Donuk Zekalılığa Karşı Yumurta |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Donuk Zekalılığa Karşı YumurtaÇocuklar günde en az bir yumurta tüketsin Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr Tülin Aksoy, zihinsel gelişim için 1-5 yaş grubu çocukların günde en az bir yumurta tüketmesi gerektiğini söyledi Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Tülin Aksoy, 1-5 yaş grubu çocukların günde en az bir yumurta tüketmesi gerektiğini söyledi Protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yumurtanın, özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıdığını belirten Aksoy, yumurtanın donuk zekalılığı önlediğini vurguladı PROTEİN DEPOSU Yumurtanın adeta bir protein deposu olduğunu belirten Doç Dr Aksoy, "Özellikle gelişme çağındaki çocukların, gençlerin yumurtaya çok ihtiyacı var Yeterli proteini alamayan çocuklar, beyinsel ve zihinsel olarak gelişemez Yüksek proteinin yanı sıra vücut için gerekli tüm vitamini, mineral ve aminoasitleri içeren yumurta, kalori miktarının düşüklüğü ve doymamış yağ oranlarının oldukça az olmasıyla tanınıyor" dedi ENERJİ VERİYOR Yumurtada gözlerin gelişimi için gerekli olan karotenoidin de bulunduğunu belirten Aksoy, yumurtanın ayrıca okul çağı çocuklarının öğrenme düzeyini etkilediğini söyledi Yumurtanın, öğrenme geriliği anlamına gelen donuk zekalılığın da önüne geçtiğini ifade eden Aksoy, "En sağlıklı gıda olarak bilinen yumurta, ayrıca kas gelişimine katkı sağlıyor, enerji ve tokluk hissi veriyor" diye konuştu TÜKETİM ÇOK AZ Sağlık için çok faydalı olmasına rağmen Türkiye'de yumurta tüketiminin çok az olduğu anlatan Doç Dr Tülin Aksoy, Türkiye'de kişi başı yumurta tüketimi yıllık 110 ? 130 civarında Oysa kişi başı yumurta tüketimi Avrupa ülkelerinde 200-250, ABD'de 300, Japonya'da 360 civarında Türkiye gibi genç nüfusu çok fazla olan bir ülkede kişi başı yumurta tüketiminin yılda en az 200 olması gerekiyor" dedi PAZARDAN ALMAYIN Yumurtanın tüketimiyle ilgili de önemli uyarılarda bulunan Doç Dr Aksoy, pazardan yumurta alınmamasını tavsiye etti Yumurtanın sıcak ortamlarda bozulmaya müsait bir gıda türü olduğunu anlatan Aksoy, pazarda satılan yumurtanın bozulabileceğini ve kalitesinin düşebileceğini söyledi Aksoy, ayrıca yumurtanın tek başına tüketiminin daha sağlıklı olduğunu vurguladı |
|