![]() |
Vejetaryen Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vejetaryen Yemek TarifleriÇAPATİ 1 kişilik 3 ölçü maş 1 ölçü nohut 2 ölçü kırmızı mercimek 1/4 ölçü buğday 1 tatlı kaşığı kimyon Yarım çay kaşığı zerdeçal Yeşil yapraklı sebze suyu (ıspanak, maydanoz, semizotu gibi) Maş, mercimek, nohut ve buğdayı 6-8 saat kadar bol suda bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SARI MUNG FASULYESİ 3 kişilik 3 kase sarı mung fasulyesi 1 çay kaşığı zencefil 1 çay kaşığı zerdeçal 2 çay kaşığı tuz 1 çorba kaşığı sade yağ Fasulyeleri önceden ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Sarı mung fasulyesi Türkiye'de henüz çok yaygın olarak kullanılmadığından bulunmuyor ![]() SOYA ETLİ GÜVEÇ 8 kişilik 1 çorba kaşığı sade yağ 100 gram kuşbaşı soya eti 500 gram taze fasulye 500 gram patlıcan 500 gram kabak 1 kg domates 100 gram taze iç bezelye 100 gram bamya 1 baş sarımsak 200 gram sivri biber 4 adet patates 2 çorba kaşığı soya baharı 2 çay kaşığı tane karabiber 4 adet soğan (arzuya göre) Güveç kabını yağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MISIR ÇORBASI 3 kişilik 1 çorba kaşığı sade yağ 2 çorba kaşığı un 1 paket dondurulmuş mısır Yarım litre süt su Sade yağı eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MAŞ 1 kişilik 2 kase maş Domates Salatalık (veya haşlanmış çeşitli sebzeler) Bir miktar sumak Kaşığın ucuyla tuz Bir miktar zeytinyağı Limon suyu 2 kase maşı bir tencerede bol suda haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ISPANAKLI BÖREK 3 adet yufka 1 çay bardağı zeytinyağı 1 çay bardağı su İç için: 1 küçük demet ıspanak 2 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çay kaşığı tuz Ispanak ince kıyılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Maş Türkiye'de de yetişen ve kolayca bulunan bir bakliyat türü ![]() ![]() ![]() TÜRLÜ 1 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 2 adet kabak 2 adet patlıcan 2 adet sivri biber 15-20 adet taze fasulye 1 adet patates 1 çay bardağı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı tuz Soğan ve sarımsak ince kıyılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜVEÇ Malzemeler: 100 gram patates 75 gram fasulye 75 gram havuç 25 gram kırmızı biber 100 gram kabak 250 gram patlıcan 250 gram domates 5 adet arpacık soğan 2 diş sarımsak 75 gram yağ Yeteri kadar tuz 3 gram sarımsaklı çeşni (hazır toz) 3 gram sebzeli çeşni (hazır toz) 3 gram tavuk suyu Hazırlanışı: 75 gram yağda soğan ve sarımsakları pembeleşinceye kadar kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEBZELİ TOST 4 kişilik malzemeler 8 dilim tost ekmeği 1 adet kabak 1 adet kırmızı biber 1 adet patlıcan 3 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz Ketçap Kabak ve patlıcan halka şeklinde dilimlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYISILI PAY 8 kişilik Malzemesi 1 su bardağı un 1 su bardağı kepekli un 12 kayısı 4 yumurta 2 çorba kaşığı tereyağı 3 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çay bardağı tozşeker 1 çay bardağı çekilmiş ceviz 2 çay kaşığı haşhaş tohumu 1 limon kabuğu rendesi 1 paket kabartma tozu 1 çorba kaşığı pudra şekeri Tereyağı, tozşeker, ceviz, un ve kepekli unu bir kaseye alıp krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vejetaryen Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vejetaryen Yemek Tarifleri![]() FIRINDA MEYVE TATLISI 8 kişilik Malzemesi 3 kg karışık yaz meyveleri (kırmızı erik, kayısı ve şeftali) 1 çay bardağı limon suyu 3 yumurta akı Yarım su bardağı tozşeker 2-3 diş karanfil 1 çorba kaşığı su 8 top kavunlu dondurma Kayısı ve şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarttıktan sonra küp küp doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurta akları ve kalan toz şekeri kar haline gelinceye dek çırpın ![]() ![]() ![]() Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 4-5 dakika pişirin ![]() ![]() ![]() KABAK TURTASI 4 kişilik Malzemesi 1 kg kabak 1 soğan 3 dilim kepek ekmeği 200 gr lor peyniri 1 çay bardağı rendelenmiş kaşarpeyniri 3-4 dal maydanoz 2 yumurta 2 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz Karabiber Kabakları ve soğanı temizleyip ince ince doğrayın ![]() ![]() ![]() Ekmek dilimlerini robotta ufalayın ![]() ![]() ![]() ![]() Fırın kalıbını yağlı kağıtla döşe-yin ![]() ![]() ![]() SEBZELİ SOĞUK PİLAV 4 kişilik Malzemesi 1 su bardağı pirinç 100 gr taze fasulye 2 kabak 1 dal taze soğan 4-5 dal maydanoz 2 çorba kaşığı zeytinyağı 2 yumurta Tuz Pirinci tuzlu suda haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın ![]() ![]() ![]() Fasulyeleri temizleyip ince ince doğrayın ![]() ![]() Kabakları temizleyip küçük küçük doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() Hazırladığınız kabak püresi ve fasulyeleri haşlanmış pirince ilave edip karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ROKALI MAKARNA 4 kişilik Malzemesi 1 paket burgu makarna 1 kırmızı salçalık biber 1 çarliston biber 2 kabak yarım patlıcan 8-9 dal roka 1 diş sarımsak 2 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz Karabiber Kırmızı biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp ortadan ikiye kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KABAK TATLISI Vejetaryen Türk Mutfağı Kültür ve Turizm Bakanlığı 1 kg ![]() 1,5 bardak şeker 1/2 bardak dövülmüş ceviz içi Bir fiske tuz (isteğe bağlı) Kabağı küçük parçalara bölün ve soyup 1 cm kalığında şeritler halinde kesin ![]() ![]() Not: Kabak parçaları elden geldiğince karıştırılmamalı bu yüzden de derin olmayan bir tencerede pişirilmelidir ![]() MERCİMEK SALATASI Vejetaryen Türk Mutfağı Kültür ve Turizm Bakanlığı 3/4 bardak yeşil mercimek 2 bardak sıcak su 1 demet (yaklaşık bir düzine) yeşil soğan 1/2 bardak kıyılmış maydanoz Tuz, biber 1/2 bardak sirke ve tuz (Her birinden 1/4 bardak) Mercimeği akşamdan suya koyun ![]() ![]() ![]() ![]() PANCAR SALATASI Vejetaryen Türk Mutfağı Kültür ve Turizm Bakanlığı 1 kg ![]() 3 bardak su 1/2 bardak sirke 4 diş sarımsak Yeterince tuz Pancarları yıkayıp, iki ucundan kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AŞURE Vejetaryen Türk Mutfağı Kültür ve Turizm Bakanlığı 2 bardak buğday 1/2 bardak pirinç 1/3 bardak kuru fasulye 1/3 bardak nohut 2 bardak şeker 1/2 bardak kuru üzüm 4 tane kuru incir, küçük parçalara kesilmiş 4 tane kuru kayısı, küçük parçalara kesilmiş 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam 1 bardak dövülmüş ceviz içi 1/2 bardak dövülmüş fındık Buğdayı, pirinci, fasulyeleri ve nohutu yıkayıp bir büyük tencereye koyun ve tepeleme su doldurup akşamdan ıslatmaya bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vejetaryen Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vejetaryen Yemek TarifleriBAHARATLI BULGUR PİLAVI 1 bardak bulgur 1,5 bardak kaynar su 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı mısırözü yağı 1 soğan, küçük doğranmış 4 diş sarımsak, dövülmüş 1/2 bardak küçük küçük kesilmiş kereviz yaprağı 1/3 bardak ince rendelenmiş havuç 1 tatlı kaşığı kimyon 1 tatlı kaşığı keklikotu 1 tatlı kaşığı kekik 1/4 bardak doğranmış maydanoz Tuz ve biber Yağları tencereye koyun, soğan ve havuçları soğanlar pembeleşene kadar beraber pişirip kereviz yaprağı, tuz, baharatlar ve suyunu koyun ve üzerini kapatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YAPRAK SARMASI 300 gr ![]() ![]() Diğer malzemeler biber dolmasındaki gibidir ![]() Yaprakları kaynayan suya atın, 5 dakika kaynatın, çıkarıp süzün, soğuduktan sonra tek tek ayırın ![]() ![]() Not: Eğer taze asma yaprağı bulursanız 250 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ENGİNAR DOLMASI Tüm malzemeler domates hariç biber dolmasında olduğu gibidir ve aynı şekilde hazırlanır ![]() Enginarın tepe kısmını dörtte birini atacak şekilde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEPSİ BÖREĞİ 8 bardak un 4 yumurta 1 bardak su 6 tatlı kaşığı sıvıyağ 2 tatlı kaşığı sirke 2 tatlı kaşığı tuz 1/2 bardak eritilmiş tereyağı veya margarin İçi : 4 bardak kesilmiş ıspanak yaprağı 2 büyük küçük küçük doğranmış soğan 1/2 bardak sıvıyağ 2 tatlı kaşığı tuz 2 tatlı kaşığı karabiber 1 bardak ufalanmış beyaz peynir Büyük bir kaseye 8 bardak un koyup ortasını havuz gibi açın ve içine yumurtaları, tuz, yağ ve yarım bardak suyu koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu böreği yapmak için hazır filo hamurunu satın alıp kullanabilirsiniz, fakat mutlaka iki yaprak hamurunu tekmiş gibi kullanın ya da her yaprağın üstüne yağ sürün ![]() PUF BÖREĞİ Vejetaryen Türk Mutfağı Kültür ve Turizm Bakanlığı 3 bardak un 1/2 bardak su 1 yemek kaşığı sıvı yağ (Hamur için) 1 yumurta sarısı 2 yemek kaşığı tereyağı (Hamur için) 1 tatlı kaşığı tuz 1 bardak sıvı yağ (Kızartma için) İçi: 1 bardak ufalanmış beyaz peynir 1/2 bardak kıyılmış maydanoz 1 yumurta (çırpılmış) Hamurun Yapılışı Unu geniş bir kaba koyup ortasını havuz gibi açın, tuzu, suyu yumurta sarısını, 1 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyerek yumuşak bir hamur yapın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağlanmış hamuru top haline getirin ve sonra daha küçük toplara bölün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PİRİNÇLİ VEJETERYAN KÖFTE 1 su bardağı pirinç 1 adet kuru soğan Yarım demet maydanoz 1 tatlı kaşığı kimyon Yarım tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz 3 çorba kaşığı sıvıyağ Üzeri için: 1 su bardağı susam Kızartmak için: 1 su bardağı sıvıyağ Pirincin üzerine 2,5 su bardağı su konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DOMATESLİ PİRİNÇ ÇORBASI 1/4 bardak pirinç 1 küçük soğan, doğranmış 2 orta boy domates 1/3 bardak tereyağı veya margarin 1,5 yemek kaşığı limon suyu 2 yumurta 6 bardak su 1 tatlı kaşığı tuz Yağı tencerede eritip ince ince kıyılmış soğanı ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Pirinç yerine 1/4 bardak yarma da kullanılabilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vejetaryen Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vejetaryen Yemek TarifleriEZME LAHANA 1 adet soğan 1 demet karalahana 1 demet pazı 2 adet soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 1 atalı kaşığı içyağ 1 su bardağı mısır unu 2 adet domates 1 çay kaşığı tuz karabiber Lahanayı ve pazıyı yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FASÜLYE DİBLESİ 2 kg taze fasulye 2 adet havuç 2 adet soğan 1 yemek kaşığı yıkanmış pirinç Yarım çay bardağı zeytinyağı Taze fasulye, soğan ve havuçları ince ince doğrayın ve karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() VEJETARYEN PİZZASI 4 su bardağı un 20 gr ![]() 1 çay kaşığı tozşeker Yeteri kadar ılık su 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay bardağı sıvıyağ Üzeri için: 1'er adet kırmızı biber ve sarı biber 10 adet mantar 1 adet soğan 1 su bardağı küp doğranmış beyaz peynir 2 çorba kaşığı mısır Tuz 3-4 çorba kaşığı ketçap 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri Karabiber Kekik Unun ortasını havuz gibi açın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 kişilik 3 kase sarı mung si 1 çay kaşığı zencefil 1 çay kaşığı zerdeçal 2 çay kaşığı tuz 1 çorba kaşığı sade Fasulyeleri önceden ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Sarı mung si Türkiye'de henüz çok yaygın olarak kullanılmadığından bulunmuyor ![]() |
![]() |
![]() |
|