![]() |
Bu Dereceye Nasıl Kavuştun ( Kıssadan Hisse ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Dereceye Nasıl Kavuştun ( Kıssadan Hisse )Bu dereceye nasıl kavuştun ( Kıssadan Hisse ) Hakkında Bu dereceye nasıl kavuştun ( Kıssadan Hisse ) Büyük zatların büyük olmalarına bazı şeyler sebep olmuştur ![]() ![]() Hazret-i Ebu Bekir’e sordular: Allah için söyle, bu mertebeye ne ile eriştin ![]() Dinimi dünyaya tercih ettim ![]() ![]() ![]() Aynı şekilde Hazret-i Ömer’e sordular ![]() Allahü teâlâ dilerse bir kulunu aziz eder dilerse zelil eder ![]() ![]() Hazret-i Osman’a sordular ![]() Kur'an ve Sünnete uydum ![]() ![]() Hazret-i Ali de buyurdu ki: Cihad ile eriştim ![]() ![]() ![]() Hazret-i Lokman buyurdu ki: Emanete riayet, doğru söylemek ve malayaniyi [faydasız sözü] terk edip, bana gerekmeyeni bırakmakla bu dereceye kavuştum ![]() Hazret-i Musa, Hazret-i Hızır’a, (Ledün ilmine nasıl kavuştun?) diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam-ı Ebu Yusuf’un oğlu ölünce, talebesine, Defin işini siz yapın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Musa, Peygamber efendimizin sahip olduğu makamlardan birinin nurunu görünce, bayılacak hâle geldi, Resulullahın bu dereceye nasıl yükseldiğini sordu ![]() (Yüksek ahlakı sayesinde bu dereceye kavuştu ![]() ![]() ![]() ![]() Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kıyamette, sorgusuz sualsiz uçarak Cennete gidenlere melekler, (Bu dereceye nasıl kavuştunuz) dediler ![]() ![]() ![]() Bayezid-i Bistami hazretleri de, Her yerde Allahü teâlânın gördüğünü ve bildiğini düşünüp, edebe riayet etmekle bu dereceye kavuştum buyurdu ![]() Hazret-i Musa, salih bir zata imrenip, kim olduğu sorunca, Hak teâlâ buyurdu ki: (Bu zat, şu üç amel ile bu dereceye ulaştı: Hiç haset etmedi, ana-babasına asi olmadı ve söz taşımadı ![]() Bahaeddin-i Buhari hazretlerine bu dereceye nasıl kavuştun diye sordular, Resulullah efendimize tâbi olmakla buyurdu ![]() Alaaddin-i Attar hazretleri de buyurdu ki: Hocam Bahaeddin-i Buhari’nin bana tek nasihati vardı: “Alaaddin beni taklit et” buyurmuştu ![]() ![]() ![]() Ebü'l-Abbâs-ı Mürsi hazretleri sohbetlerinde hep; "Hocam Ebül-Hasan-ı Şâzili buyurdu ki, Hocam şöyle anlattı" şeklinde söze başlar, hep hocasından nakiller yapardı ![]() ![]() Ben evden bir şey getirmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süfyan-ı Sevri hazretleri haramlardan ve şüpheli şeylerden kaçanların başında gelirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seyyid Abdülkadir Geylani hazretleri, "Bu işe başladığınızda, temeli ne üzerine attınız? Hangi ameli esas aldınız da böyle yüksek dereceye ulaştınız?" diye soranlara buyurdu ki: Temeli doğruluk üzerine attım ![]() ![]() ![]() ![]() Habib-i Râi hazretleri, ağaç çanağını bir taşın altına tutar, biri bal, biri süt olmak üzere iki çeşme akmaya başlardı ![]() ![]() Muhammed aleyhisselama uymakla buyurdu ve devam etti: Hazret-i Musa’nın kavmi kendisine karşı oldukları halde hâre taşı onlara su verdi ![]() Bişr-i Hâfi hazretleri anlatır:Rüyamda Resulullahı gördüm, bana (Allahü teâlânın seni neden üstün kıldığını biliyor musun?) buyurdu ![]() ![]() Râbia-i Adviyye hazretlerinin tevekkülü o dereceye ulaşmıştı ki; (Gök tunç olsa, yer demir kesilse, gökten bir damla yağmur düşmese, yerden bir bitki bitmese ve dünyadaki bütün insanlar benim çocuğum olsa, Allahü teâlâya yemin ederim ki onlara nasıl bakacağım düşüncesi kalbime gelmez ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|