Aşurenizi Buyrun |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşurenizi BuyrunAŞURE MALZEMELER; 1,5 su bardağı aşurelik buğday yarım su bardağı nohut yarım su bardağı kurufasulye yarım su bardağı kuru üzüm 10-15 adet kuru kayısı 1 su bardağı yer fıstığı 7-8 adet kuru incir (ben evdekiler yemediği için tercih etmiyorum) 1 adet elma 2 su bardağı şeker tuz 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi tarçın YAPILIŞI; Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün Sıcak su ile akşamdan ıslatın Bir tencereye aktarın Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirirBen sulu yapyorum Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor Ayrıca biz sulu seviyoruz) Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz)10-15 dakika kadar daha kaynatın Altını kapatın Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve yer fıstığını ilave edin Bir çimdik tuz katın ve karıştırın (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler) Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır |
Aşurenizi Buyrun |
10-11-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşurenizi BuyrunMalzemeler; (20-25 kase) - 2 su bardağı aşurelik buğday - 1 su bardağı nohut - 1 su bardağı kuru fasulye - 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru kayısı - 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru üzüm - 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru incir - 1 su bardağı soyulmuş badem - 5 su bardağı toz şeker - 30 adet kuru karanfil - Üzerini süslemek için iri cekilmis ceviz, fındık, nar tanesi (zevkinize göre) Hazırlanışı; Buğday, fasulye ve nohudu bir gece önceden ıslatın Karanfili bir bardak sıcak suya koyun demlensin Ertesi gün sularını süzüp buğdayı büyükçe bir tencerede 15 su bardağı su ilavesiyle kaynatın, ayrı bir tencerede nohut ve fasulyeyi pişirin Buğdayın pişmesine yakın iyi pişmiş fasulye ve nohudu ekleyin Dibini tutmaması için sık sık karıştırın 5-10 dakika kaynadıktan sonra şekeri ilave edip erimesini bekleyin, (kıvamına şeker eridikten sonra karar verin, koyu ise kaynamış su ilave edebilirsiniz Soğuduğunda daha da koyulaşacağından çok yoğun olmamasına dikkat edin) ardından kayısı, üzüm, badem ve karanfil suyunu ilave edin 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alın, incirleri ekleyip kapağını kapatın dinlensin Servise sunmadan önce kaselere boşaltıp, üzerini ceviz, fındık, taze meyveler ve tarçınla süsleyebilirsiniz Afiyet Olsun! |
Aşurenizi Buyrun |
10-11-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşurenizi BuyrunMALZEMELER; * 1,5 su bardağı aşurelik buğday * yarım su bardağı nohut * yarım su bardağı kurufasulye * yarım su bardağı kuru üzüm * 10-15 adet kuru kayısı * 1 su bardağı yer fıstığı * 7-8 adet kuru incir (ben evdekiler yemediği için tercih etmiyorum) * 1 adet elma * 2 su bardağı şeker * tuz * 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi * tarçın YAPILIŞI; 1 Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın 2 Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün Sıcak su ile akşamdan ıslatın Bir tencereye aktarın Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın 3 Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın 4 Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirirBen sulu yapyorum Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor Ayrıca biz sulu seviyoruz) 5 Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz)10-15 dakika kadar daha kaynatın 6 Altını kapatın Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve yer fıstığını ilave edin Bir çimdik tuz katın ve karıştırın (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler) 7 Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır |
Aşurenizi Buyrun |
10-11-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşurenizi Buyrun10 KİŞİLİK Malzemeler: 2 su bardağı aşurelik buğday 1 su bardağı nohut 5 su bardağı tozşeker 1 su bardağı kuru fasulye 1,5 su bardağı su Yarım su bardağı pirinç 1 su bardağı kuru üzüm 1 su bardağı küp doğranmış kayısı 1 su bardağı doğranmış kuru incir 1 portakal Süsleme için: 1 su bardağı kuş üzümü Çekilmiş ceviz içi Antep fıstığı Tarçın Nar taneleri Hazırlanışı: * Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın 1,5 su bardağı su ekleyip kaynatın Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın * Pirinci yıkayıp süzün ve buğdaya ilave edin Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin * Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin Portakalın kabuğunu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın * Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ekleyip karıştırın Sıcakken kaselere boşaltın Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz |
Aşurenizi Buyrun |
10-11-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşurenizi BuyrunMALZEMELER : 2 su bardağı Buğday 1 su bardağı Nohut 1 su bardağı Kurufasulye 1 su bardağı kuru Üzüm 1 su bardağı İncir 1 su bardağı kuru Kayısı 1/2 su bardağı fıstık 4 su bardağı Şeker 1 yemek kaşığı karanfil 10 - 15 su bardağı Su Süsleme için: 1 su bardağı kuş üzümü Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı Tarçın, nar taneleri HAZIRLANIŞI : Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın 15 su bardağı su ekleyip kaynatın Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin İyice kaynatın Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın Birkaç taşım kaynatın Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz |
|