Karnabahar-Sebze |
08-06-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Karnabahar-SebzeKarnabahar-Sebze Lahanaya çok yakın akraba olan karnabahar lezzetli ve sevilen bir kış sebzesidir Aslında, botanik açısından başlı başına bir bitki türü değil çok eskiçağlarda yabani lahanadan insan eliyle türetilmiş bir çeşittir Bugün sebze olarak yararlandığımız lahananın da atası olan yabani lahana anayurdu Akdeniz kıyılarından alınarak dünyanın çeşitli yerlerine götürülmüş ve sebze olarak yararlanılan pek çok çeşidi geliştirilmiştir {bak Lahana) Avrupa'ya ilk kez Kıbrıs ve Girit'ten yayıldığı sanılan karnabahar ülkemizde en çok Ege Bölgesi'nde yetiştirilir Karnabaharın lahana yaprağına benzeyen iri yaprakları toprağın yüzeyinde rozet biçiminde öbekler oluşturur Yaprakların en ortasında etlenerek birbirine bitişmiş ve sıkı bir baş biçimi almış beyaz renkli çiçek kümesi yer alır İşte karnabaharın sebze olarak yenen bölümü bu çiçek kümesidir Karnabahar aslında ikiyıllık bir bitkidir İlk yıl, çiçekleri toplanmayıp yerinde bırakılırsa ertesi yıl meyve ve tohuma dönüşür Protein ve C vitaminince zengin bir ürün olan karnabahar değerli bir besindir Çeşitli iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayabilen bu bitki en çok tohumdan yetiştirilir Bunun için tohumlar önce yastıklara ekilir, 57 hafta sonra gelişen fideler asıl yerlerine aktarılır Hasat erkenci çeşitlerde dikimden 7090 gün, geç çeşitlerde ise 100120 gün sonra yapılır Karnabahar çiçekleri güneş ışığının etkisiyle kolayca sararıp, kirli bir renge dönüştüğü için genellikle hasat edilene kadar üzeri yapraklarla örtülerek korunur
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|