![]() |
Kalbin Dostu Mantar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalbin Dostu Mantar1- Lezzetiyle zehiriyle MANTAR Sevgili okuyucularımız iki hafta sizlere nisan yağmurlarıyla nemlenen ormanlık alan ile kırlarımızı albenili renklerle süsleyen mantarların faydaları ve zehirlenmelerinden bahsedeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EN GARANTİSİ KÜLTÜR Ancak bilinçsiz tüketilen mantarın zehirlenmelere hatta ölüme sebep olduğu da unutmamalıdır ![]() ![]() ![]() Ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin % 50’si yabani mantarlardan kaynaklanır ![]() ![]() ![]() Sayısız nimetleri bulunan mantarların önemli faydalarını şöyle sıralayabiliriz: * Öncelikle mantarlar bize et tadında bir lezzet sunarlar ![]() * Kan şekeri seviyesini ve kolesterolü düşürür * Kalp damar hastalıklarında son derece faydalıdır * Kansere karşı korur * Astıma iyi gelir * Romatizmayı savar ![]() * Migren ağrılarını azaltır ![]() * Alzheimer ve yaşa bağlı zihni becerilerin azalmasını önler ![]() Mantar almanın PÜF noktaları İyi mantar tombul olur Mantar alırken şunlara dikkat edin: * Mantar parlak rengini ve canlılığını yitirmemiş olmalı * Belirli oranda nem içermeli ancak küf kokusu barındırmamalı * Taze görünümlü sıkı dokulu temiz ve tombul olmalı * Pörsümüş üzerinde yumuşak dokular oluşmuş mantarlardan uzak durulmalı * Bekledikçe mantarın rengi koyulaşır ![]() ![]() CAM KAPTA SAKLAYIN * Mantar ağzı kapatılmış kahverengi karton veya bez torbalar ile cam kaplarda buzdolabında saklanmalıdır ![]() * Ağaçlıklar arasında kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini ayırmak çok zordur ![]() ![]() * En garantisi seralarda özel olarak yetiştirilen ve marketlerde ambalaj içinde satılan firma adı ve adresi belli olan mantarlardan alıp yenmelidir ![]() Mantar toplamanın incelikleri * Genel olarak şapkasının hem altı hem de üstü beyaz veya kahverengi olan lamelli mantarlardan uzak durmak zehirli tehlikeyi % 50 azaltır ![]() * Sapının ucu torba gibi bir kılıf içinde olan mantarları toplamaktan kaçınılmalıdır ![]() * Zehirli Beyaz Sinek Mantarı (Amanita falloides) beyaz kültür mantarıyla karıştırılabilir ![]() ![]() * Mantarın şapkasını ters yüz yapıp altına bakılırsa kültürün lamellerinin siyah zehirlinin beyaz olduğu görülür ![]() * Şapkasının kenarlarında ince iplikçikler bulunan mantarlar toplanmamalıdır ![]() * Kural olarak yakıcı tadı olan nahoş kokulu mantarlardan kaçınılmalı ![]() * Küflenmiş çürümeye yüz tutmuş ve fazla böceklenmiş mantarlar toplanmamalı ![]() * Borucukları ya da ayağındaki damar ağları kırmızı olan sünger altlı mantarlardan uzak durulmalı ![]() * Etleri sararmış ve ıslak mantarları toplamamalı ![]() Yerken nelere dikkat edilmeli? * Tamamen emin olmadıkça bir mantar pişirilip yenmemelidir ![]() * Eğer bir mantar ilk kez yeniyor ise fazla miktarda yenmemelidir ![]() * Taze ve genç mantarların lamellerini süngerimsi kısmını ya da dikenlerini kesip atmayın bunlar en lezzetli yerleridir ![]() * Eğer odunlaşmış ya da kayışlaşmış ise yağlı mantarların ayaklarını kesip atın ![]() |
![]() |
![]() |
|