![]() |
Sigaranın Yoksunluk Etkileri Ne Zaman Geçer? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sigaranın Yoksunluk Etkileri Ne Zaman Geçer?Sigarayı bırakınca nikotin almamaya bağlı yoksunluk belirtileri, hafif veya şiddetli olarak ortaya çıkmaktadır ![]() Amerikan Psikiyatri Birliği nikotin kullanımının birden bırakılmasının veya kullanılan nikotin miktarının azaltılmasının ardından 24 Saat içinde şu sekiz bulgudan en az dördünün ortaya çıkmasını öngörmüştür:
Sigara içen aslında ateşi ağzına almaktadır ![]() Bunların dışında kişide ağrılar, sızılar ve kramplar ortaya çıkabilir ![]() Bu belirtilerin hepsinin her insanda olmayacağını bilelim ![]() ![]() ![]() ![]() Sigarayı bırakmaya ait şikayetler, sigara kesildikten sonraki birkaç saat içinde başlar ![]() ![]() ![]() Dikkat isteyen işlerde performansta azalma yine bu dönemde söz konusu olabilir ![]() ![]() ![]() Bu dönemde yine tatlı yiyeceklere karşı istek olabilir ![]() ![]() ![]() Halbuki rafine edilmiş şekerin içinde neredeyse hiç Mineral ve vitamin bulunmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüzden özellikle sigaranın bırakıldığı ilk haftada şeker ve şekerli mamullerden uzak duralım ![]() Nikotin yoksunluğu için bazen ilaç tavsiye edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yoksunlukla nasıl başetmeli ? Şimdi de yoksunluk sırasında ortaya çıkabilecek problemleri nasıl aşabileceğimizi kaydedelim: Ağız kuruluğu ve boğaz ağrısına karşı şişe suyu, taze sıkılmış meyve Suyu yudumlanmalı ve sakız çiğnenmelidir ![]() Baş ağrısı için ılık bir banyo veya duş tavsiye edilir ![]() ![]() Uyku düzeni bozulduğunda çay, kahve gibi kafeinli içecekleri mümkün olduğunca azaltalım ve yatmadan 4-5 saat önce keselim ![]() ![]() ![]() Alıştığımızdan daha erken bir Saatte yatalım ve yatmadan önce ılık bir duş alalım ![]() Beslenmede düzensizlik olduğunda diyetimize dikkat edelim ![]() ![]() Yorgunluk için: Öğle üzeri yarım saat geçmeyecek tarzda şekerleme yapalım ![]() ![]() Acıkma halinde: Düşük kalorili şekersiz Sıvılar ve bol su içelim ![]() ![]() ![]() Gerginlikte yürüyüş yapalım ![]() ![]() ![]() ![]() Öksürükte birkaç yudum ılık Bitki çayı faydalıdır ![]() ![]() Öksürük, sigaranın, akciğerlerde yapmış olduğu hasarları düzeltmek içindir ![]() ![]() ![]() ![]() Konsantrasyon zorluğunda, bir süre sonra geçeceğini bilelim ![]() ![]() Kendimize şu cümleyi sık sık tekrarlayalım: Bu aksam artık kesinlikle sigarayı bırakmaya karar verdim ![]() Sigara içmeyen kişi sabah kalktığında kahvaltıdan zevk ve lezzet aldığı halde, tiryaki sigarasını tellendirmeden rahat edemez ![]() Sigarayı bıraktıktan sonra içme arzusu oluşursa; ayağa kalkalım, dolaşalım, elimizi meşgul edelim, sevdiğimiz biriyle konuşalım, meyve yiyelim, şekersiz sakız çiğneyelim, su veya taze sıkılmış meyve suyu içelim ![]() "Sigarasız hayatı seçtim ve sigarayı kesinlikle bıraktım ![]() |
![]() |
![]() |
|