![]() |
Bağırsak Ekolojisi - Bakteriler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bağırsak Ekolojisi - BakterilerBarsaklardaki kalıcı flora ve geçici bakterilerle ilgili bir özet yapmak gerekirse: İlk grup, barsakta kalıcı bir şekilde koloni oluşturur ve önemli faaliyetler yürütür ![]() ![]() ![]() Ortam koşullarındaki üreme gereksinimlerine uygun olarak, barsak florası bakterileri üç ana gruba ayrılabilir: Normal ortam koşullarda üreyen aerob bakteriler Sadece oksijensiz ortamda üreyen anaerob bakteriler Oksijen içeriği azaltılmış ortamda üreyen mikroaerofilik bakteriler ![]() Baskın metabolik aktiviteye bağlı olarak, barsak florası bakterileri üç alt sınıfa ayrılmaktadır: Lipolitik aktivitesi baskın olan bakteriler Proteolitik aktivitesi baskın olan bakteriler Sakkarolitik aktivitesi baskın olan bakteriler Barsak ekolojisi bağlamında mikrobiyel türlerin önemi Escherichia coli: E ![]() ![]() ![]() ![]() E ![]() Antibakteriyel direnç: Enteropatojenik bakteriye karşı antagonistik aktivitesi olan sayısız mikrobiyosit maddelerin sentezi ![]() Bakteriyel duvarın lipopolisakaritler (LPS), gruba özgü antijen ve düşük moleküler ağırlıklı peptitler vasıtasıyla barsak immün sistemi üzerinde doğrudan etki yaparak barsak bariyerinin stabilizasyonu Metabolik aktivite: Oksijenin varlığında ve anaerobik koşullar altında karbohidratların transformasyonu yoluyla kısa zincirli yağ asidi üretimi ![]() Yüksek karbonhidrat konsantrasyonlarında gaz (H2 ve CO2) üretimi (emilimde azalma ya da sindirim bozuklukları) Protein kokuşması yoluyla enerji üretiminde artış (örn ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E ![]() Laktoz negatif E ![]() Hemolitik E ![]() ![]() 105 CFU/g?nin üzerindeki değerler kötü beslenme, sindirim bozukluğu ya da kolonizasyona dirençte azalmanın göstergesi olabilir ![]() ![]() Diğer enterobakteriler: Fekal florada, özellikle vejetaryenlerde ve yaşlılarda, gıda alımından kaynaklanan ve geçici bakteriler olarak bulunma olasılığı olan en az otuz farklı enterobakteri türü bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı Klebsiella pneumoniae/oxytoca, Enterobacter cloacae ve Citrobacter freundii suşları enterotoksin üretip, diyareye neden olabilir ![]() Klebsiella spp ?nin ürettiği ısıduyarlı toksin özellikle çocuklarda akut ya da inatçı diyareye neden olabilir ![]() ![]() ![]() Enterococcus spp Enterococcus spp ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer aerobik bakteriler Pseudomonas sp, Bacillus sp, Staphylococcus sp and Streptococcus sp, ortamdan ya da sindirim sistemi dışındaki vücudun bölümlerinden gelen transit bakterilerdir ve kolonda düşük miktarlarda bulunurlar ![]() Barsak kolonizasyonu geçici olabilir, ama barsak bariyerindeki karışıklığın bir göstergesi olma olasılığı da vardır ![]() Pseudomonas aeruginosa özellikle yüksek konsantrasyonlarda bulunduğunda çocuklarda diyareye neden olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bacillus cereus bulantı ya da kusmaya neden olan yüksek nişasta içeriği olan besinlerden gelen ısıduyarlı bir toksinin yanısıra sulu diyareye neden olan enterotoksini de sentezleyebilir ![]() ![]() Bazı Staphylococcus aureus suşları akut gastroenterite neden olan gıdalarda (süt ve süt ürünleri) çoğalma sonrası enterotoksin üretirler ![]() b-hemolitik streptokokun yüksek konsantrasyonları hemoroit, fisür ve anal fistüller söz konusu olduğunda feçesleri kontamine edebilirler ![]() ![]() Lactobacillus Laktobasiller çok sayıda bitkide bulunur ve gıda endüstrisinde (süt ürünleri ve sosisler) kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bacteroides-Prevotella-Porphyromonas Bu üç tür arasında en baskın olanı Bacteroides spp?dır; ince barsakta koloni kurup, kalıcı floranın en önemli bölümünü oluştururlar ve geçici ya da potansiyel olarak patojenik bakterilere karşı gösterilen koloni direncinde önemli rol üstlenirler ![]() ![]() ![]() Bazı suşlar kolon karsinojenezinde yer alan, hayvan proteinleri ve yağ asidi yönünden zengin bir beslenme durumunda mutajenik maddelerdeki yüksek konsantrasyonlu safra asidinden üretilir ![]() Bifidobacterium spp Bifidobakterilerin doğal habitatını kolon, ince barsak, ağız ve vajina oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sayılarının çokluğu ve sakkarolitik aktiviteleri nedeniyle, laktobasiller ve enterekoklarla birlikte kısa zincirli yağ asitlerinin oluşumu ve barsak içeriğinin asidifikasyonu yoluyla koloni direncine katkıda bulunurlar ![]() ![]() ![]() Clostridium spp Clostridium spp ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlılarda konsantrasyonlarının artması emilimde azalma, geçişte azalma, kötü beslenme ya da başka bir sindirim bozukluğunun göstergesi olabilir ![]() Her ne kadar Klostridiyum spp sakkarolitik aktivite gösterse de, ağırlıklı metabolik aktiviteleri, amonyaklı proteoliz ve H2S üretimi ve lipolizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Clostridium spp ![]() ![]() Klostridiyumda aşırı artış olması durumunda, özellikle uzun süren antibiyotik tedavilerinden sonra şiddetli psödomembranöz kolite neden olabileceğinden ?Clostridium difficile toxin A? tespiti yapılması önerilir ![]() Aşağıdaki tabloda aşırı Clostridium spp üremesinin olası nedenleri ve tamamlayıcı tanısal testlerle öneriler konusunda bir özet verilmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|