|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağışıklığı, beslenme, domuz, gribine, güçlendiren, karşı, önerileri |
![]() |
Domuz Gribine Karşı Bağışıklığı Güçlendiren Beslenme Önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Domuz Gribine Karşı Bağışıklığı Güçlendiren Beslenme ÖnerileriÜlkemizde hızla artan “Domuz Gribi” vakaları halk arasında paniğe yol açıyor ![]() ![]() ![]() Dyt ![]() Koruyucu Beslenme Önerileri • Temel besin gruplarında dengeli dağılım temel kural Süt ve süt ürünleri, et, balık ve kümes hayvanları, sebze ve meyveler, tahıllar dört temel besin grubunu oluşturur ![]() ![]() • En Yararlı Mikroorganizmalar: Probiyotikler Bağışıklık sistemini güçlendiren yararlı mikroorganizmaları (probiyotikleri) içeren süt, yoğurt veya kefir günde en az 2-3 porsiyon/bardak tüketilmeli ![]() • A ve C Vitaminin yanı sıra antioksidanların önemi büyük Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olan A ve C vitamini ve antioksidanları içeren havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra portakal, mandalina, greyfurt, elma mevsim meyveleri ve antioksidan etkisinden dolayı nar bol tüketilmeli ![]() • Suyun Yanı Sıra Taze Meyve Suları Vücut ısısını dengede tutabilmek amacıyla bol sıvı alımı yapılmalı ![]() ![]() ![]() • E vitaminin önemi de kaynağı da çok Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahip E vitaminini sağlamak için yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeteri miktarda tüketilmeli ![]() • Güneş yok, D vitamini ihtiyacı çok Kış mevsiminde güneşten alınan D vitamininden de yoksun kalınıyor ![]() ![]() • Yağ tüketiminde tercih sıvı yağ Yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, katı yağlar yerine sıvı yağların tüketimine özen gösterilmeli ![]() • İyi beslenirken kilo alımına dikkat Kilo kontrolünün sağlanması için kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine dikkat edilmeli ![]() ![]() • Enerji için çok fazla tatlı ve yağlı yiyecek tüketilmemeli Soğuklarla birlikte vücut ısısını yükseltmek için enerji açığı ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() • Tazesi yok diye beslenme az çeşit sebzeyle sınırlanmamalı Mevsimsel nedenlerden ötürü tazesi bulunamadığı için daha az tüketilen sebzeler, kışın da aynı sıklıkla tüketilmeli ![]() ![]() • Et yine vazgeçilmez Haftanın 2-3 günü kırmızı et, diğer günler de beyaz et veya balık öğünlerimizin vazgeçilmez yiyeceği olmalı ![]() Domuz Gribine Yakalananlar Nasıl Beslenmeli? • Sağlıklı kahvaltı şart Mutlaka kahvaltı yapılmalı ![]() ![]() • Öğlen ve akşam, besinlerde dengeli dağlım Öğlen ve akşam öğünleri de sağlıklı besinlerden seçmeli ![]() ![]() • Sağlıklı kaynaklardan sıvı tüketimi Grip ile daha da artan sıvı ihtiyacının (2,5-3 litre) önemli bir kısmını su olarak karşılanmalı ![]() ![]() ![]() • 5 porsiyon sebze-meyve Günlük toplam 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli ![]() ![]() • Probiyotikler çok yararlı Probiyotik(yararlı mikroorganizmalar) içeren süt, yoğurt veya kefir günde en az 2-3 porsiyon/bardak tüketilmeli ![]() • Yağ alımı yine az miktarda Yağlı kızarmış yiyeceklerden uzak durularak, günlük yağ alım miktarı azaltılmalı ![]() KAYNAK: Hekimce ![]() |
![]() |
![]() |
|