|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
mutfağından, osmanlı, otantik, saray, şerbetler |
![]() |
Osmanlı Saray Mutfağından- Otantik Şerbetler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Saray Mutfağından- Otantik ŞerbetlerOsmanlı saray mutfağında da halk sofralarında da eksik olmayan bir içeçektir şerbetler ![]() ![]() Dünya mutfak kültürleri içinde içeceklerin önemi tartışılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altın tombakta sunum Şerbetin, Osmanlı İmparatorluğu’nda altın tombak şerbetliğinde sunulacak kadar itibar görmesi, yemek kültürümüzdeki değerini ortaya koymaktadır ![]() ![]() ![]() Şerbetten Sorbeye Şerbetin, Arapça‘da “içmek” anlamına gelen “şerben” fiilinden türetildiği varsayılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı dönemlerinde İngiliz seyyah ve sefirlerin şerbetle tanışması, bu ürünü evrenselleştiren Osmanlılar sayesinde olmuştur ve şerbet (sherbet) sözcüğünü doğrudan kendi dillerine almışlardır ![]() ![]() Fransızlar ve İtalyanlar da öğrendikleri bu teknikle, karlı yada buzlu şerbetin benzeri olan buzlandırılmış şerbeti geliştirmişler ve adına “sorbet” adını vermişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Şeker ve suyun sihirli lezzeti Şerbetin ana maddesi şeker ve sudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanlı Saray Mutfağından- Otantik Şerbetler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Saray Mutfağından- Otantik ŞerbetlerÇiçek Şerbetleri Topkapı Sarayı’na sonradan eklenen helvane mutfağı adeta bir tatlı, şurup ve şerbet labatuvarı olarak işletilmiş ![]() ![]() Şerbet yapımına bu kadar önem veren Osmanlı Sarayı’nda, doğal olarak sanatkâr kuyumcu marifetiyle yapılmış pahalı şerbet takımları ve avadanlıklar kullanılmış ![]() Genelde saray ve halk mutfağı arasında büyük uçurumlar olmasına rağmen mesele şerbet olunca, bu uçurum çok derin değildir ![]() ![]() Böylesine bir kültürün zamanla yok olmasının altında mutlaka pek çok etken yatıyor ![]() ![]() Tarifler Çilek şerbeti Malzemesi: 500 gr çilek 1 lt su 130 gr toz şeker Hazırlanışı: Çilekler temizlenip ayıklandıktan sonra, akşamdan şekerle karıştırılıp sabaha kadar buzdolabında bekletilir ![]() ![]() ![]() Soğuyunca tülbentten süzdürülüp soğuk olarak servis edilir ![]() Karadut şerbeti Malzemesi: 500 gr karadut 130 gr şeker 1 lt su Hazırlanışı: Karadut ayıklanıp temizlendikten sonra akşamdan şekerle karıştırılıp sabaha kadar buzdolabında bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() Gül şerbeti Malzemesi: 500 gr gül yaprağı 130 gr şeker 1lt su Hazırlanışı: Gül yaprakları ile şeker ovulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Frambuaz şerbeti Malzemesi: 500 gr frambuaz 130 gr toz şeker 1 adet kabuk tarçın 1 lt su Hazırlanışı: Frambuazlar temizlenip ayıklandıktan sonra şekerle karıştırılıp 2 – 3 saat kadar bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Servis ederken şerbetin içerisine taze frambuaz taneleri konulabilir ![]() Kızılcık şerbeti Malzemesi: 500 gr kızılcık 300 gr toz şeker 2 tatlı kaşığı limon suyu 1 lt su Hazırlanışı: Kızılcıklar yıkanır ve suyun yarısı tencereye alınıp kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|