![]() |
Nikah-İ Muta |İslam'da Haram Olan Evlenme Şekilleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nikah-İ Muta |İslam'da Haram Olan Evlenme ŞekilleriNikah-ı Muta |İslam'da Haram Olan Evlenme Şekilleri Hakkında Nikah-ı Muta |İslam'da Haram Olan Evlenme Şekilleri Nikah-ı Muta |İslam'da Haram Olan Evlenme Şekilleri Cahiliyet devrinden kalan bir nikah şeklidir İslam'ın ilk yıllarında, özellikle harp zamanlarında, uzun zaman kadınlardan uzak kalan askerler için mut'a nikahına izin verilmiş, Hayber savaşına kadar mübah olan bu nikah Peygamberimizin sünnetiyle yasaklanıp haram kılınmıştır |
![]() |
![]() |
![]() |
Nikah-İ Muta |İslam'da Haram Olan Evlenme Şekilleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nikah-İ Muta |İslam'da Haram Olan Evlenme ŞekilleriMuta Nikahı Muta nikahı, cahiliyet devrinden kalan bir nikah şeklidir ![]() ![]() Muta nikahı ücret karşılığında belli bir vakit için kadınla evlenmektir ![]() ![]() ![]() Erkek kadına hitaben "Beni beş aylık bir zaman için mutalandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muta nikahı ile evlenen kadın erkeğe, erkekte kadına varis olamaz (3) ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Rasullullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Rasullullah Evtas (Mekke fethi) yılında muta nikahına üç defa ruhsat vermiş, sonra yasaklamıştı ![]() Allah Rasulu buyuruyor: "Ey insanlar, ben muta ni-kahı ile kadınlardan faydalanmanız için izin vermiştim ![]() ![]() ![]() Dört mezhebe göre böyle bir akit yapmak batıldır ![]() ![]() ![]() Ehli sünnet mezheplerinin delilleri Kur'an ve sünnettir ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasullullah "Bu kadınlardan faydalanın buyurmuştur ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Hadislerin çoğu Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Kaynaklarıyla Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN, Sayfa 277-278, Gonca Yayınevi, İstanbul 1993, (1) İslam ve Osmanlı Hukukunda Evlenme:36 (2) Fethu'l Kadir: 2/384 (3) Fetava-i Kadıhan :1/330 (Hindiyye kenan) (4) Fetava-i Hindiyye:I/330 (5) Buhari:6/129 Nesai:2190 Müslim:4/134 (6) Müslim:4/131 (7) el-Hidaye:1/I95 (8) el-Mebsul:5/152 Fethu'l Kadir:21384 Bidayetü'l Müctehit:2/43 (9) Nisa Suresi:24 (96) Tefsir-i Taberi:5130 (10) Tefsir-i Taberi:5/30 (11) Tefsir-i Taberi:5/30 (12) Buharı:6/129 Muslim:41132 (99) EI-Mebsut 5/153 (13) El-Mebsut 5/153 |
![]() |
![]() |
|