|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bıldırcın, etleri, kümes, yemekleri, ördeksülüntavşan |
![]() |
Av Ve Kümes Etleri Yemekleri - Bıldırcın -Ördek-Sülün-Tavşan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Av Ve Kümes Etleri Yemekleri - Bıldırcın -Ördek-Sülün-Tavşan![]() Bıldırcın tarifleri ![]() BILDIRCIN PATESİ Bir kilo unu, yarım kiloya yakın tereyağı ile, üstüne tuz ve biber ekerek yeteri kadar su koyarak iyice yoğurunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerine yumurta sarısını sürdükten sonra fırında pişiriniz ![]() ![]() Ayrıca 8 tane bıldırcını temizleyerek uzunlamasına ikişer parçaya ayırınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bıldırcınlar dizilirken ayak ve kuyruk yönleri alta ve göğüsleri üste gelmelidir ![]() Bezelyeli Bıldırcın Dört bıldırcını temizleyiniz, iki parçaya ayırınız, bir kaşık tereyağla tencereye atınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BILDIRCIN YAHNİSİ Birkaç bıldırcını temizleyiniz, ayaklarından asınız, ertesi günü gagalarıyla tırnak uçlarını kesiniz, gözlerini çıkarınız, içlerini temizleyip herbirini dörde bölünüz ![]() ![]() ![]() Önceden dörde ayırıp soğan suyuna batırdığınız kuşları, biraz tereyağı ve fındık büyüklüğünde doğranmış 20 kadar şalgam ve havuçla tencereye koyup 1 bardak etsuyu ile ıslatınız ![]() ![]() ![]() BILDIRCIN KIZARTMASI (TENCEREDE) Bıldırcınları ütüleyiniz, iki saat asılı bırakınız, sonra içini çıkarınız, soğuk suya atınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BILDIRCIN KIZARTMASI (SAHANDA) ![]() Bıldırcınları iyice temizleyip ütüleyiniz, sahana koyunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Su koymak istemez, kendi suyu yeter, yalnız sahana koyarken tuzlamak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() SİRKELİ BILDIRCIN 8 bıldırcın (yaklaşık 1 kg) bir tutam karabiber (taze çekilmiş) 1/2 tatlı kaşığı tuz 1/2 tatlı kaşığı biberiye 2 diş sarmısak (ince kıyılmış) 1 1/2 tatlı kaşığı ayçiçek yağı 25 cl ![]() 4 çorba kaşığı elma sirkesi Önce fırınınızı 230 °C'a ısıtın ![]() Bıldırcınların göğüs boşluklarına karabiber, tuz, biberiye ve sarmısakları serpip, mutfak tezgâhına sırtüstü yatırın ![]() ![]() ![]() Ayçiçek yağının 1/2 çorba kaşığını ateşe dayanıklı bir cam kaba koyun ![]() ![]() Kabı fırından alıp, orta ateşe oturtun ![]() ![]() ![]() ![]() SERVİS ÖNERİSİ: Yanında tereyağında sote edilmiş taze fasulyelerle ![]() NOT: FIRINDA YÜKSEK SICAKLIKTA PİŞİRME, BILDIRCINLARIN İYİCE KIZARARAK DERİLERİNİN KITIR KITIR OLMASINI SAĞLAR ![]() ![]() ![]() SOSLU BILDIRCIN DOLMASI Malzemesi: 10 adet bıldırcın 10 adet bıldırcın ciğer 150 gr pirinç 1 adet ince doğranmış kuru soğan 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 2 yemek kaşığı kuş üzümü 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1/2 çay kaşığı yenibahar 1/4 demet ince kıyılmış dereotu 4 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı zeytinyağ 1 yemek kaşığı nar ekşisi Sosu için: 2 su bardağı et suyu 1 tatlı kaşığı un 1 yemek kaşığı yoğurt 1 adet yumurta sarısı 1/2 limon suyu 1 çay kaşığı tuz Hazırlanışı: Bıldırcınlar ayıklanıp içleri temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sosun hazırlanışı: Et suyu ocakta kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BILDIRCIN YUMURTASI HAŞLAMASI Haşlanmış bıldırcın yumurtalarını taze soğan, zeytin, domates, taze biber, roka, taze nane, maydanoz, kornişon ve lahana turşusuyla servis edin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Av Ve Kümes Etleri Yemekleri - Bıldırcın -Ördek-Sülün-Tavşan |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Av Ve Kümes Etleri Yemekleri - Bıldırcın -Ördek-Sülün-Tavşan![]() Ördek tarifleri ![]() PORTAKAL GARNİTÜRLÜ ÖRDEK 1 Ördek 500 Gram Patates 1 Adel Portakal Tuz 2-3 kaşık sade yağ Ördeklerin tüylerini ve içlerini temizleyiniz ve yıkayınız ![]() Sicimle ayaklarını ve kollarını bağlayınız, tuzlayınız ![]() Tencere içinde bir miktar yağla kapağı örtülü olarak çevirerek kızartınız ![]() Tencere içine biraz havuç, bir baş soğan, bir kaç tane kara biber koyunuz bunlarlada kızartınız ![]() Sonra ördeğin yarısına kadar su ilâve ederek yavaş yavaş kaynatınız ![]() Piştikten ve suyunu çektikten sonra ördeği bir kaba çıkarınız ![]() Tenceredeki bir kaşık yağla 1/2 kaşık unu 5 dakika kavurunuz 1/2 litre su ilâve ediniz ![]() Un çorbası kıvamına gelince diğer bir tencereye alınız ![]() Ördeği bir kaç parçaya ayırınız, bir güveç içinde veya tencerede sarımsak dişi biçiminde doğranmış ve kızarmış patatesleri, kabuklan çıkarılmış ince dilimler halinde kesilmiş portakalları kat kat yerleştiriniz ![]() Geri kalan yarım portakal dilimlerini ve suyunu, ördeğin salçasını güveçteki ördeğin yarısına çıkacak kadar ilâve ediniz kapağını kapayınız ![]() Yavaş yavaş kaynatınız kâfi miktar salçasıyle servise alınız ![]() ![]() Geleneksel Usulle Pişirilmiş Ballı Ördek (mikrodalga) Kullanılan malzemeler # 300 gr ördek fileto # 1 çay kaşığı limon suyu # 1 yemek kaşığı bal # 50 gr tereyağı # En iyi kalite rafine edilmemiş deniz tuzu # Taze çekilmiş karabiber 1- Ördek filetolarını yağlanmış tabağa üst üste gelmeyecek şekilde dizin ![]() 2- Mikrodalga fırınınızda 900 W ısıda 1 dakika 30 sn veya 850 W ısıda 2 dakika pişirin ![]() 3- Ördek filetolarını alın ve servis tabaklarına yerleştirin ![]() 4- Limon suyu ve balı, pişirmede kullanacağınız tavaya alın ![]() 5- Tekrar fırına yerleştirin, 900 W ısıda 1 dakika veya 850 W ısıda 1 dakika pişirin ![]() 6- Tüm malzemeleri karıştırın ![]() ![]() 7- Karabiber ekleyin ve üzerlerine deniz tuzu serpin ![]() 8- Hemen servis edin ![]() İpucu: Bu yemeği havuçla servis etmeyi deneyebilirsiniz ![]() ![]() ÖRDEK DOLMASI Büyük ve yağlıca bir ördeği temizce yıkayıp içini ve dışını tuzlayınız ![]() ![]() ![]() ![]() Ördeğin ciğerini, yüreğini ve diğer iç organlarını ufak ufak doğrayınız ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra ördek suyundan birer parça yedirerek pirinç yumuşamağa yakınlaştıkta istendiği takdirde, kıyılmış dereotu serptikten sonra ateşte 1 - 2 kez çevirip indiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖRDEK GÖĞÜS Malzeme: 5 adet ördek göğüs eti 3 adet patates 2 dal maydanoz 50 gram ıspanak 1 adet soğan 2 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı kuş üzümü Birkaç ceviz içi Altın Hasat Riviera Zeytinyağı Tuz, karabiber Kuş üzümlerinin yumuşaması için ılık suda bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() REZENELİ ELMALI ÖRDEK Malzeme: 2 adet kırmızı elma 5 adet portakal 2 adet Kırmızıbiber 3 çorba kaşığı Altın Hasat Sızma Zeytinyağı 1 adet soğan 2 diş sarımsak 1 adet havuç 1adet kereviz 50 gram esmer şeker Tuz Ördek etini bol suda tuz ekleyerek haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HUMUSLU NARLI ÖRDEK TANDIR Malzemesi: 1 adet bütün ördek 300 gr nohut 1 su bardağı tahin 2 yemek kaşığı tereyağ 4 yemek kaşığı zeytinyağ 1 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1 yemek kaşığı çam fıstığı 1 tatlı kaşığı yeşil fıstık 1 çay kaşığı kimyon 1/4 limon suyu 1 adet ayıklanmış nar 1 adet havuç 1 adet kuru soğan 2 diş sarımsak Humus için: Nohutlar akşamdan ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazırlanışı: Önce ördek temizlenir ![]() Tuz, karabiber döküp zeytinyağ gezdirilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Av Ve Kümes Etleri Yemekleri - Bıldırcın -Ördek-Sülün-Tavşan |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Av Ve Kümes Etleri Yemekleri - Bıldırcın -Ördek-Sülün-Tavşan![]() Sülün Tarifleri ![]() SÜLÜN YAHNİSİ Sülünü temizleyip, parçalayıp tencereye koyunuz, üzerine bir soğan çentiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SÜLÜN KIZARTMASI (PATATES PÜRELİ) Tencereye 1 kaşık tereyağı koyunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SÜLÜN KIZARTMASI (FIRINDA) Sülünleri temizleyiniz, içini dışını soğan suyu ile ovunuz, tuz ve baharat serpiniz, bacaklarını vücuduna bağlayınız, bir kaç saat böyle bırakınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SÜLÜN KEBABI Sülünün başını, boynunu, kanatlarını ve kuyruğunu çıkarınız ![]() ![]() ![]() SÜLÜN FIRINDA Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1+1/4 kiloluk bir sülün, 50 gram margarin yağı, 1 dal biberiye otu, 1 limon, 1/4 bardak tavuk suyu veya et suyu, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapımı: Sülünün tüylerini yolup içini çıkardıktan ve tütsüledikten sonra bu av hayvanını bol akarsuda iyice yıkamalı ![]() ![]() ![]() Pyrex bir kayık tabağa veya yayvan bir güvece margarin yağının yarısıyle dört çorba kaşığı zeytinyağını koyup kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı ![]() ![]() Sülünün her yanı kızarınca kabı olduğu gibi 190 dereceye göre kızdırılmış bir fırına sürmeli ve burada vakit vakit çevirerek, kaşıkla alınacak salçası üstüne dökülerek bu av kuşunu 45 dakika pişirmeli ![]() Sülün pişince kabı fırından çıkarmalı, üstündeki ipleri çıkarılacak sülünü bütün olarak veya parçalara bölerek sıcak bir yerde tutularak servis tabağına oturtmalı ![]() Pyrex kabın veya güvecin dibini kazırcasına çatalla karıştırırken salçaya yeteri kadar et suyu katmalı ![]() Salça koyu bir kıvama gelince bunu ateşten indirmeli, kalan margarin yağını ufak parçalar halinde içine atıp karıştırarak eritmeli ve sıcak sıcak sülünün üstüne döküp hemen servis yapmalı ![]() FIRINDA SÜLÜN DOLMASI Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1,5 kg'lık bir sülün, 30 gr tereyağı, 30 gr mantar, 2 yumurta, yarım bardak tavuk suyu, 2 fincan zeytinyağı, 1 tutam karabiber, 150 gr jambon, 100 gr dana pançetası, 150 gr yağlı dana kıyması, yeteri kadar tuz ![]() Yapılışı: Sülünün tüyleri yolunur, içi temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Av Ve Kümes Etleri Yemekleri - Bıldırcın -Ördek-Sülün-Tavşan |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Av Ve Kümes Etleri Yemekleri - Bıldırcın -Ördek-Sülün-Tavşan![]() ![]() TAVŞAN İÇİ (GİRESUN) Malzemeler sacta pişirilmiş ve eriştelik kesilmiş yufka 1 adet haşlanmış tavuk 5 su bardağı tavuk suyu 2 diş sarımsak 2 çorba kaşığı tereyağı, Hazırlanışı Eriştelik kesilmiş yufkalar büyükçe bir kaba alınır ![]() ![]() ![]() Not: Bu tarifin adı her ne kadar tavşan içi olsada tavukla yapılan Giresun Çamoluk yöresine ait çok güzel yöresel bir yemektir ![]() TAVŞAN KIZARTMASI (AK TAVŞAN) Ak tavşanın içini boşaltıp derisini soyunuz, kanın iyice çıkması için 24 saat suyu değiştirerek sudan geçiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAVŞAN KAPAMA (EDİRNE) Bir iki baş soğan ince kıyılmış şekilde tereyağında kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka şekliyle; soğan yerine lahana turşusu bir miktar tereyağında kavrulup, bulgur, tuz, karabiberle hazırlanan içle de tavşan doldurulup pişirilmektedir ![]() TAVŞAN TENCERE KEBABI 1 kg tavşan but veya kol (ehli tavşan) 1 çorba kaşığı margarin 1 diş sarımsak 1/2 tatlı kaşığı un 1 çorba kaşığı biberiye otu 2 domates (orta) veya 1/2 tatlı kaşığı salça 1 çorba kaşığı sirke 20 arpacık soğanı 20 patates (küçük) 6 patates (orta) 2 su bardağı su tuz karabiber Patatesler ceviz büyüklüğünde kuşbaşı kesilerek veya ceviz büyüklüğünde bütün soyup yıkayıp muhafaza edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tencerenin kapağı kapatılıp ağır ağır on beş dakika pişirilip soğan ve patates ilâve edilir ![]() ![]() ![]() FIRINDA TAVŞAN 250 gr tavşan 75 gr soğan 2 diş sarımsak 50 gr kereviz sapı 1 gr kimyon 10 gr tarçın 1 adet yıldız anason 15 gr domates salçası 10 gr dijon hardalı 1 bardak et suyu Bir miktar tuz ve karabiber Hazırlanışı Soğanları küp doğrayın ve sarımsak ile birlikte zeytinyağında soteleyin ![]() ![]() ![]() SEBZELİ TAVŞAN 30 g pişmiş tavşan eti 1 küçük havuç 30 g dondurulmuş ıspanak 30 g pirinç biraz tereyağı 1 çimdik tuz Havuçu kazıyıp küçük parçalar halinde kesin,buharda 20 dakika pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAVŞAN YAHNİSİ (KONYA) Malzemeler: 1 kg tavşan eti (dört parça) 2 yk sadeyağ 3 baş soğan (halka doğranmış) 8 diş sarımsak (kabukları alınmış) 1 çk ![]() 1 çk ![]() Yeterince tuz 1 sb ![]() 1 yk üzüm sirkesi 2 yk kıyılmış maydanoz Yapılışı: Avlanmış tavşanı kar içinde akşamdan sabaha kadar bekletin (kar yok ise suda bekletin), yıkayıp süzdürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Konya da en çok kullanılan kümes hayvanları tavuk ve hindidir ![]() ![]() SALÇALI TAVŞAN KIZARTMASI MALZEME: 1 adet tavşan 7 kaşık yağ 4 adet soğan 2 bardak et suyu 5 bardak sirke 1 demet dereotu tuz HAZIRLANIŞI: Yüzülmüş ve içi temizlenmiş tavşanın butları, kolları ve kaburga kısmı parçalara ayrılıp dört bardak sirke içine yatırılır ve bir gün bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|