Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
gıdalar, ikiz

İkiz Gıdalar

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İkiz Gıdalar



Her yiyecek beslenmemizde ayrı bir öneme ve göreve sahip olsa da, birbirinin yerini alabilecek pek çok gıda bulunuyor Medical Park Hastanesi'nden Diyetisyen Sevil Nas Can, markete gittiğinizde bulmakta ya da satın almakta zorlandığınız gıdaların yerine, onlarla hemen hemen aynı özelliklere sahip başka yiyecekleri koyabileceğinizi söylüyor İşte, ekonomik krizde bütçenizden tasarruf ederek, ucuza beslenmenizi sağlayacak değişik alternatifler:

KIRMIZI ET YERİNE BAKLAGİL

Kırmızı et; B vitamini ve protein açısından zengindir Yerine tavuk ya da balık tüketilebilir Et çeşitleri yerine, protein ve vitamin açısından zengin olan kuru fasulye, nohut, bezelye, barbunya ve yeşil mercimek gibi kurubaklagiller de tercih edilebilir Yumurta ve peynir de etin yerini alabilir

BROKOLİ YERİNE PAZI

Brokoli; A, C, E, B1 ve B2 vitaminleri ve bol posa içerir Prostat ve kolon kanseri riskini azaltır Demir ve folik asit açısından zengindir Kansızlığa faydalıdır Pazı da, A ve C vitamini ile folik asit yönünden zengindir ve kansızlığa iyi gelir Brokoli yerine tüketilebilir

ANANAS YERİNE KARPUZ

Ananas; potasyum, fosfor, demir, A ve C vitamini içerir Toksin atıcıdır Bağırsakları çalıştırır Karpuz da, A ve C vitaminleri ile fosfor ve potasyum açısından zengindir Toksinlerin atılmasını sağlar Sıvı ihtiyacının karşılanmasına da yarayan karpuz, mevsimine göre ananasın yerini alabilir

SOYA YERİNE FINDIK

Soya; A vitamini, folik asit, doymamış yağ asitleri, demir ve lif içerir Kalp sağlığını korur Tansiyona iyi gelir Bağırsak çalıştırıcıdır Kansere karşı koruyucudur Yüksek oranda doymamış yağ asidi içeren ceviz ve fındık, soya yerine tüketilebilir Bunların, kalp ve zihin sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri vardır

MUZ YERİNE ELMA

Muz, B6 vitamini ve potasyum açısından zengindir Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydalıdır Elma da, bağırsak sisteminin korunmasında yararlıdır Kolesterol düşürücü etkisi vardır Vücut direncini artırır Kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur Fiyat olarak muzdan ucuz olan elma, onun yerine tüketilebilir

ENGİNAR YERİNE BAMYA

Enginar bol posa, kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve C vitamini içerir Karaciğerin ve safra kesesinin sağlığını korur Sindirimi kolaylaştırır Böbreklerin çalışmasını düzenler Toksinlerin atılmasını sağlar A, B ve C vitaminleri içeren ve sindirime yardımcı olan bamya; bu özellikleriyle enginarın yerini alabilir

SOMON YERİNE HAMSİ

Somon balığı; Omega 3 açısından çok zengindir Omega 3'ün kolesterol ve yağ seviyeleri üzerinde, bağışıklık sisteminde, göz ve cilt üzerinde olumlu etkileri vardır Sinir sistemi için de faydalıdır Somon pahalı olduğu için yerine, yine yüksek oranda Omega 3 içeren hamsi ya da palamut tercih edilebilir

AVOKADO YERİNE BÖRÜLCE

Avokado; potasyum, magnezyum, A ve E vitamini içerir Lif oranı yüksektir Kabızlığa iyi gelir Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır Börülce de avokado gibi potasyum ve A vitamini içerir Kolesterole, tansiyona ve kabızlığa iyi gelen bu sebze, avokado yerine tüketilebilir

LAHANA YERİNE PIRASA

Brüksel lahanası, kalsiyum ve demir açısından zengindir Kalp sağlığına ve kansızlığa iyi gelir Bağışıklık sistemini güçlendirir Yüksek tansiyonu düşürür Pırasa da bu özelliklere sahiptir ve Brüksel lahanasının yerini tutabilir

KİVİ YERİNE NAR

Kivi; bir C vitamini deposu ve çok güçlü bir antioksidandır Nar da, bu özellikleri taşımaktadır Bu nedenle, kivinin yerine tüketilebilir

Domates, limon ve sütle şifa bulun

Sevil Nas Can, kış aylarında vücudun günlük vitamin-mineral ihtiyacına göre bir şifa listesi hazırladı:

* Kalsiyum: Günde bin 200 mg alınmalıdır En zengin kaynağı süt ve yoğurttur Günde 500 gr süt veya yoğurt tüketin

* C vitamini: Günde 60-75 mg alınmalıdır Portakal, nar, greyfurt, mandalina, limon ve patateste bulunur

* Selenyum: Günde 30 mg alınmalıdır Salatalık, deniz ürünleri ve susamda vardır

* Çinko: 15 mg alınmalıdır Badem, ceviz, fındık, mantar ve kümes hayvanlarının etlerinde bulunur

* E vitamini: Günde 10 mg alınmalıdır Yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagillerde bulunur

* Folat: 400 mg alınmalıdır Ekmek, bezelye, ıspanakta vardır

* Magnezyum: Günde 220 mg alınmalıdır Somon, domates, avokado ve enginarda vardır

* A vitamini: Günde 500 mg almak gerekir Ananas, havuç, brokoli, soğanda vardır

Tek tip beslenmek sağlığa zararlı!

Tek tip beslenmeye karşı olan Diyetisyen Sevil Nas Can, tüm besin gruplarının dengeli biçimde tüketilmesini öneriyor Can, "Bir günde aldığımız enerjinin yüzde 55-60'ı karbonhidratlardan, yüzde 12-15'i proteinlerden, yüzde 25-30'u da yağlardan gelmeli" diyor Can, sağlığına dikkat edenlerin tüketmesi gereken besin gruplarını sıralıyor:

* Ekmek ve tahıl grubu: Ekmek, pilav, makarna, çorba, patates, bisküvi, yufka, bulgur ve hamurlu gıdalar

* Süt ve yoğurt grubu: Süt, yoğurt, ayran, cacık ve benzeri gıdalar

* Et ve peynir grubu: Et, tavuk, balık, kurubaklagil, yumurta ve peynir

* Meyve ve sebze grubu: 3-4 meyve, en az bir öğün sebze yemeği ve bir öğün salata; günlük sebzemeyve gereksinimimizi karşılayabilir

* Yağ grubu: Gıdaların yapısında bulunan ve onlara sonradan eklenen yağlar

Günaydın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.