![]() |
Panik Atak Ve Panik Bozukluk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Panik Atak Ve Panik Bozukluk![]() PANİK ATAK ve PANİK BOZUKLUK Konu İçeriği Tanımı Panik Bozukluk Belirti Listesi Panik Bozukluğun Gidişatı ve Şiddeti Panik Bozukluk Hakkında Genel Bilgiler Panik Bozukluğun Nedenleri Panik Atağın Kişi Üzerinde Etkileri Tedavi Yöntemleri Negatif Düşüncelere Karşı Alternatif Düşünce Üretme Örnekleri Panik Nöbetler Sırasında Ne Yapılmalı? Solunum ve Gevşeme Egzersizleri ![]() Tanımı Halk arasında yaygın olarak panik atak olarak bilinmekle birlikte bu sendromun asıl adı panik bozukluktur ![]() ![]() ![]() ![]() Panik bozukluk hemen her zaman bir panik nöbet geçirilmesi ile başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak panik nöbet geçiren herkes panik bozukluğa yakalanmaz ![]() ![]() Panik bozukluğa sürükleniş sürecini destekleyen ikinci aşama, kişide bu nöbetlere dair aşırı zihinsel meşguliyet ve bu nöbetlerin tekrar yaşanabileceğine dair derin endişeler gelişmesidir ![]() ![]() Her hastada olmasa da bir çok hastada üçüncü aşama olan kaçınma dönemi de tabloya eklenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Panik Bozukluk Belirti Listesi Her panik bozukluğa sahip birey aynı belirtilere sahip değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Panik Bozukluk Belirti Listesi 1 ![]() Bedende gerçekten yaşanan, ama olduğundan abartılı ve yüksek algılanan duyumlardır ![]() - Hızlı ve şiddetli kalp atışları, - Düzensiz kalp atışları ve göğüste sıkışma hissi, - Tansiyonun yükselmesi, başta basınç ve boyunda gerginlik hissi - Her tarafta sıcaklık hissetmek - Hızlı nefes alıp verme - Göğüste basınç - Hava açlığı nefes alma zorluğu - Ağız kuruluğu - Boğazda yumruk hissi - Ellerde titreme - Diz ve bacaklarda güçsüzlük veya esneklik - Ellerde, ayaklarda ve yüzde karıncalanma - Avuç içlerinde terleme - Soğuk ve ıslak eller - Kısmen felce uğramışlık duygusu - Baş dönmesi, sersemlik, göz kararması - İç titremesi, titreme duygusu - Bayılacakmış hissi - Bulantı veya ishal - Ani şiddetli mide gazı ve midede basınç hissi - Mideye bir şey çöküyor ya da yanma hissi -- Midede titreme, heyecan - Bulanık görme - Açık olarak (net olarak) düşünememe - Gerçek dışılık hissi (rüyada gibiyim) - Çevreyi ya da bedeni değişmiş algılama hissi ![]() - Ve diğer belirtilerdir ![]() 2- Düşünce Belirtileri: Düşünce belirtileri yukardaki fiziksel belirtilere ve algılara eşlik eden kötümser yorum ve inançlardır ![]() -Ölmek üzereyim ![]() -Aklımı yitirmek üzereyim ![]() -Kontrolümü kaybediyorum ![]() -Bu hiç bitmeyecek ![]() -Diğer insanlar benim aklımı kaçırdığımı düşünecek ![]() -Ben gerçekten korku içindeyim ![]() -Kalp krizi geçiriyorum ![]() -Kendimden geçmek üzereyim ![]() -Buradan çıkmam mümkün olmayacak ![]() -Diğer insanlar ne düşünecek bilemiyorum ![]() -Bana ne olduğunu anlamıyorum ![]() -Ben hep böyle kalacağım ![]() -Midemdekileri çıkartmak üzereyim ![]() -Beyin tümörüm olmalı ![]() -Nefes alamayıp öleceğim ![]() -Tıkanma yüzünden öleceğim ![]() -Aptalca davranışlar sergileyeceğim ![]() -Kör olacağım ![]() -Birisine zarar vereceğim ![]() -İnme inecek, felç olabilirim ![]() -Çığlık atacağım ![]() -Saçmalayacağım ya da komik konuşacağım ![]() -Rezil olacağım ![]() -Korkudan felç olacağım ![]() -Bende gerçekten fiziksel bir problem var ![]() -Nefes almam mümkün olmayacak ![]() -Çok kötü bir şey olacak; olay çıkaracağım ![]() - ve diğerleridir ![]() 3-Kaçınma Belirtileri: -Tek başına kalamıyorum ![]() -Tek başına evden uzaklaşamıyorum ![]() -Berbere, kuaföre gidemiyorum ![]() -Diş hekimine gidemiyorum ![]() -Alışveriş merkezlerine gidemiyorum ![]() -Restaurantta yemek yiyemiyorum ![]() -Tiyatroya, sinemaya gidemiyorum ![]() -Pazara çıkamıyorum ![]() -Kalabalık yollarda yürüyemiyorum ![]() -Spor yapamıyorum ![]() -Denize giremiyorum ![]() -Toplantıya gidemiyorum ![]() -Yolculuğa çıkamıyorum ![]() -Köprüden geçemiyorum ![]() -Tünelden geçemiyorum ![]() -Evden uzağa gidemiyorum ![]() -Tek başına otomobil kullanamıyorum ![]() -Tek başına parka gidemiyorum ![]() -Tek başına alışverişe gidemiyorum ![]() -Trende seyahat edemiyorum ![]() -Asansöre binemiyorum ![]() -Otobüste seyahat edemiyorum ![]() -Metroya binemiyorum ![]() -Uçak ile seyahat edemiyorum ![]() -ve diğerleridir ![]() ![]() ![]() 4- Beklenti Endişesi ve İlişik Belirtiler, Bu belirtiler duygusal belirtiler olarak da tanımlanabilir ![]() ![]() - gün içinde sık sık nedensiz endişeli olma hali, - sık sık nedensiz huzursuz ve gergin olma hali, - sık sık nedensiz öfkeli olma hali, - ve diğer duygusal sıkıntılar, duygusal oynamalar yaşama halidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Panik Atak Ve Panik Bozukluk![]() Panik Bozukluğun Gidişatı ve Şiddeti Aslında panik bozukluğun hem gidişatı hem de şiddeti üzerine açık bir tasnif ya da sınıflandırma yapılmamıştır ![]() ![]() Öncelikle her panik atak geçiren kişi panik bozukluğa yakalanmış sayılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Panik bozukluğa yakalanmış kişilerden bazıları, ya tedaviye ya da tam olarak belirlenemeyen başka etkenlere bağlı olarak çabuk iyileşebilirler ![]() ![]() ![]() Bize göre, panik atağın şiddetini, yaşanan nöbetlerin ya da diğer belirtilerin şiddetinden çok sürenin uzunluğu belirler ![]() ![]() ![]() ![]() Panik Bozukluk Hakkında Genel Bilgiler Farklı istatistiksel çalışmalara göre panik bozukluğun genel olarak nüfustaki yaygınlığı, dünyanın her yerinde aynı yaygınlıkta olmayarak %3- 6 arasında değişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Panik bozukluk, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülebilmekte, ama son gözlemlere göre bu fark giderek kapanmaktadır ![]() İlk panik ataklar en çok delikanlılık çağında, 17-25 yaş gurubunda ortaya çıkmakta, ama panik bozukluğa 25-40 yaş gurubunda daha çok rastlanmaktadır ![]() ![]() ![]() Panik Bozukluğun Nedenleri Hastalığın açık, bilinir ve tek bir nedeni yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Panik Atağın Kişi Üzerinde Etkileri Panik atak çok gürültülü ve şiddetli fiziksel belirtilere neden olmasına rağmen, örneğin şiddetli kalp atımları, ani yükselen ya da düşen kan basıncı vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Panik bozukluk, kişinin psikolojik kurgusuna yerleşmeye başladığı andan itibaren bir çok davranış ve tutumu etkiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Panik Atak Ve Panik Bozukluk![]() Tedavi Yöntemleri Bu bölüme kadar anlatılanlardan da anlaşılacağı gibi, panik atak tedavisinde en önemli nokta 'erken tanı ve erken tedavidir' ![]() Hastalığın kronikleşmesi hem hastalığın verdiği hasarları artırmakta hem de tedaviyi zorlaştırmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tedavi için erken başvuruda bulunulursa panik bozukluk 4-6 ay içinde % 100 e yakın bir başarı oranı ile tedavi edilebilir ![]() ![]() ![]() Tedavi Yöntemleri Panik atak tedavisinde 3 temel araç ya da yöntem vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- İlaç Panik atak tedavisinde temel ilaçlar antidepresanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Antidepresanların çoğu zararsız olan bir çok yan etkileri olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeşil reçeteli olan ve olmayan anksiyolitikler ( sıkıntı, endişe gidericiler ) de tedavide kullanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Terapi Psikoterapi, yani sözel yardım, panik bozukluk tedavisinde daha ilk adımda başlar ![]() ![]() ![]() Bir çok terapi yöntemi olmakla birlikte panik bozuklukta en geçerli terapi yöntemlerinin kognitif terapi ve davranış terapisi kombinasyonu olduğu genel kabul görür ![]() ![]() ![]() ![]() Negatif Düşüncelere Karşı Alternatif Düşünce Üretme Örnekleri Aşağıda panik atağın bizde ortaya çıkardığı bazı olumsuz düşünce kalıplarını ve bunların alternatiflerini bulacaksınız ![]() ![]() Olumsuz düşünce: Örneğin efor sırasında, "kalbim hızlanıyor kalp krizi geçirebilirim ” Alternatif düşünce 1: Efor sarf edilen bir iş sırasında bedenim hızlandığı için nefesimin ve kalbimin hızlanması normaldir ![]() Alternatif düşünce 2: Bu hızlanma her insanda olur ve bu kalp krizine yol açmaz ![]() Alternatif düşünce 3: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce: "Ataklarımın şiddeti azaldı ama bunu başarı olarak görmüyorum ![]() ![]() Alternatif düşünce 1: Hastalığın azalarak iyileştiği, bir günde iyileşme olmadığı söyleniyor ![]() ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce: “Panik atak sırasında kalp krizi geçireceğim” Alternatif düşünce 1: Daha önce de bu hisse kapılmıştım ama gerçek çıkmadı ![]() ![]() ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce: "Ya aşırı stresten bayılırsam?" Alternatif düşünce 1: Daha önce stres ve endişeden hiç bayılmadım ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce: "Ya panik atak yaşarsam?" Alternatif düşünce 1: Eğer panik nöbet geçirirsem daha önce de olduğu gibi atlatabilirim ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce: "Ya yemeğin orta yerinde ayrılmak zorunda kalıp konukların da akşamını zehir edersem?" Alternatif düşünce 1: Büyük bir olasılıkla ayrılmak zorunda kalmam ama kalırsam da onlar beni anlar ve desteklerler ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce : "Ya korkudan, panikten ölürsem" Alternatif düşünce 1: Şimdiye kadar kimse panik ataktan ölmemiş, ilk ölen ben olmam herhalde ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce: " Kontrolümü kaybedip kendimi utanç verici bir duruma düşüreceğim ![]() Alternatif düşünce 1: Paniğe kapıldığımda biraz kafam karışıyor, ama hiç kontrolümü kaybetmedim ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce: " Kapana kısılmış gibi hissedeceğim ![]() Alternatif düşünce 1: Hep seçeneklerim vardır ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce: "Nefes alıp verişim aşırı hızlanırsa bayılabilirim ![]() Alternatif düşünce 1: Nefes alıp verişimi yavaşlatabilir, kontrol altına alabilirim ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olumsuz düşünce:" Delireceğimden eminim ![]() Alternatif düşünce 1: Deli olmak çok farklı bir şey ![]() ![]() Alternatif düşünce 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Panik Nöbetler Sırasında Ne Yapılmalı? -Öncelikle solunum düzenlenmeli ve ve beden gevşetilmelidir ![]() -Panik nöbetin panik nöbet olduğundan şüphe edilmemelidir ![]() -Negatif kaygı üretici düşünceler durdurulmalı ve alternatifleri ile değiştirilmeye çalışılmalıdır ![]() -Dikkati bedenden uzaklaştırmaya çalışılmalıdır ![]() ![]() ![]() -Panik nöbetin kısa bir süre sonra kendiliğinden geçeceğinden şüphe edilmemelidir ![]() -Yalnız isek sevdiğimiz insanlar ya da dostlarımız yardım isteğinden çok sohbet amacıyla aranmalıdır ![]() -Panik nöbet geçirildiğinde yapmakta olduğumuz iş bırakılmamalıdır ![]() ![]() ![]() -Pozitif imajinasyonlar, sevdiğiniz yerler, ortamlar, durum ve kişilerin hayal edilmesi gibi, bir hastane acil servisinde olduğumuzu hayal etmekten daha iyi olacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Panik Atak Ve Panik Bozukluk![]() Solunum ve Gevşeme Egzersizleri Bu egzersizler hem panik nöbet durumunda, hem de stres ve gerginlik durumlarında uygulandığında çok yardımcı olmaktadır ![]() Panik ve stres durumları, hem bedenin hem ruhun birlikte yürüttüğü reaksiyonlar dizisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bedeni Kontrol Etme Yolunda Birinci Basamak: Solunum Kontrolü, Nefes Almayı Öğrenmek - Endüstrileşmiş ve şehirleşmiş toplumlarda yaşayan insanların büyük çoğunluğunun akciğerlerinin dörtte birini veya beşte birini kullandıkları saptanmıştır ![]() ![]() ![]() - Nefes alma egzersizine başlamadan önce sağ avucunuzu göbeğinizin üstüne , sol elinizi göğsünüzün üstüne koyun ve gözlerinizi kapatın ![]() - Burnunuzdan derin bir nefes alın; bu sırada sol eliniz biraz yükselecektir ![]() ![]() - Bu pozisyonda nefesinizi 5 sn ![]() ![]() ![]() ![]() - Panik nöbet sırasında bu egzersizi en 8-10 kez tekrarlayın ![]() Relaksasyon- Gevşeme Egzersizleri Gevşeme egzersizleri basit ve pratik bir şekilde yapılabilir, bunun yanısıra derinleme gevşeme egzersizleri de vardır ![]() ![]() Uygulama Mümkünse uzanın ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin; - Yumruklarınızı kuvvetle sıkın ![]() - Alnınızı kırıştırın ![]() - Gözlerinizi sıkıca yumun ![]() - Omuzlarınızı sıkın, boynunuzu gerin ![]() - Ayaklarınızı baldırlarınızı gerin ![]() - Karın kaslarınızı kasın ![]() 3 Sn ![]() ![]() ![]() Panik nöbet sırasında da 8-10 kez gevşeme egzersizi yapın ![]() ![]() Panik Nöbetlerin Görüldüğü Diğer Hastalıklar Panik atakların ortaya çıkması kişinin her zaman panik bozukluğa yakalandığı anlamına gelmez, hatta hiç bir psikiyatrik sorunu olmayan kişiler de bir veya birkaç kez panik nöbet geçirebilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() Fiziksel nedenli bir çok hastalıkta da anksiyete ve panik nöbetler görülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dipnot ![]() Panik nöbetlerin organik bir hastalıkla birlikte olduğu durumlar bazen hasta için karışıklık yaratabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Panik Atak ve Anksiyete Dostları Derneği |
![]() |
![]() |
|