Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adan zye, bitkiler, şifalı

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler



A

Acı bakla : Semen Lupini Şeker hastalığına karşı kullanılır

Acı elma yağı : Salvia Triloba Gaz söktürücü, midevi, ter kesici, idrar artırıcıdır Haricen yara iyi edici ve antiseptik olarak kullanılır

Acı yonga : Lignum Quassiae İştah açıcı, kuvvet verici, kurt ve ateş düşürücü

Acıağaç : İştah açar, hazmı kolaylaştırır Ateşi düşürür Tükürük ifrazatını arttırır Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin çalışmasını düzenler Böbrek sancılarını keser, taşların düşürülmesine yardımcı olur Bağırsak kurtlarını döker Kanamaları durdurur Haşarat kaçırıcı olarak da kullanılır Fazla kullanılacak olursa; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yapar

Adaçayı : Mide ve bağırsak gazlarını giderir Mide bulantısını keser Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir Göğsü yumuşatır Astımdaki sıkıntıları geçirir İdrar ve ter söktürür Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir

Adamotu : Zehirli bir bitkidir Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır Rast gele kullanıldığında zararlı olur

Ahlat (Yabanarmudu ) : Meyveleri ishal keser Zehirli hayvan sokmalarinda, filizi ezilip yaraya sürülür

Ahududu : Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar Terletir ve idrar söktürür Kabızlığı giderir Vücuda dinçlik verir

Alıç : Asabi çarpıntıları giderir Sinir bozukluğunu geçirir Yüksek tansiyonu düşürür Aritmide kullanılır Uykusuzluğu giderir Kalbi kuvvetlendirir Damar sertliği ve göğüs nezlesinde faydalıdır

Altınotu : Herba Ceterachi İdrar söktürücü ve kabız etkileri vardır Basura karşı, haricen kullanılır

Amber : Ambra Grisea Kaşalot balığından elde edilir Kalbi kuvvetlendirir, iştah açar ve cinsel arzuyu artırır

Anason : Hazmı kolaylaştırır İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir Mide ve bağırsak gazlarını söktürür İdrarı arttırır Öte yandan kusmayı ve ishali keser

Anason : Kullanılan kısmi, meyvalari ve yapraklaridir Meyveleri tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve gölgede kurutulur Hazmi kolaylastirir Istahsizligi giderir Mide ve barsak gazlarini söktürür Idrar artirir Migren agrilarini keser Astim, nefes darligi ve bronsitte görülen sikayetleri giderir

Anason yağı : Oleum anisi Sinir sistemi uyarıcısıdır

Andız kökü : Radix Helenii Safra söktürücü, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı,kuvvet verici ve kurt düşürücüdür

Ardıç : Kozalaklari mavimsi siyah renklidir Yenir ve idrar söktürücü özelliktedir

Ardıç tohumu : Fructus Juniperi İdrar artırıcı, terletici, midevî ve antiseptik özellikleri vardır

Aslanağzı : Balgam söktürür Bronşitte rahatlık verir

Asma : Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur Vücuda kuvvet verir Sarılığı keser İshali durdurur

Aspir : Flos Carthami Romatizma ağrılarına karşı etkilidir Dahilen terletici, kurt düşürücü ve adet getiricidir

Ayı üzümü : Kuvvet verir İshali keser İdrar yollarını temizler İdrar söktürür Ateşi düşürür İdrar yollarındaki taşların düşmesine yardım eder Prostat büyümesinden kaynaklanan şikayetleri giderir

Ayrıkotu : Bitkinin etli kökleri çok eskiden beri üriner hastalıklarda kullanılan önemli bir halk ilacıdır Kökler mesane ve böbrek iltihapları dahil, mesanedeki tas ve kumları düşürmek için kullanılan iyi bir idrar söktürücüdür

Ayva : İshal ve dizanteriyi keser Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir İnce bağırsak iltihabını giderir Kanı temizler Çarpıntıyı dindirir
B

Badem : Aci bademin uçucu yagi, iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir Badem tohumlari, badem surubu hazirlanmasinda kullanilir Çocuklar için iyi bir müshildir Kremlerin terkibine girer Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir

Badem : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir Böbrek, mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir

Badem yağı : Oleum Amygdalae Dahilen müshil, haricen yumuşatı- cı ve yara iyi edici olarak kullanılır

Bakla : İdrar yollarını temizler Böbrek ağrılarını dindirir Böbrek iltihaplarını giderir Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur

Baldıran ( Ağuotu) : Nemli yerlerde yetişen, 1-2 metre boyunda zehirli bir bitkidirEv ilaçlarında kullanılmazTıpta, özellikle dişçilik alanında kullanılırAğrı kesici, spazm giderici ve siyatik, tetanoz ile epilepsi hastalıklarinin tedavisinde kullanılır

Balıkotu : Fructus Cocculi indici Dahilen kurt düşürücü, sara nöbetlerini azaltıcı olarak kullanılır Tehlikeli bir drogdur

Bamya : Meyvesi beş bölmeli,tohumları yuvarlak ve yeşilimtrak gri renkte bir sebze Faydalı bir sebzedir Yaş veya kuru olarak sarf edilir Konserveleri de yapılır Meyveleri müsilajlıdırKabızlık tedavisi ve barsakların düzenli çalışması için faydalıdır

Bamya çiçeği : Flos Hibisci Dahilen göğüs yumuşatıcı, lapa halinde haricen çıbanları olgunlaştırıcıdırKabızlığa karşı etkili ve zararsız bir drogdur

Banotu : Yumuşak tüylü, otsu bir bitki Gavur haşhaşı adıyla da bilinmektedirMeyve çok tohumlu ve bir kapakla açılıp tohumlarını saçan bir kapsüldürAltı türü vardır (Siyah Banotu) ile (Mısır Banotu) tedavi sahasında kullanılır Mısır Banotu Malatya civarında bulunmaktadır Bilhassa alkaloit endüstrisi için önemlidir Siyah Banotu hemen hemen bütün Anadolu ve Trakyada bulunur Meyvaları çanak yapraklar tarafından sarılan, kapak ile açılan bir kapsüldür Bu kapsül içinde gri esmer renkli, üzerinde küçük çukurcuklar bulunan çok miktarda tohum bulunurBitkinin kullanılan kısmı; yaprakları, kökü ve tohumlarıdır Yapraklar, bitki çiçekli iken toplanır ve kurutulur Tohumlar tamamen olgunlaştıktan sonra alınır, güneşte ya da 40-50 derecelik fırınlarda kurutulur Kuvvetli bir uyuşturucu ve ağrı kesicidir Bazi müshillerin tesir edebilmesini kolaylaştırır Bilmeden kullanıldığında zehirlenmelere sebeb olan bir bitkidir

Besbase : Rhizoma Polypodii Müshil, safra ve balgam söktürücü ve kurt düşürücü etkilere sahiptir

Bezelye : Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir

Biberiye ( Kuşdili otu) : 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitkiKuşdili olarak da bilinirYapraklar ve çiçeklerinden uçucu yağ, tanen, acı maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir Mide ve barsak uyarıcısı, idrar söktürücü ve safra artırıcı etkisi vardır Uçucu yağ, uyarıcı olarak haricen kullanılır Ayrıca hazımsızlığı giderir

Biberiye yağı : Oleum Rosmarini Haricen romatizma ağrılarını dindirici olarak kullanılır

Boru çiçeği ( çan çiçeği ) : Nefes darlığı , bronşit ve astımın sebep olduğu rahatsızlıkları giderir

Böğürtlen : Dikenli ve çalı görünümünde bir bitki Ekilmemis yerlerde, çit, yol ve hendek kenarlarında çok bulunurMeyva birçok meyvanın oluşturduğu bileşik küre biçimindedir Kullanılan kısımları yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır Yapraklar çiçek açmadan toplanır, gölgede kurutulur Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber; diş etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanılmaktadır

Brokoli : Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz Kadınlarda göğüs kanserini önler Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi

Buğday : Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur
C=Ç

Ceviz : Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir İshal ve dizanteriyi keser Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir Saç ve elleri boyamakta da kullanılır Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtti Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından bazıları şöyle sıralanıyor: Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur

Ceviz yağı : Juglandis regiae Müshil ve safra artırıcı olarak kullanılır

Civan Perçemi (Binbir yaprak otu, Kandil Çiçeği) : Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir Yara iyi edici bir özelliği vardır Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir

Çakşırotu kökü : Ferulae meifoliae Cinsel kudreti artırıcı olarak etkilidir

Çamfıstığı : Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur Ruhi çöküntüyü giderir Kalp hastalıklarında da faydalıdır

Çamsakızı : Terebenthina Communis Solunum ve idrar yolları hastalıklarında kullanılan etkili bir antiseptiktir

Çamtere-Bentin yağı : Oleum Terebinthinae Neft yağı olarak da tanınır Hari- cen romatizma ağrılarını giderici ve saçları besleyici olarak kullanılır

Çarpıntıları keser, migreni keserİdrar ve adet söktürür

Çekem : Fructus Visci albi Kabız, idrar artırıcı, kusturucu, kuvvet verici ve tansiyon düşürücü etkileri vardır Romatizma ağrılarında kullanılır

Çemen : Balgam söktürür Vücuda rahatlık verir

Çiğdem (Mahmur Çiçeği) : Bitkinin kullanılan kısmı tohumları ve yumrusudur İdrar söktürür, Kabızlığı giderir Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla kullanılmamalıdır Çiğdem tohumu ve yumrusundan hazırlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastalığına karşı kullanılmaktadır Daha çok ziraatta kullanılır

Çilek : Körpe ve bol sulu çilekler sistemi temizliyor Cilt sorunları olanlar için de iyi bir meyvedir Böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları için de birebirdir Ayrıca diş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor Çilekte yüksek oranda C vitamini bulunduğu gibi, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor Çilek C vitamini ihtiyacını karşılar Ayrıca bol miktarda potasyum içerir ve lifli besinler arasında önemli bir yer tutar Diyabetli hastalar, çileğe şeker ilave etmemek şaartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler

Çörekotu : İştah açar Vücuda kuvvet ve dinçlik verir Hazmı kolaylaştırır Mide ve bağırsak gazlarını söker Koklanacak olursa baş ağrısını keser

Çörekotu yağı : Nigellae sativae Haricen saç dökülmesi ve kepeğe karşı kullanılır

Çöven kökü : Radix Saponariae albae Tedavide nadiren kullanılır Bilhassa tahin helvası yapımında kullanılır İdrar ve balgam söktürücüdür
D

Dağçayı : Sideritis Uyarıcı, gaz söktürücü, iştah açıcı ve mide ağrılarını kesici özelliklere sahiptirler

Defne : Terletir, ateşi düşürür Vücuda rahatlık verir İdrar ve adet söktürür İştah açar Sinir ağrılarını dindirir

Defne yağı : Lauri expressum Romatizma ağrılarını dindirici ve vücut parazitlerini öldürücüdür Ayrıca, saç dökülmesini de önler

Defne yaprağı : Folium Lauri Terletici, antiseptik ve midevi etkilere sahiptir

Demirhindi : Pulpa Tamarindorum Müshil ve müleyyin bir etkiye sahiptir Hiçbir tahriş edici etkisi yoktur

Deniz Kadayıfı : Solunum ve hazım sistemi nezlelerini giderir Vücudu besleyici olarak da kullanılır

Deniz Yosunu : Metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor Troid hormonundaki dengesizlikleri engellen maddelir içeren su yosunu, metabolizmayı hızlandırıyor Ayrıca, B vitamini, kalsiyum ve çinko içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça karşı etkili

Dereotu : Bitkinin kullanılan kısmı meyveleridir Meyveler eylül sonunda toplanır ve gölgede kurutulur Meyvelerinde sâbit ve uçucu yağ, pektin ve azotlu bileşikler vardır Meyveler yatıştırıcı, mide ve bağırsak gazlarını önleyici olarak kullanılır Hazımsızlık ve hıçkırığa tesiri iyidir Yaprakları da yemek ve salatalarda kullanılır

Deve çökerten : Fructus Tribuli Taş düşürücü, idrar söktürücü ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır

Devedikeni : Ateş düşürür Terletir ve vücuda rahatlık verir

Domates : Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze C ve E vitaminleri içerir Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulunur Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkili 'Beta karotin'e yakın olan likopen içeriyor Likopen vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gösterdi Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az

Dut : Beyaz dut yaprakları idrar söktürür Vücutta biriken suyu boşaltır Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür

Dut meyvası : Fructus Mori nigri Meyvalardan hazırlanan şurup, gargara halinde, ağız ve boğaz hastalıklarına (pamukçuk) karşı kullanılır

Düğün Çiçeği : Kavak merhemi ile birlikte hâricen basura karşı verilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler



[E]

Ebegümeci : Göğsü yumuşatır Öksürük keser Mide bulantısı ve kusmaları önler Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir Dişeti hastalıklarını tedavi eder

Eğir kökü : Rhizoma Calami aromatici Gaz söktürücü, terletici ve antispazmotiktir Dahilen Prostat, haricen ise romatizma için kullanılır

Eğreltiotu : Barsak parazitlerine karşı çok eski târihlerden beri kullanılmaktadır Toz veya hulasa hâlinde alınır Tavsiye edilen miktardan fazla alınmamalıdır

Elma : Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar İki elma yerseniz, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler Sindirimi kolaylaştırır Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır

Enginar : Kandaki üre ve kolesterolü düşürür İdrar söktürür Kandaki şeker miktarını ayarlar Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikler

[F-G]

Fesleğen : Öksürüğü keser Baş dönmesini durdurur Arı sokmasında faydalıdır Ağız yaralarını tedavi eder Fesleğen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kaçırır

Fındık : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir Vücuda kuvvet verir Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar

Funda ( Süpürge Otu) : Bâzı türlerinin dalları ipek böcekçiliğinde askı olarak kullanılır Dalları çalı süpürgesi yapımında, ayrıca yakacak olarak kullanılır Genel olarak idrar yolları taşlarına karşı idrar söktürücü olarak kullanılır Funda ayrıca, ishal ve böbrek taşları tedavisinde kullanılır Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi çıban ve egzamada faydalıdır Zayıflamak için de kullanıldığı bilinmektedir

Gelincik : Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir Kan tükürme ve kusmayı önler Yanıkları iyileştirir

Ginseng : Ginseng Kalp kuvvetlendirici ve yorgunluğu gidericidir Cinsel gücü artırıcı etkileri vardır

Greyfurt : C vitamini bakımından çok zengindir Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur Kansere karşı koruyucu özellik taşır İştah açar

Gül : Gülden gülyağı ve gülsuyu elde edilir Gülyağı kozmetik ve parfümeride kullanılırGülyağının antiseptik (mikrop öldürücü) etkisi vardır Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir Göz kanlanmaları ve göz nezlesinde etkilidir Dâhilen ise hafif müshil etkilidir Gülsuyu ve gül reçelleri halk arasında yaygın olarak kullanılır

Gülhatmi : Balgam söktürür Vücuda rahatlık verir Nezle ve öksürükten kaynaklanan şikayetleri giderir Boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplarında kullanılır Barsak iltihaplarında etkilidir

Günlük : Gummi Olibanum Dahilen kuvvet verici, yatıştırıcı, kabız, idrar artırıcı, adet söktürücü, adet getirici ve romatizma ağrılarını dindiricidir

Günlük Ağacı : Ağacın yongaları kurutulur, günlük ve buhur olarak kullanılır Nefes darlığını giderir Tütsü olarak kullanılır

Güzelavratotu : Ağrı kesici ilaç yapımında kullanılır Ayrıca, mide, barsak, astım, kalp, sinir ve beyin hastalıklarının tedavisi için yapılan ilaçlarda da kullanılmaktadır

[H]

Halile ( Kara sarı) : Fructus Myrobalani Sarı halile müshil, Kara halile ise kabız olarak kullanılır Haricen ise yara iyileştiricidir

Hanımeli : Tıpta yaprakları gargara yapmak için, çiçekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar söktürücü ve kusturucu olarak kullanılır

Hardal tohumu : Sinapis nigrae Haricen lapası, yakısı ve banyosu yapılir Kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için kullanılır

Haşhaş : Bitkinin kullanılan kısımları ham meyvelerinin çizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmuş ham meyveler, yapraklar, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdırBilhassa hâricen kullanılan bâzı merhemlerin bileşimine girer ve ağrı dindiricidirBileşiminde toplanma zamanına göre değişen afyon alkaloitleri vardır Harici ağrı dindirici olarak, özellikle diş hekimliğinde kullanılır Tohumlarının yağı ise, tohumları soğukta tazyik edilmesi sûretiyle elde edilen yağdır Soğukta elde edilen yağın bileşiminde asitler az, sıcakta elde edilen yağın ise asitleri fazladır Soğukta elde edilen yağ, bâzı merhemlerin bileşimine girer Sıcakta elde edilen yağ, yemek yağı ve sanayide sabun yapımında kullanılır İçerdiği zehirli maddeli dolayısıyla, hekim kontrolü ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır

Hatmi : Ağız, boğaz ve dişeti iltihaplarını iyileştirir Bağırsak iltihaplarını giderir

Hatmi çiçeği : Flos Altheae Göğüs yumuşatıcı ve tahrişleri gidericidir

Havacıva : Radix Alkannae Kabız ve yara iyileştiricidir

Havuç : Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görülmüştür Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi

Havuç tohumu : Dauci carotae Midevi, gaz söktürücü, gebeliği önleyici ve cinsel gücü artırıcıdır

Hayıt : İdrar söktürür Sancıları keser Aybaşı kanamalarını düzenler Anne sütünü artırır Hazımsızlığı giderir Karın ağrısı ve ishali keser Ayak şişlerini indirir Akrep ve arı sokmalarında kullanılır

Hayıt tohumu : Agni-Casti idrar artırıcı, gaz söktürücü ve yatıştırıcıdır

Hindistancevizi : İdrar söktürür Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur Mide ağrılarını giderir

Hint yağı : Oleum Ricini İnce barsak üzerinde etkili olan ve tahriş yapmayan bir müshildir

Hodan : Bitkinin çiçekleri ve yaprakları kullanılır Fazla miktarda müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar taşır Yapraklar ve çiçekler ter verici, idrar ve balgam söktürücüdür Boğaz ağrılarına ve öksürüğe karsı kullanılır

Hurma : Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugüne dek kalp ve damar hastalıklarından korunmada elmanın sihirli gücü biliniyordu İsrailli bilimadamları kalbin gerçek dostunun hurma olduğunu kanıtladı İsrailli bilim adamları, hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar İsrail'de yapılan bir araştırmada, elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları, elmada daha fazla bakır ve çinko bulunduğunu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler Bilim adamları, düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler

Hünnap : Jujubae Göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, müshil ve kan temizleyicidir Şeker hastalığına karşı da kullanılır

Hüsnüyusuf : Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir İktidarsızlıkta da faydalıdır

[İ-I]

Ihlamur : Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılırIhlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır Kan dolaşımını düzenler

Isırgan : Dıştan tatbik edildiği zaman iç organlarda biriken kanı çeker Burun kanamalarını keser Balgam söktürür

Ispanak : Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili Ispanak içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına karşı etkili Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin yüzde 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkili Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor

İğde çiçeği : Flos Elaeagni Kabız, kuvvet verici ve antiseptiktir C vitamini deposudur Gribe karşı etkilidir

İncir : Bağırsakları yumuşatır Kabızlığı giderir Bronşit, öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır Enerji verir

[J-K]

Kabak : Tohumları (çekirdekleri) tenya ve kurt düşürücü olarak bilhassa çocuklarda kullanılmaktadır Tohumlar diş kabuklarından ayrılarak dövülür, şekerle karıştırılarak verilebilir Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde takriben 100 gr’dir Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder Pişirilen etli kısmı yiyecekten başka çıban ve şiş yerlere lapa olarak da tatbik edilir

Kafur : Camphora Sinir sistemi, solunum ve kalp üzerinde uyarıcı etkileri vardır

Kahve : Kahvede kafein alkoliti vardırKafeinin az miktarının damarları genişletmek sûretiyle uyarıcı etkisi vardırKalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, böbrek damarlarını genişleterek idrarı çoğaltır, solunumu hızlandırır Kanı beyne çekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerle zehirlenmelere karşı kullanılır Fazla miktarda alındığında uyarıcı etki fazlalaşır, kalbin çarpıntısını arttırır, kulakların uğuldamasına sebep olur

Kakao : Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi vardır Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür Fazla miktarı zararlıdır

Kakao yağı : Oleum cacao Basur memelerini, kadınların göğüslerindeki yara ve çatlakları yumuşatmak için haricen kullanılır

Kakule : Cardamomi İştah açıcı, gaz söktürücü ve midevi etkilere sahiptir Kahveye konur

Kantaron : Çayı kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü ve hazmı kolaylaştırıcı olarak verilir Ayrıca astım ve mide ağrılarında da faydalı olduğu bilinir

Karabaş Otu : Ağrıları dindirir Kalbe kuvvet verir Balgam söker Uyuşukluk giderir, zindelik verir

Karabaş yağı : Lavandulae Romanae Haricen ve dahilen antiseptik olarak kullanılır

Karabiber : Mideyi ısıtır iştah açar Hazmı kolaylaştırır Mide ve barsaklardaki mikropları öldürür Enerji verir Afrodizyak özelliği vardır

Karanfil : Mikropları öldürür Ağrıları dindirir Sinirleri uyarır Hazmı kolaylaştırır Koku giderir İştah açar

Karanfil yağı : Oleum Caryophylli Dişhekimliğinde antiseptik ve ağrı kesici olarak, dahilen ise gaz söktürücü olarak kullanılır

Karnabahar : Zihin yorgunluğunu giderir Afrodizyak özelliği vardır Sinirleri kuvvetlendirir İdrar söktürür Dalak hastalıklarına iyi gelir Şeker hastalarına faydalı olduğu bilinir

Karpuz : Vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek sıhhat ve zindelik kazandırır Ayrıca kemik gelişimine de yardımcı olur

Kasımpatı : Böcek öldürücü ilaç yapılır

Katırtırnağı : İdrar ve balgam söktürür Hazmı kolaylaştırır Böbrek ve safrakesesi taşlarının düşürülmesine yardım eder Mesane hastalıklarını tedavi eder Romatizmada faydalıdır Kabızlığı giderir Kalp hastalıklarında kullanılır

Kavun : Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri) de tıbbî olarak kullanılmaktadır Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüğe karşı (çekirdekleri suda, suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır Ayrıca kavun, sinirleri yatıştırır, böbreklerdeki kanı temizler, taşların düşürülmesine yardımcı olur Barsaklarda ülser ya da iltihab olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir

Kayın Ağacı : Avrupa kayınının tohumlarından elde edilen yağ, yemek yağı olarak margarin endüstrisinde kullanılır Kayın katranının distilasyonundan antiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir Bu da dıştan romatizma ve deri hastalıklarına karşı kullanılır Kabuklarının suda kaynatılmasıyla elde edilen su yüz lekeleri ve çilleri giderir

Kayısı : Çekirdeklerinden yağ elde edilir Etli meyvesi şeker, organik asitler ve C vitamini ihtivâ etmesi bakımından önemlidir Çekirdek içinden elde edilen yağ badem yağı yerine, yaprakları derelerde balıkları sersemleterek tutmak için kullanılır

Kaynanadili : Dizanteri ve ishali giderir

Kebabiye : Cubebae Solunum sistemi antiseptiğidir Belsoğukluğunda kullanılır

Keçiboynuzu : Olgun meyveleri gıda olarak kullanılır Kuru meyvelerin temizlenmiş unu bilhassa süt çocuklarının mide ve barsak bozukluklarında kullanılır Ayrıca göğsü yumuşatır ve balgam söker Sigara tiryakileri için faydalıdır

Kekik : Bedeni kuvvetlendirir Hazmı kolaylaştırır Kalp çarpıntısını keser Bağırsak iltihaplarını iyileştirir Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder Kandaki şeker miktarını azaltır

Kekik yağı : Oleum Thymi Dahilen safra artırıcı, kurt düşürücü ve ağrı dindirici, haricen ise antiseptik olarak kullanılır

Kenevir : Merkezî sinir sistemine etki eder, yatıştırıcı ve uyuşturucudur Hazım sistemine pek tesiri yoktur

Kereviz : Kerevizde B vitamini, demir ve kireç vardır Kereviz unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar söker, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri temizler Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma da da faydalıdır

Kereviz tohumu : Apii graveolentus Uyarıcı ve iştah açıcıdır Prostat için kullanılır

Kestane : Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay, ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır Meyvesi kasları kuvvetlendirir Kan dolaşımını düzenler Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir Kansızlığı giderir Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir

Keten tohumu : Semen Lini Müshil, sindirim sistemi iltihapları ve tahrişlerine karşı koruyucudur

Keten yağı : Oleum Lini Bezir yağı olarak bilinir Yara ve yanık tedavisinde kullanılır

Kına Ağacı : Ayak terlemesine engel olur Dolamada kullanılır Uyuz ve egzamaya iyi gelir Guatrın üzerine bağlanırsa fayda görülür Ağız yaraları ve deri çatlaklarını tedavi eder, saçları besler ve kuvvetlendirir

Kınakına : Ateş düşürür Sıtmayı tedavi eder Tifoda faydalıdır Ağır ve mikrobik hastalıkların nekahat devresini kısaltır Cilt kaşıntılarında faydalıdır İştah açar Kuvvet verir Kabızlığı giderir

Kısa mahmut : Chamaedrys midevi, uyarıcı, şeker hastalığına karşı etkilidir

Kızılcık : Kızılcık meyvelerinden ezme, marmelat, meyve suyu yapılır Kabız edici özelliği vardır Gıdâ olarak istifâde edildiği gibi kabukları ateş düşürücü olarak kullanılır

Kiraz : Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor Michigan eyaletinde yaşayanlar, bu yörede çok yetiştiğinden, bol bol kiraz yiyorlar Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin'' olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine dikkat çekiyor Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak söz konusu belişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediğini araştırdı Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle karşılaştırdı Sonuçta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu Nair'e göre, günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor

Kişniş : İştah açıcı, barsak gazlarını giderici, teskin edici, bas dönmesine karşı kullanılırFazlası zararlıdır

Kitre : Tragacantha Boğaz hastalıkları ve iltihaplarında koruyucudur

Kivi : Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır Potasyum bakımından da zengindirler Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler

Kudret narı : Momordicae charantiae Mide ve barsak ülserine karşı dahilen kullanılır Yara, çıban ve ekzemalarda haricen kullanılır

Kuşburnu : Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur Vücuda dirilik sağlar 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır Romatizma ağrılarını gideriyor Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor

Kuşkonmaz : Hazımsızlığa karşı etkili Antitoksit maddeler içeren bu sebze böbreği toksinlerden arıtıyor ve besinlerin hazmedilmesini kolaylaştırıyor

Alıntı Yaparak Cevapla

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler



[L]

Lahana : Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar Kandaki şeker miktarını düşürür Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir Astıma faydalıdır Bağırsak kanserine karşı etkili Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor

Lavanta : Lavanta çiçeği, kuvvet verici, idrar söktürücü ve romatizmaya karşı çay hâlinde kullanılır Çok iyi bir koku vericidir Hâricen yatıştırıcı olarak da kullanılır Parfümeri sanâyiinde kullanılan önemli bir bitkidir

Limon yağı : Oleum Limonis Uyarıcı ve koku verici olarak kullanılmaktadır

[M]

Mahlep : Pruni mahaleb Afrodizyak, balgam söktürücü, nefes darlığı ve prostat için, ayrıca şeker hastalığına karşı kullanılır

Mantar : Bağışıklık sistemini güçlendiriyor Özellikle Çinliler'in ilaç niyetine yedikleri bu sebze, bünyeyi hastalıklara karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Marul : Kemik erimesine karşı etkili Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor

Maydanoz : Salata ve yemeklerin süsü maydanozun nerdeyse deva olmadığı dert yok gibi A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfos ve mangan elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarını düşürüyor, görme gücünü ve anne sütünü artırıyor Bir demir deposudur Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir ve taşları düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesle uyanmamızı sağlar Anne sütünü artırır Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar Görme gücünü artıyor, kaynatılıp içiildiğinde ve cilde bu suyla pansuman yapıldığında sivilcelere iyi geliyor Kaynatılan maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor Kaynatılıp sirke ile saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor

Mazı : Yaprakları siğilleri yok etmekte kullanılır Kozalağından barsak kurdu düşürücü ilaç yapılır Gebe kalmayı önlemek için kullanılır Bazı zehirlenmelerde panzehir olarak kullanıldığı bilinir Basur memelerinde de faydalıdır

Melekotu : Kan dolaşımını düzenler Terletir Kurutulmuş melekotu dövülüp başa sürülecek olursa bitleri öldürür Astım nöbetlerine faydalıdır

Melissa : Yapraklar yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sâhiptir Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir Hafıza zayıflığına faydalıdır Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri keser Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır Daha çok çay hâlinde kullanılır

Menekşe : Bitkinin çiçekli dalları idrar söktürücü, bâzı deri hastalıklarında kan temizleyici olarak ve romatizmaya karşı kullanılır

Menengiç : Terebinthina Chia Dahilen idrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır

Mersin : Meyveleri yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarak kullanılır

Mersin yağı : Oleum Myrti Dahilen bronşit, verem ve belsoğukluğu gibi hastalıkların tedavisinde ve şeker hastalığına karşı kullanılmaktadır

Meyankökü : Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır Öksürük ve balgam söktürür Yüksek tansiyonu düşürür

Mısır : Yüzde 183 gibi yüksek oranda lif içeriyor Mısırın içeriğindeki yüksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yükseltir İçinde protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur

Mısır püskülü : Stylus Maydis İdrar söktürücü ve taş düşürücüdür

Mine Çiçeği (Güvercin otu) : Tıbbî olarak, kabız edici, teskin edici etkisi vardır Baş ve mafsal ağrılarını dindirir Yorgunluğu ve uykusuzluğu giderir

Muskat : Myristicae Gaz söktürücü ve antiseptik olarak bilhassa karın ağrıları için kullanılır

Muz : Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir Potasyum krampları önler

Mürsafi : Gummi Myrrihae Antiseptik ve uyarıcıdır Bilhassa solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır

[N]

Nane : Yapraklari çay hâlinde yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, bulantıyı giderici olarak kullanılır Bunun yanında çeşitli ilâçların terkibinde kullanıldığı gibi, yaprakları çiğ veya kurutulmuş olarak yemeklere konur Nâne esansı, çok miktarda zehir etkili olmasına karşılık az miktarı mîde ağrılarına ve bulantılara karşı kullanılabilir Nâne uçucu yağı da oldukça fazla kullanılan bir yağdır

Nane yağı : Menthae Piperitae Hafif antiseptik, ferahlatıcı, koku verici ve mide bulantılarını giderici olarak kullanılır

Nar : Vücudu kuvvetlendirir İshali keser Burun poliplerine faydalıdır Şerit düşürür Kalbi kuvvetlendirir Mide, bağırsak hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır

Nazarotu : Ekzama, basura karşı ve tütsü olarak kullanılır

Nergis : Kusturucu ve ishal etkilidir Kurutulmuş çiçekleri yatıştırıcı , müshil ve ateş düşürücü olarak çay hâlinde kullanlır

Nilüfer : Kökleri kabız edicidir Beyaz nilüferin çiçekleri, yatıştırıcı ve uyuşturucudur

Nohut : Vücudu kuvvetlendirir Anne sütünü arttırır

[O-Ö]

Oğulotu : Folium Melissae Yatıştırıcı, midevi, terletici ve antiseptiktir

Okaliptus : Özellikle solunum yolu hastalıklarında kullanılırÖksürüğü keser, boğaz ve burun iltihaplarını giderir İdrar yollarını temizler Hâricen deri üzerine sürülmek sûretiyle antiseptik olarak da kullanılır Ökaliptus yaprakları doğrudan doğruya kaynatılarak kullanıldığı gibi, yağının tıpta da pekçok faydaları vardır İlâç olarak veya kaynatma ile buğu, koku hâlinde de kullanılır Yapraklar nefes darlığı, kabız, balgam söktürücü olarak, haşere sokmalarına, her nevî ateşlenmeye, nezle, nevralji, bronşit, romatizma, şeker, üremi gibi hastalıklarda, yağ veya ekşitilerek sirke, toz sabun, pudra ve mâcun şeklinde kullanılır

Okaliptüs yağı : Oleum Eucalypti Antiseptik olarak haricen kullanılır

Ökseotu : Kalbin atışlarını arttırır Damar kireçlenmelerinde faydalıdır Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler

Eski 10-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler



[P-R]

Pancar : Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar Kansızlığı giderir Şeker hastalığı ve vereme karşı korur Mide ve barsakları kuvvetlendirir Sinirleri yatıştırır

Papatya : Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulurÇay hâlinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir Boyar madde olarak da kullanılır

Patates : Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler Yorgunluğa karşı birebirdir Bol miktarda C vitamini ve protein içerir Halsizliğe karşı etkili Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin açısından en zengini 100 gram patateste 80 kalori, 2 gram protein, 17 mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53 mg fosfor, 20 mg C vitamini var Yılın hiçbir zamanı bulmakta da güçlük çekmezsiniz Her zaman söylenir, bir kez daha söylense sorun olmaz; patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir Yine kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25’ini kaybediyor Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya da az suda pişirmek gerek

Patlıcan : Kansızlığı giderir Karaciger ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar Kilo vermeye yardımcı olur Böbrek yanmaları ve ağrılarını keser Sinirleri yatıştırır Kalp çarpıntılarını giderir Cilt hastalıkları, şeker, mide, barsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar yememelidir

Pelinotu : Herba Absinthii Midevi, ateş düşürücü, adet getirici etkileri vardır

Pırasa : İdrar söktürür Mide rahatsızlığına iyi gelir Kabızlığı giderir Basur memeleri için faydalıdır Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur

Portakal : Antioksidantlar ile dolu bir meyve Kanseri önleyici olarak bilinen bütün maddeleri içeriyor Ayrıca bol miktarda C vitamini içeriyor Kilo almaya engel olur Kandaki kolestorolü düşürürVucüdun C vitamini, potasyum, protein, B ve E vitaminleri ile kalp hastalıkları ve antikanserojen maddeler ile kanser riskini azaltıyor, kolestorolü düşürüyor

Rezene : Foeniculi Midevi, gaz söktürücü ve süt artırıcıdır

[S-Ş]

Safran : Sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, âdet söktürücü, koku ve renk verici olarak kullanılırFazla miktarda kullanılmamalıdır Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır

Salatalık : Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler Salatalık kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor

Salep : Öksürük ve bronşite faydalıdır Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar Zihni çalıştırma gücünü arttırır

Sandalos : Sandaraca Haricen ve dahilen romatizma ağrılarını dindirici olarak etkilidir

Sarı kantoron : Herba Hyperici Dahilen antispazmotik, kabız, yatıştırıcı, haricen ise antiseptik ve yara iyileştiricidir

Sarısabır : Aloe Kalın barsağa etkili bir müshildir

Semizotu : Mide ve barsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır Kanı temizler Şeker hastalığında susuzluğu giderir Uykusuzluk, sinir ve zihin yorgunluğunda faydalıdır

Servi kozalağı : Cupressi Çocukların gece işemelerinde, haricen basura ve kokulu ayak terlemelerine karşı kullanılır

Sığla yayı : Styrax Liquidus Haricen antiseptik, yara iyi edici ve anti paraziter olarak kullanılır

Sinameki : Memleketimizde çok kullanılan müshil ilâcıdır Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz

Soğan Ve Sarımsak : Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili Soğan içerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor Newcastle'da yapılan araştırmalar, düzenli bir şekilde soğan yiyenlerin damarlarının tıkanma riskinin azaldığını gösteriyor

Soya : Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir Soya, içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde içerir ve buda kadın bünyesi için son derece yararlıdır Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini çok arttırır

Sumak : Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca boğaz ve diş etleri hastalıklarında gargara hâlinde kullanılır Sumak meyveleri de tanen, uçucu yağ ve organik asitler ihtivâ eder Baharat olarak çok kullanılır

Susam : Nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır

Susam yağı : Oleum Sesami Dahilen müshil olarak etkilidir Şeker hastalığına karşı da kullanılır

Şahtera : Herbe Fumariae İdrar artırıcı, yatıştırıcı, zayıflatıcı ve tansiyon düşürücüdür

Şebboy : Tohumları kalp üzerine etkili bileşikler taşırAyrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi vardır

Şeftali : Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür Meyvesi hazmı kolaylaştırırİdrar yollarını temizler Bol miktarda idrar söktürür Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır

Şeytantersi : Gummi Asa foetida Sinir sistemi yatıştırıcısı, hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücüdür

[T]

Taflan : Yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak kullanılırTaze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir Kurutulmuş meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılırTâze meyveleri taş düşürücü olarak da kullanılmaktadır

Tarçın : Ruhi sıkıntıları giderir Sürmenajda faydalıdır Kalbi kuvvetlendirir İştah açar, hazmı kolaylaştırır

Tarçın yağı : Oleum Cinnamomi İştah açıcı ve midevi olarak dahilen kullanılır

Tere : İştah açar Hazmı kolaylaştırır Bronşları temizler, öksürük söktürür İdrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler Kanser, anemi ve lif hastalıklarına karşı etkili Tere kanserle savaşan sebzelerin arasında olduğu gibi aynı zamanda en fazla kalsiyum, demir ve folik asit içerenlerin başında geeliyor Tere gibi yeşil sebzeler yiyen kadınların, life ilişkin hastalıklara yakalanma riskleri daha az

Turp : Böbreklerdeki mikropları öldürür Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur Karaciğer şişliğini indirir Sarılıkta faydalıdır Safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler

Eski 10-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

A&Quot;Dan Z&Quot;Ye Şifalı Bitkiler



[U-Ü-V]

Üvez : Özellikle bir şeker olan üvez şeker hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir Yine meyveleri idrar söktürücü, kadınlarda âdetleri kolaylaştırıcı etkilere sâhiptir Meyveler C vitaminince zengindir Yapraklarının çayı şeker hastalığına karşı kan şekerini düşürücü olarak kullanılmaktadir Zararsızdır

Üzerklik : Bağırsak kurdundan prostata, hemoroitten karın ağrısına pek çok hastalığa iyi gelmektedir

Üzerklik tohumu : Semen Pegani Kurt düşürücü, adet söktürücü, uyuşturucu, terletici ve yatıştırıcıdır

Vişne : İshali keser Ateşi düşürür İdrar söktürür Vücuda rahatlık verir

[Y]

Yaban gülü : Kabız edici, idrar söktürücü olarak, böbrek ve safra taşlarına karşı kullanılır C vitamini yönünden zengin olduğu için de bâzı bölgelerde marmelât yapımında kullanılır

Yasemin : Çiçeklerinden hazırlanan çay göğüs yumuşatıcı ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılır

Yenibahar : Damar sertliğini önler Hazmı kolaylaştırır Mide ve bağırsak gazlarını giderir

Yeralması : Şeker hastaları için faydalıdır Besleyicidir Vücudun direncini arttırır Kabızlığı giderir

Yılan yastığı : Ateşi düşürür Terletir, vücuda rahatlık verir Sinirleri uyarır

Yosun : Haşlaması barsak kurtlarını döker Saçlar yikanırsa kuvvetlendirir

Yulaf : Çocukların hazım güçlüklerini giderir Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir Kandaki şeker miktarını azaltır

[Z]

Zahter : Saturejae hortensis Şeker hastalığına karşı kullanılır

Zencefil : İştah açar Kusmayı önler Bağırsak bozukluklarını giderir

Zerdaçal : Mîdevî ve gaz söktürücü etkiye sâhiptir

Zerdeçal : Curcuma longae Midevi, gaz söktürücü ve safra artırıcıdır

Zeytin : Zeytinyağı, safrayı artırır Karaciğeri çalıştırır Karaciğer ağrılarını keser Sarılıkta faydalıdır Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür Kandaki şeker miktarını düşürür Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur

Zulumba : Rhizoma Zedoariae İştah açıcı, uyarıcı, idrar artırıcı, balgam ve gaz söktürücüdür

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.