![]() |
Edep Ya Hu... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edep Ya Hu...Edep Ya Hu ![]() ![]() ![]() Hakkında Edep Ya Hu ![]() ![]() ![]() “ ALLAH’a takva ve güzel ahlak ![]() ![]() (Tirmizi, Birr 62, kutub-ı sıtte, 16 ![]() ![]() “Kardeşini ayıplamayı bırak ![]() ![]() ![]() Önce edebi yazmalı kalem ![]() Önce edebi anlatmalı kelime ![]() Once edebi idrak etmeli insan ![]() Edep güzel; edep yüce ![]() ![]() ![]() İnsan güzele müştak, insan yüceye sevdalı ![]() Kainatın en büyük hakikati iman, imanın en büyük hakikati edep ![]() İlim meclisinde aradım, kıldım taleb, İlim en geridedir, illa edeb, illa edeb ![]() Setreder ayıbını insanın hep: Ne güzel elbiseymiş esvab-ı edeb ![]() Gönül ehli arasında aradım, kıldım taleb, Her hüner makbul imiş: illa edeb, illa edeb ![]() Edeb bir tâc imiş nûr-u Hüda dan Giy ol tacı, emin ol her beladan ![]() Edep, hakikatin büyüklüğü karşısında iki büklüm olmak, Onun kemaliyle kendinden geçmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edep , onun gibi oturmak, O nun gibi kalkmak, Onun gibi bakmak, O nun gibi yaşamaktır(s ![]() ![]() Hz:Osman edep timsaliydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ashabım içinde bana en çok benzeyendir" ![]() ![]() "Herkesin cennette bir dostu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim de şu acımasız dönemde; edebi, edepsiz ham ruhlara ilim yoluyla anlatacak yeni Osmanlara dair dualarımız vardır ![]() ve Mevlana ne güzel ifade etmiş edebi ![]() " Efendi, bil ki insanın tenindeki can edeptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wesselam ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Edep Ya Hu... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edep Ya Hu...Hz Ebu Bekrin kızı ve Efendimiz'in zevcesi, hepimizin de kıyamete ve oradan da ebede kadar anası Hz Aişe (ra) validemize sorulur: -Allah Rasûlü'nün ahlâkı nasıldı? -Siz hiç Kur'ân okumadınız mı? "Okuduk" derler Cevap verir: -O'nun ahlâkı Kurân'dı İşte Mürebbîsi Allah olan Efendimiz (sav), böyle edebin ufuk noktasındadır Demek ki edep öğrenmek isteyen O'na bakmalı ve O endam aynasında edebi kendi kâmetine uygun şekilde seyretmelidir Hz Enes anlatıyor: On sene Allah Rasulü'ne (sav) hizmet ettim (Zaten Allah Rasulü'nün (sav) hizmetine girdiğinde de on yaşlarındaydı) Bir defa dahi, yaptığım bir iş için "Neden yaptın?", yapmadığım bir iş için de "Neden yapmadın?" dediğini duymadım Hatta bir defasında beni bir işe göndermişti Sokakta oyuna daldım Aradan ne kadar zaman geçtiğini bilmiyorum Bir ara arkadan birinin kulağımı tuttuğunu hissettim döndüm baktım ki Allah Rasûlü (sav) Yüzünde yine aynı tebessüm "Hemen gidiyorum, Ya Rasûlallah" dedim ve koşarak bana verdiği işe gittim O, Allah (cc) ahlâkıyla ahlâklanmış ve ümmetinin de aynı ahlâkla ahlâklanmasını emir buyurmuştu Bunu öğreneceğimiz iki ana kaynak vardır; onlar da Kur'ân ve edeb-i Rasûlullah diyeceğimiz Sünnet |
![]() |
![]() |
|