]() ![]() Gözleri sağanak olmuş, titrek vücudunu ıslatıyordu ![]() Vazifeli iki melek kollarından tuttu ![]() sürüyerek ve kalabalığı yararak alevleri göklere yükselen Cehennem'e doğru yürümeye başladılar ![]() ![]() eden çıkmayacak mıydı? Dudaklarından kelimeler kırık dökük, yalvarmayla karışık döküldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okuduğum Kur'anlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kurtarmayacakmı?" diyordu ![]() ![]() Cehennem melekleri onu hiç sürüklemeye devam ettiler ![]() Alevlere çok yaklaşmışlardı ![]() ![]() Son çırpınışlarıydı ![]() Resülullah, "Evinin önünde akan bir ırmak içinde günde beş defa yıkanan bir insanı o ırmak nasıl temizler, günde beş vakit namazda insanı günahlardan öyle temizler ![]() ![]() mı beni kurtarmayacak?" diye düşünüyordu ![]() " Namazlarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hıçkırdı ![]() ![]() devam ettiler; Cehennem çukurunun başına geldiler ![]() Alevlerin harareti yüzünü yakıyordu ![]() dönüp geriye baktı ![]() ![]() Ümitleri sönmüştü ![]() ![]() ![]() Kollarını sıkan parmaklar çözüldü ![]() meleklerinden birisi onu itiverdi ![]() bire havada buldu ![]() ![]() iki metre düşmüştü ki, bir el kolundan tuttu ![]() Başını kaldırdı ![]() ![]() bir ihtiyar onu düşmekten kurtarmıştı ![]() yukarıya çekti ![]() ihtiyarın yüzüne baktı ![]() "Siz de kimsiniz ?" dedi ![]() İhtiyar gülümsedi: " Ben senin namazlarınım ![]() "Neden bu kadar geç kaldınız ?Son anda yetiştiniz ![]() Neredeyse düşüyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İhtiyar yüzünü gererek, tekrar güldü; Başını salladı; " Sen beni hep son anda yetiştirirdin, ![]() ![]() ![]() mı? Secdeye kapandığı yerden başını kaldırdı ![]() içinde kalmıştı ![]() ![]() Yatsı ezanı okunuyordu ![]() ![]() Abdest almaya gidiyordu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Son Dakika Namazı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Son Dakika Namazı1-)Herhangi bir nedenden ötürü namaz son ana kadar gecikti diyelim ve ancak farzı kılmaya zaman var diyelimBu gibi durumlarda önce farz kılınıp sonra eğe yetişirse sünnetlermi kılınır ? Yoksa gene önce sünnet sonra farz sonra son sünnet şeklindemi kılınır ? 2-)Gün içerisinde 10-15 tilavet secdesi gerektiricek ayet okuduk diyelimAkşamleyin eve gidince peşpeşe 10-15 secde yapmak uygunmudur ? ve aleykumusselam ve rahmetullah 1-On dört secde ayetini bir mecliste okuyup her biri için okudukça ayrı bir secde yapan ve hepsini okuduktan sonra umumuna birden ondört secdede bulunan zatın dünya ve ahiret işlerinde kendisine üzüntü ve keder verecek hususta, Yüce Allah'ın onu koruyacağı rivayet olunmuştur 2-Secde ayeti okununca, hemen secde edilmesi mümkün olmadığı zaman okuyan ve dinleyenlerin: "Semi'nâ ve eta'nâ ğufraneke Rabbena ve ileyke'l-masîr" demeleri müstahabdır 3-Vacib olan tilavet secdesini hemen yerine getirmek zorunluğu yoktur Secde ayeti okunur okunmaz hemen secde edilmesi gerekmez Bu secde uzun bir zaman sonra da yapılabilir Yine eda olur, kaza sayılmaz Kabul edilen hüküm budur Bununla beraber, bir zaruret olmadıkça geciktirilmesi tenzihen mekruhtur 4-Sadece farzı kılma zamanı kalmışsa, farzı kılar ve sünnetleri kaza etmezsin |
![]() |
![]() |
|