![]() |
İste Ornek Gosterilen Bir Hanimefendi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İste Ornek Gosterilen Bir HanimefendiIste Ornek Gosterilen Bir Hanimefendi Hakkında Iste Ornek Gosterilen Bir Hanimefendi Iste Ornek Gosterilen Bir Hanimefendi Peygamber s ![]() ![]() ![]() Hz ![]() "Babacigim, kadinlardan cennete ilk önce girecek olan kimdir?" diye merakla sordu ![]() "Falan mahallede, falan evde oturan bir kadin var ![]() ![]() ![]() ![]() "Babacigim, o kadin cennete, benden de mi evvel girecek?" diye tekrar sordu ![]() "Evet! Senden de evvel girecek ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Resûlullah'in kizi! Hos geldin sefalar getirdin! Canim sana feda olsun! Aslinda ben de sizinle görüsmeyi çok arzu ediyordum; fakat disari çikmadigim için maalesef ziyaretinize de gelemedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Fâtima! Ben kocamdan yalniz sizin için izin almistim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Sizinle disaridan konusurken sesiniz çok degisik geliyordu ![]() ![]() "Sizinle konusurken sesim disari çiktigi için sesimi yabanci bir erkek duyar da günaha girerim diye agzima küçük bir tas parçasi alarak konusuyordum ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Resûlullah'in kizi! Acaba ben kocama karsi vazifemi ifa etmis oluyor muyum? Onun bendeki haklari sebebiyle Allah Teâlâ kocama itaatsizlikten dolayi beni hesaba çeker mi? Bundan korkuyorum ![]() ![]() Hz ![]() "Hayir! Sen bilakis babamin, "cennete ilk girecek kadin" diye müjdeledigi kimsesin ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İste Ornek Gosterilen Bir Hanimefendi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İste Ornek Gosterilen Bir HanimefendiHz ![]() Destansı Bir Başkaldırı Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an-ı Kerim'de imanı, feraseti ve sabrıyla örnek olarak gösterilen hanımlardan birisi de Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarih ve tefsir kaynaklarına bakıldığında bu mübarek hanımefendinin neslinin Âsiye binti Muzâhim b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Dedi ki: Sizin en yüce rabbiniz benim ![]() Firavun'un bu zihniyette olmasına karşın, karısı Âsiye âdeta temizlik, dürüstlük, iffet ve asalet timsaliydi ![]() ![]() Mısır'da Firavun'un gördüğü rüya üzerine bir kâhin, İsrailoğulları içinde yetişecek bir çocuğun, mülkünü elinden alacağını söylemişti ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bebeği alıp Hz ![]() Firavun içeriye girip de çocuğu görünce; kâhinin sözlerini hatırladı ve derhal öldürülmesini emretti ![]() ![]() "Firavun'un karısı dedi ki: Benim için de senin için de bir göz aydınlığıdır o; onu öldürmeyin; umulur ki bize yararı dokunur yahut onu evlât ediniriz ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün saraydan çocuğa sütanne aranıyor, fakat çocuk hiçbir kadının sütünü emmiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musa Aleyhisselam, peygamberlik makamına vardığında, tekrar Mısır'a döndü ![]() ![]() ![]() ![]() Nil’in ünlü kraliçesi, Allah-ü Teâlâ'nın indinde öylesine has bir makama ulaşmış ve Allah-ü Teâlâ’nın yakınlığını kazanabilmişti ki Cenab-ı Peygamber Aleyhissalatü Vesselam Efendimiz O’nun hakkında şöyle buyurmuştur: “Cennet kadınlarının en iyisi şu dördüdür: Firavun'un hanımı Müzâhim kızı Âsiye, İmran kızı Meryem, Huveylid kızı Hatice ve Muhammed (sav) kızı Fâtıma ![]() ![]() “Allah, imran kızı Meryem’i, Firavun’un hanımı Âsiye’yi ve Musa’nın kız kardeşi Gülsüm’ü cennette Bana zevce olarak vermeyi hükmeyledi ![]() “Kim hanımının uyumsuzluğuna sabrederse (sabrın zorluk ve şiddetine göre) ALLAH o beye Eyyüb Aleyhisselamın sabrına verdiği mükâfat gibi mükâfatlar verebilir ![]() Kim de beyinin uyumsuzluğuna sabrederse (yine sabrın şiddet ve zorluğuna göre) Allah-ü Teâlâ o hanıma da Firavun’un hanımı Asiye’nin sabrına verdiği sevabı verebilir ![]() "Erkeklerden kemâle eren çoktur, kadınlardan ise Firavun'un karısı Âsiye ve İmran kızı Meryem dışında kemâle eren olmamıştır ![]() ![]() ![]() O çok samimi ve imanında sebatkâr bir hanımefendi idi ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Abbas’ın rivayetine göre Hazakiyel'in hanımı öldürüldüğü sırada Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hayır! Ne ona cinnet geldi ve ne de bana ![]() ![]() ![]() "Kızlarımın berberi gibi kızın Asiye de delirmiş ![]() ![]() ![]() “Ya Musa'nın ilahına küfreder, O’nu tanımazsın ya da işkenceler altında can verirsin” dedi ![]() Firavun odadan çıkıp gidince annesi yaklaştı ve kızına Firavun'un dediğini yap*ması için ısrar etti ![]() ![]() ![]() Firavun, hanımının bu söylediklerini duyunca deliye döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Senin zorbalığın ancak Benim nefsime hükmedebilir, kalbim ise Allah’ın himayesindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Âsiye Hatun değirmen taşının altında ezilirken Musa Aleyhisselama; “Ey Musa! Söyle Bana, Rabb’im Benden hoşnut mu,?” diye seslenmişti ![]() “Ey Âsiye! Göklerin melekleri, Senin yolunu gözlüyor, Yüce Allah Seninle iftihar ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Rabb’im! Bana kendi katında, cennetin içinde bir ev yap, Beni Firavun'dan ve onun (kötü) işinden kurtar ![]() ![]() Al*lah-ü Teâlâ duasını kabul ederek kendisine: "Başını yukarı kaldır!" diye vahyetti ![]() ![]() ![]() Bu nasıl bir işkence? Bu nasıl bir iman… Rivayetlerde Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah, inananlara da Firavun'un karısını misâl gösterdi ![]() ![]() Sonuç olarak Kur'an-ı Kerim'de Hz ![]() ![]() Evet… Hz ![]() ![]() Allah-ü Teâlâ bizleri, Onların ahlakıyla ahlâklananlardan eylesin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|